Εκλογές στην Κύπρο: Δημοσκοπική… αστοχία για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ – Πρόκληση το αποτέλεσμα για τον ΔΗΣΥ

Εκλογές στην Κύπρο: Δημοσκοπική… αστοχία για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ – Πρόκληση το αποτέλεσμα για τον ΔΗΣΥ

Οι δημοσκοπικές εταιρείες που διεξήγαγαν τις σφυγμομετρήσεις πριν τις κυπριακές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου έπεσαν αρκετά έξω στην εκτίμηση του ποσοστού του υποψηφίου του ΑΚΕΛ για την προεδρία, Ανδρέα Μαυρογιάννη, περισσότερο από οποιοδήποτε περιθώριο στατιστικού λάθους. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, το οποίο θα κριθεί από τις εσωτερικές έριδες του Δημοκρατικού Συναγερμού σε σχέση με τη στήριξη στον… «αποστάτη» Χριστοδουλίδη, και το κατά πόσο το ΑΚΕΛ έχει το πρόγραμμα για να πείσει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα απαιτητικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Διαβάστε σχετικά: Κύπρος: Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης στον β΄ γύρο

Υποεκτίμηση

Ο πρώτος γύρος των εκλογών έληξε με το Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι ο ξεκάθαρος νικητής, με 32%. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που τον ήθελαν φαβορί να κόψει πρώτος το νήμα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έλαβε το 29,6% των ψήφων, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε το 26,1%.

Ωστόσο, οι δημοσκόποι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το γεγονός ότι υποεκτίμησαν σημαντικά το ποσοστό του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Μαυρογιάννη, αφού στις δημοσκοπήσεις πριν το άνοιγμα της κάλπης, οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν γύρω από το -5% από το τελικό ποσοστό του αριστερού κύπριου πολιτικού. 

Οι εκτιμήσεις για τους υπόλοιπους δύο υποψηφίους δεν είχαν τόσο μεγάλη διαφορά, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να εμφανίζεται με βραχεία κεφαλή μπροστά από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη σε παραπάνω από τις μισές δημοσκοπήσεις…

Εκτός β’ γύρου για πρώτη φορά

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έγραψε αρνητική ιστορία αφού έμεινε εκτός δευτέρου γύρου για πρώτη φορά στην ιστορία του, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση που έχει πάρει ποτέ. 


Ειδικοί εκτιμούν ότι κύριος λόγος για την κακή επίδοση είναι η διάσπαση του κόμματος από το Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ η δεκαετής θητεία στη διακυβέρνηση της χώρας και η φθορά που αυτό το γεγονός προκαλεί στην εικόνα του κόμματος δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Παρόλα αυτά, η Κύπρος φαίνεται ότι γέρνει δεξιά, αφού τα δύο κόμματα, το ένα παραδοσιακά δεξιό και το άλλο πιο φιλελεύθερο, συγκεντρώνουν σχεδόν το 60% των προτιμήσεων των Κύπριων πολιτών.

Το πώς θα αντιδράσει το κόμμα στο δεύτερο γύρο, σε σχέση τόσο με το Χριστοδουλίδη όσο και με το Μαυρογιάννη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια διάσπαση στο ΔΗΣΥ, αφού ο πρόεδρος, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, τείνει να στηρίξει το Χριστοδουλίδη, ενώ ο Νεοφύτου, πρόεδρος του κόμματος, είναι αμφίβολο αν θα δώσει ξεκάθαρη στήριξη στο πρώην μέλος του κόμματός του, απέναντι στον οποίο αρκετά στελέχη κρατούν… κακία για τη διάσπαση που προκάλεσε. Βέβαια, ακόμα πιο δύσκολο φαντάζει η ανοικτή στήριξη στον υποψήφιο του αριστερού ΑΚΕΛ, Ανδρέα Μαυρογιάννη, εναντίον του οποίου η βάση του ΔΗΣΥ μάλλον θα συσπειρωθεί, ενώ υπάρχει και το σενάριο ο Νεοφύτου να δώσει «γραμμή» για ψήφο κατά συνείδηση, ώστε να μην προκαλέσει περεταίρω τριβές στο ήδη ταλαιπωρημένο κόμμα του.

Φαβορί ο Χριστοδουλίδης

Μετά κάθε επιφύλαξης, έπειτα από το Βατερλώ του πρώτου γύρου, οι δημοσκοπικές εταιρείες δίνουν –σύμφωνα με έρευνες που έγιναν πριν τον Α’ γύρο των εκλογών- ότι το φαβορί για να κερδίσει την προεδρία είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε όλες τις εκτιμήσεις για μια αναμέτρηση Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη στο δεύτερο γύρο, το αποτέλεσμα είναι της τάξης του 60%-40%, αντίστοιχα, αντανακλώντας την προτίμηση των Κυπρίων για δεξιούς υποψηφίους. Η επόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, αναμένεται να κρίνει εάν οι δημοσκόποι έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter