Προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η πτήση της Πελόζι – Οργισμένη αντίδραση της Κίνας

Προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η πτήση της Πελόζι – Οργισμένη αντίδραση της Κίνας

Στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι προσγειώθηκε λίγο μετά τις 5:40 (ώρα Ελλάδας) η πτήση SPAR19 στην οποία επέβαινε η Νάνσι Πελόζι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου που προανήγγειλε απάντηση στην επίσκεψη της επικεφαλής της Βουλής των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Oδοφράγματα τοποθετήθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Ταϊπέι όπου φέρεται ότι θα μείνει η Αμερικανίδα αξιωματούχος, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Επίσης, δύο κτίρια στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν φώτισαν οθόνες LED με λόγια καλωσορίσματος. Ένα από αυτά είναι το εμβληματικό κτίριο Taipei 101, με την πινακίδα να γράφει: «Καλώς ήρθες στην Ταϊβάν, πρόεδρε της Βουλής Πελόζι».

Κοντά στον χώρο υποδοχής συγκεντρώθηκαν τόσο υπέρμαχοι όσο και πολέμιοι της επίσκεψης Πελόζι.

 

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην επίσκεψη της Πελόζι δήλωσε πως η «Κίνα σίγουρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσει με αποφασιστικότητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της, ως απάντηση στην επίσκεψη της επικεφαλής της Βουλής  των ΗΠΑ. Όλες οι συνέπειες θα πρέπει αναληφθούν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις της “ταϊβανεζικής ανεξαρτησίας”».

Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ταϊβάν. Οι εν λόγω ασκήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα τελειώσουν την Κυριακή, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζητούν πλοία και αεροπλάνα να αποφύγουν τις περιοχές όπου θα λάβουν χώρα οι ασκήσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν από την πλευρά του, τόνισε ότι κανένα κινεζικό μαχητικό Su-35 δεν πέταξε πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα, ωστόσο πέταξαν άλλα αεροσκάφη του Κινεζικού στρατού.  Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Εμπάργκο σε εξαγωγείς της Ταϊβάν

Εν όψει της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, πάντως, η Κίνα επέβαλε τη Δευτέρα εμπάργκο σε περισσότερους από 100 Ταϊβανέζους εξαγωγείς τροφίμων, με στόχο να ασκήσει οικονομική πίεση στη βασική βιομηχανία του νησιού.

Το εμπάργκο καλύπτει μια ποικιλία αγαθών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά, το τσάι και το μέλι, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. H αρμόδια κινεζική υπηρεσία αιτιολόγησε την απόφαση στα «ξεπερασμένα δεδομένα στην τεκμηρίωση εισαγωγής».

Διαβάστε επίσης: Προειδοποιήσεις από Κρεμλίνο σε Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν

Διεθνής Τύπος: Ένταση ΗΠΑ και Κίνας από την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter