Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Εύβοια – Καθηλωμένα τα εναέρια μέσα λόγω του πυκνού καπνού- Εκκενώνονται οικισμοί

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Εύβοια – Καθηλωμένα τα εναέρια μέσα λόγω του πυκνού καπνού- Εκκενώνονται οικισμοί

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Εύβοιας η οποία μαίνεται και εκείνη από χθες Τρίτη με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Σπίτια έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες, ενώ λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 να εκκενωθούν και οι οικισμοί Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Επί τόπου επιχειρούν 95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Το Συντονιστικό Όργανο συνεδρίασε στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα.

«Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος.

Όλη τη νύχτα εκατοντάδες πυροσβέστες, υδροφόρες των δήμων και της περιφέρειας, χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχώς άλλαζαν, συνεχώς αυξάνονταν, συνεχώς ξεπερνούσαν τις γραμμές άμυνας.

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε.

Οι φλόγες μαίνονται σε δύσβατη περιοχή κι επιβαλλόταν συνεχώς ανασύνταξη των δυνάμεων για να μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πύρινο γίγαντα.

«Από χθες βράδυ ζητήσαμε ενίσχυση με εναέρια μέσα σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουμε στις φλόγες και να περισώσουμε ότι μπορούμε», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

«Εκκενώθηκαν με ασφάλεια 8 χωριά για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή» και «σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις χωριών πιθανόν υπερβολικές, όμως ο βασικός στόχος μας ήταν και είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.

«Υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, που μαζί με τον Περιφερειάρχη βρέθηκε στο μέτωπό της φωτιάς ενώ την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος της Λίμνης κ. Λιάσκος τονίζει πως «κάηκαν οι οικισμοί Χρόνια και Σηπιάδα. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Οι καταστροφές που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως της μέρας θα είναι εφιαλτικές».

Συνολικά 185 δωμάτια, 140 στην Αιδηψό και 45 στη Χαλκίδα, δέσμευσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να μπορέσει να μετακινήσει εκεί ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους ούτε να περάσουν την νύχτα αλλού.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χρησιμοποιήθηκαν 55 από τα δωμάτια αυτά· πολλοί προτίμησαν να φιλοξενηθούν, και να περάσουν το βράδυ σε συγγενικά τους πρόσωπα ή κοντά στις περιουσίες τους, περιμένοντας – μάταια – πράσινο φως από τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία, να φτάσουν σε αυτές.

Ανάμεσα σε εκείνους που φιλοξενήθηκαν σε μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αιδηψού ήταν παραθεριστές από κάμπινγκ των Ροβιών, καθώς, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Μπουρμάς στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αντιμετώπισαν «αναπνευστικά προβλήματα και ζήτησαν να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter