Υποκρισία στην εισαγγελική έρευνα για τις υποκλοπές: Ψάχνουν πλημμελήματα και όχι τα κακουργήματα που έχουν διαπραχθεί

Υποκρισία στην εισαγγελική έρευνα για τις υποκλοπές: Ψάχνουν πλημμελήματα και όχι τα κακουργήματα που έχουν διαπραχθεί

Με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο αποτυπώνεται η υποκρισία στην εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που έχει προκαλέσει σεισμό, μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του Documento και για τη λίστα Μητσοτάκη. Κοντολογίς, στην εισαγγελική έρευνα ασχολούνται με το… πλημμεληματάκι της παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου και όχι για μία σειρά από σοβαρότερα αδικήματα όπως της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, της εγκληματικής οργάνωσης και της εσχάτης προδοσίας σε βαθμό κακουργήματος.

Δείτε επίσης: Σαλαμοποίηση δικογραφιών για να οδηγούν στο πουθενά

Πέρα από τη σαλαμοποίηση της έρευνας, ενώ θα έπρεπε οι έρευνες να έχουν ενωθεί σε μία, επιχειρείται η υποβάθμισή της καθώς ερευνάται ένα πλημμέλημα, αυτός της παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου, και όχι καραμπινάτα αδικήματα που διαπράττονται εξόφθαλμα τα οποία έχει επισημάνει με αναφορά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης.

Είναι προφανές ότι η πολυδιάσπαση των ερευνών για μια μοναδική και κρίσιμη για τα συνταγματικά δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς αξιόποινη δραστηριότητα όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ταχεία διαλεύκανση αυτής της δυσώδους και σκοτεινής εγκληματικής δράσης, αλλά τουναντίον προκαλεί όχι μόνο καθυστέρηση αλλά και υπόνοιες εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος προχώρησε σε ακόμη μια προσχηματική παρέμβαση μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Documento για τη λίστα με τα παρακολουθούμενα πρόσωπα, καθώς έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Είναι ακόμη μια έρευνα που ανατίθεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενώ ήδη υπάρχουν δύο δικογραφίες ανοικτές για το ίδιο ζήτημα, αντί να ενοποιηθούν σε μία, υπό την εποπτεία είτε εισαγγελέα εφετών είτε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τρία εξόφθαλμα βαριά αδικήματα

Οι μέχρι τώρα έρευνες της Δικαιοσύνης αφορούν μόνο το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο Κώστας Βαξεβάνης στην αναφορά που κατέθεσε εγγράφως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη επικαλείται τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, της εγκληματικής οργάνωσης και της εσχάτηςπροδοσίας σε βαθμό κακουργήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος χειρίζεται κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας για το κράτος και συνομιλεί για κρατικά ζητήματα. Η έρευνα σε βαθμό πλημμελήματος στην ουσία υποβαθμίζει την υπόθεση, με απώτερο στόχο τη μη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διενεργεί προσωπικά ποινική προκαταρκτική εξέταση (εποπτεύοντας ακόμη μία ξεχωριστή δικογραφία) όχι για το ποιοι ενορχήστρωσαν τις παρακολουθήσεις, αλλά για το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία στους παρακολουθούμενους, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο αποτρεπτικά μηνύματα σε όσους εμπλεκόμενους πιθανώς να ήθελαν να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter