Έκθεση ECDC: Περιορισμένα τα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό εφήβων κατά του κορονοϊού

Έκθεση ECDC: Περιορισμένα τα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό εφήβων κατά του κορονοϊού

Τα οφέλη από τον εμβολιασμό εφήβων είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού σε ηλικίες από 12 έως 18 ετών.

Το ECDC υπογραμμίζει ότι τα συμπτώματα της νόσου του κορονοϊού είναι ηπιότερα στην πλειοψηφία των εφήβων και ως εκ τούτου, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας. Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι έφηβοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης είναι εκείνοι που ουσιαστικά πρέπει να μπουν σε σειρά προτεραιότητας.

Στην έκθεση του ECDC επισημαίνονται τα εξής:

• Ο εμβολιασμός των εφήβων κατά της COVID-19 πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού COVID-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων του, της εφαρμογής του και των προτεραιοτήτων του.

• Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.

• Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

• Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

• Το γενικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό των εφήβων από τον εμβολιασμό θα είναι ανάλογο με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

• Δεδομένης της αναμενόμενης μειωμένης ατομικής αναλογίας κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των εφήβων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρέπει να γίνεται προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολίων σε ηλικιωμένες ομάδες πριν από τη στόχευση αυτής της ηλικιακής ομάδας.

• Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την εξάπλωση ανησυχητικών παραλλαγών μεταξύ των νεότερων ατόμων και να συνεχίσετε να αξιολογείτε την πραγματική επιβάρυνση της COVID-19 σε νεότερες ηλικιακές ομάδες επίσης σε σχέση με τις συνέπειες της COVID-19.

• Τα ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και την πρόσβαση σε αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά την απόφαση επέκτασης του εμβολιασμού για την COVID-19 σε ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι: «μετά τη θετική αξιολόγηση από τον EMA, και το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και ελέγχου Νόσων παρακολουθεί τώρα στενά τις πρακτικές και τις τεκμηριωμένες εκτιμήσεις, προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη που σκέφτονται να επεκτείνουν τα εθνικά τους προγράμματα εμβολιασμού ώστε να συμπεριλάβουν τους νέους».

Ωστόσο, σημείωσε πως: «πέρα ​​από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, η απόφαση τελικά πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για και με τα παιδιά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον εμβολιασμό εφήβων είχε τοποθετηθεί η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ουσιαστικά, η ίδια είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί στο μέλλον το «πράσινο φως» για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών, χωρίς υποχρεωτικό χαρακτήρα. «Η Εθνική Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα αποφανθεί για το ζήτημα», είχε τονίσει, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε το ότι «μπορεί να γίνει διαφοροποίηση ανάλογα με τις μελέτες της επιτροπής αλλά και το πως θα σταθμιστούν τα πράγματα. Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο παιδιά που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά της εν λόγω ηλικιακής ομάδας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter