Εκλογές στο Ιράν – Αναμένεται χαμηλή συμμετοχή εξαιτίας οργανωμένου μποϊκοτάζ

Εκλογές στο Ιράν – Αναμένεται χαμηλή συμμετοχή εξαιτίας οργανωμένου μποϊκοτάζ
Ένας κληρικός συμπληρώνει το ψηφοδέλτιό του κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών και των εκλογών της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων σε εκλογικό κέντρο στην Τεχεράνη, Ιράν, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. Το Ιράν άρχισε να ψηφίζει την Παρασκευή στις πρώτες του εκλογές μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες του 2022 για τους νόμους περί υποχρεωτικού χιτζάμπ μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, με ερωτήματα να τίθενται σχετικά με το πόσοι ακριβώς άνθρωποι θα προσέλθουν στην ψηφοφορία. (AP Photo/Vahid Salemi)

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ιρανοί για πρώτη φορά μετά από τις ταραχές και τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του θεοκρατικού Ιρανικού καθεστώτος με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι και τη σκληρή επιβολή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του χιτζάμπ.

Οι εκλογές από τις οποίες αναμένεται να βγει ενισχυμένο το πιο συντηρητικό κομμάτι του καθεστώτος εις βάρος του μετριοπαθούς, πραγματοποιούνται σε ένα κλίμα έντονης αποδοκιμασίας και σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, αλλά και τις δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων, ο μεγάλος νικητής θα είναι η αποχή. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι πολίτες του Ιράν που εναντιώνονται στην πολιτική της ηγεσίας ου Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, αναμένεται συντονισμένα να μην προσέλθουν στις κάλπες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για την ακραία καταστολή και την περιστολή των προσωπικών τους ελευθεριών, αλλά και για την ίδια την εκλογική διαδικασία ως έχει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στους δρόμους των ιρανικών πόλεων πάνω στο χιόνι που έχει πέσει αυτές τις μέρες γράφουν συνθήματα όπως «Όχι στην ψήφο των Μουλάδων», ενώ τα στάδια και οι αγώνες μένουν κενά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύεται από το γραφείο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ψηφίζει κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών και των εκλογών της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων στην Τεχεράνη, Ιράν, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. Το Ιράν άρχισε να ψηφίζει την Παρασκευή στις πρώτες του εκλογές μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες του 2022 για τους νόμους περί υποχρεωτικού χιτζάμπ μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, με ερωτήματα να τίθενται σχετικά με το πόσοι ακριβώς άνθρωποι θα προσέλθουν στην ψηφοφορία. (Γραφείο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν μέσω AP)

 

Για το θέμα δηλώσεις έκανε μέχρι και ο ίδιος ο Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος υπενθύμισε σε όσους θα απέχουν από τις εκλογές, ότι είναι πατριωτικό και ισλαμικό καθήκον τους να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο τετραετούς θητείας.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές πριν τέσσερα χρόνια δεν είχε ξεπεράσει το 42% και τότε είχε καταγραφεί ως η μικρότερη από τις πρώτες εκλογές μετά το 1979 και την Επανάσταση. Στην προσπάθεια να εμφανιστεί δημοκρατικότερο και να βάλει κάτω από το χαλί την πασιφανή κρίση εκπροσώπησης που έχει ξεσπάσει, το καθεστώς φέτος προμοτάρει ότι εγκρίθηκε το 75% των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν (15.200 υποψήφιοι που είναι ρεκόρ από το1979) και παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των εκλογικών κέντρων.

Παρά ταύτα σύμφωνα με μετρήσεις η συμμετοχή δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 38,5%, ενώ ειδικά στην περιφέρεια της Τεχεράνης η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει το 22% συνολικά και ειδικά στην πρωτεύουσα στο 15-17%. Βασικό στοιχείο για τα τόσο χαμηλά ποσοστά είναι η απόφαση της ιρανικής ηγεσίας να μην επιτρέψει την συμμετοχή του πρώην προέδρου της χώρας, του μετριοπαθούς και αρκετά δημοφιλούς Χασάν Ρουχανί να συμμετέχει ως υποψήφιος στην διαδικασία εκλογής της Επιτροπής των Ειδικών.

Ψηφοφόρος συμπληρώνει το ψηφοδέλτιό της για τις βουλευτικές εκλογές και τις εκλογές της συνέλευσης των εμπειρογνωμόνων σε εκλογικό κέντρο στην Τεχεράνη, Ιράν, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. Το Ιράν άρχισε να ψηφίζει την Παρασκευή στις πρώτες του εκλογές μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες του 2022 για τους νόμους περί υποχρεωτικού χιτζάμπ μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, με ερωτήματα να τίθενται σχετικά με το πόσοι ακριβώς άνθρωποι θα προσέλθουν στην ψηφοφορία. (AP Photo/Vahid Salemi)

 

Διαβάστε επίσης:

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Εάν πέσει η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία»

Γάζα: Αγανάκτηση της Διεθνούς Κοινότητας μετά τη νέα σφαγή

Ακατάπαυστες βροχοπτώσεις στη Βολιβία – Βυθίστηκαν δεκάδες συνοικίες στην πόλη Κοβίχα (Photos)

Βρετανικά ΜΜΕ: «Σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης από τον Πούτιν μέσω Αφρικής»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter