Τουρκία: «Μάχη» στον β’ γύρο για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Συμμετοχή ρεκόρ σε κλίμα πόλωσης

Τουρκία: «Μάχη» στον β’ γύρο για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Συμμετοχή ρεκόρ σε κλίμα πόλωσης

Στον β’ γύρο και στις 28 Μαΐου θα αναδειχθεί, όπως όλα δείχνουν, ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με καταμετρημένο το 98,55% των ψήφων, ο νυν πρόεδρος της γειτονικής χώρας αναδεικνύεται πρώτος με ποσοστό 49,34%, έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. 

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξει.

Διαβάστε επίσης: Εκλογική μάχη με τον Ερντογάν κάτω από 50% – Το απόλυτο θρίλερ με τον β΄γύρο

Στις κάλπες προσήλθαν 54 εκατ. πολίτες στην Τουρκία, αριθμός που συνιστά ρεκόρ για τη γειτονική χώρα, ώστε να αναδείξουν τον πρόεδρο μέσα σε κλίμα πόλωσης. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη.

Το βράδυ της Κυριακής οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, με κύριους άξονες την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική.

Ερντογάν: «Θα υπηρετήσω τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια»

Σίγουρος για τη νίκη στον β’ γύρο εμφανίστηκε ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα υπηρετήσω τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια», δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών του. «Είμαστε καθαρά μπροστά. Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο, εάν αυτό απαιτείται.

Κιλιτσντάρογλου: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ τετελεσμένα»

«θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», ανέφερε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Η μυθοπλασία, που ξεκίνησε με 60%, έχει πλέον πέσει κάτω από το 50%. Οι παρατηρητές ψηφοδελτίων και τα στελέχη των εκλογικών επιτροπών δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους», είχε αναφέρει νωρίτερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter