Είδαμε το «Great» που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 16 Μαΐου στην Cosmote TV

Είδαμε το «Great» που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 16 Μαΐου στην Cosmote TV

Η ζωή της Αικατερίνης Β της Ρωσίας είναι το θέμα της σειράς που δημιούργησε ο σεναριογράφος της «Ευνοούμενης» Τόνι Μακ Ναμάρα.

Η αυστριακής καταγωγής νεαρή πριγκίπισσα άφησε την πατρίδα της για να ταξιδέψει στην Ρωσία του 1744 με αποστολή να παντρευτεί τον διάδοχο του θρόνου Πέτρο. Η 15χρονη κοπέλα με τα ρομαντικά όνειρα και την καθαρή ψυχή βρέθηκε σε ένα κόσμο όπου ο σουρεαλισμός και το γκροτέσκο παλεύουν για τα πρωτεία.

Στα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς που είδαμε, η σφραγίδα του υποψήφιου για Όσκαρ σεναριογράφου Μακ Ναμάρα υπάρχει ανεξίτηλη. Το ίδιο σαρδόνιο χιούμορ, πανομοιότυποι χαρακτήρες που παλεύουν να βρουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους σε ένα κλειστό σύμπαν, αντίστοιχη κατάμαυρη σάτιρα της βασιλείας -και κατά προέκταση της εξουσίας- που συναντήσαμε και στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου.

Η διαφορά εδώ έγκειται στην περισσότερη περιπαικτική διάθεση και τους σπινθηροβόλους διαλόγους που προκύπτουν από την κοριτσίστικη αθωότητα της Ελ Φάνινγκ («Maleficent», «The Neon Demon»). Η αμερικανίδα ηθοποιός διαθέτει την κλασική ομορφιά αλλά και το μοντέρνο στυλ που ταιριάζει γάντι με την ιστορία του Μακ Ναμάρα.

Η αιχμηρή γραφή του τελευταίου κάνει… παπάδες όποτε καταγράφει καθημερινά – και άκρως σπαρταριστά- περιστατικά από τον μικρόκοσμο του ρωσικού παλατιού. Η σύντομη και για αυτό αξέχαστη πρώτη νύχτα γάμου. Τα κυνήγια λαγών από τον απελπιστικά άστοχο βασιλιά. Η εικόνα της ταριχευμένης βασίλισσας που θυμίζει μούμια. Το δώρο γάμου που είναι μια τεράστια αρκούδα η οποία θα έχει άδοξο τέλος. Τα μεθύσια των ευγενών με βότκα που καταλήγουν – ή ξεκινούν ανάλογα με την περίσταση- από ένα καβγά, ένα σεξ στα όρθια ή ένα αστείο του αυτοκράτορα που θα κάνει τους αυλικούς να ξεραθούν στα ψεύτικα γέλια.

Η αρχή της σειράς που είναι μια παραγωγή της Paramount και κάνει την αποκλειστική πρεμιέρα της στην Cosmote TV το ερχόμενο Σάββατο, μια μόλις μέρα μετά από την παγκόσμια πρεμιέρα της, προμηνύει θετικά στοιχεία. Σίγουρα η ρωσική αυλή έχει διαφορές με το αντίστοιχο βρετανικό περιβάλλον της «Ευνοούμενης» αλλά στα ανεξέλεγκτα πάθη των γαλαζοαίματων του «Great» η βαρβαρότητα χτυπάει κόκκινο.

Η σκηνή με το γεύμα όπου σερβίρουν τα κομμένα κεφάλια των σουηδών στρατιωτών και το «τελετουργικό» που ακολουθεί με την εντολή του Πέτρου Γ (χάρμα στο ρόλο του ο Νίκολας Χουλτ ο οποίος συμμετείχε και στην «Ευνοούμενη») είναι ξεκάθαρη ως προς το που θα πορευτεί από εδώ και πέρα η πλοκή της σειράς που είναι παραγωγή του Hulu και περιλαμβάνει 10 επεισόδια. Η ταύτιση της με την πραγματική ιστορία της Μεγάλης Αικατερίνης, της γυναίκας που κυβέρνησε για 34 χρόνια – περισσότερα από κάθε άλλη τσαρίνα- την ρωσική αυτοκρατορία, είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter