Ελευθερία μετακινήσεων με… «όρους ΗΠΑ» καταγγέλλει Έλληνας πανεπιστημιακός

Πηγή: ΕφΣυν

Αντιμέτωπος με τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την έννοια της ελευθερίας μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών βρέθηκε πρόσφατα ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκης Πολίτης, στον οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που υπογράφει ο Δημήτρης Τερζής, απαγορεύτηκε να να ταξιδέψει αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη προς το Καράκας, με την αιτιολογία ότι θα πετούσε για λίγα μίλια σε FIR που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, με αίτημα της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ (NTVC), ο  γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική δράση του Τ. Πολίτης, ο οποίος μάλιστα είχε καταγγείλει παρακολούθησή του από κρατικές υπηρεσίες καθώς κατά τη διάρκεια σέρβις στο αυτοκίνητό του είχε εντοπιστεί συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker), δεν επιτράπηκε να επιβιβαστεί στην πτήση της Turkish Airlines προς Καράκας, όπου για τον επόμενο χρόνο θα δίδασκε σε Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών, η εν λόγω υπηρεσία είναι αρμόδια για τον αποκλεισμό των «ανεπιθύμητων» προσώπων πριν καν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, καθώς ελέγχει ποιος εισέρχεται στο έδαφος των ΗΠΑ αλλά και ποιος πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο τους, με την απαγόρευση στον Καθηγητή να εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την απαγόρευση της ελευθερίας στις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών, επειδή ο Τ. Πολίτης θα πετούσε για λίγο μαζί με εκατοντάδες άλλους επιβάτες πάνω από το FIR που βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο, με το δεδομένο μάλιστα ότι η μετακίνηση επρόκειτο να γίνει σε έδαφος τρίτης χώρας.

Ως ακόμη μία έκφραση αυταρχισμού των ΗΠΑ χαρακτήρισε ο ίδιος τη συγκεκριμένη εξέλιξη, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Χωρίς να προτάσσω την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα, θεωρώ ότι η απαγόρευση επιβίβασής μου από τις αμερικανικές αρχές σε αεροσκάφος άλλης χώρας προκειμένου να μεταβώ σε τρίτη χώρα για να διδάξω σε εκεί πανεπιστήμιο είναι από κάθε πλευρά απαράδεκτη. Αν είμαι, που προφανώς είμαι, ανεπιθύμητος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν δίνει κανένα δικαίωμα στις υπηρεσίες της να εμποδίζουν την ελευθερία μετακίνησής μου σε τρίτες χώρες» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «η στοχοποίηση πολιτών και η περιστολή αυτονόητων δικαιωμάτων στη βάση των φρονημάτων τους αποτελεί απαράδεκτη πρακτική. Κάθε κυβέρνηση που σέβεται και υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της οφείλει να αντιδράσει».