Ελευθερία του Τύπου: Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Ελευθερία του Τύπου: Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση του δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, την χειρότερη ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ, κάτω από χώρες της Αφρικής και της Ασίας που δεν φημίζονται για τις δημοκρατίες τους.

Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση, που λάδωσε κανάλια και χάρισε δημόσιο χρήμα σε ανύπαρκτα σάιτ, με την άνεση της δεύτερης τετραετίας της, θα φρόντιζε να διορθωθεί λίγο και το θέμα της Ελευθερίας του Τύπου. Οχι επειδή την έπιασε ξαφνικά ο δημοκρατικός… πόνος. Για τα μάτια του κόσμου. Για να μη φαίνεται η χώρα τριτοκοσμική μπανανία.

Η ευκαιρία δόθηκε με την επίθεση εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη. Με μια απλή δήλωση καταδίκης του τραμπουκισμού, η κυβέρνηση θα έδειχνε ότι είναι με τους δημοσιογράφους, όχι με τους τραμπούκους, και ότι νοιάζεται να διορθωθεί ο δείκτης της ντροπής. Δεν το έκανε. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατία, ούτε καν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θέλει να εκφράσει τον δημοκρατικό χώρο.

Δημοκρατία και ελευθεροτυπία α λα καρτ δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, το 2020 η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση όπου «καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου ‘Αρη Πορτοσάλτε. Οι θρασύδειλοι τραμπούκοι δεν τρομοκρατούν κανέναν. Συνεχίζουμε με σχέδιο, επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη κατά της ανομίας».

Η ανακοίνωση αυτή βγήκε επειδή ο Ρουβίκωνας έγραψε συνθήματα έξω απο το σπίτι του Αρη Πορτοσάλτε. Τότε υπήρχε μπογιά, τώρα υπάρχει βία και τραυματισμός. Αν η ΝΔ θεωρεί την μπογιά πιο επικίνδυνη από τη βία κάτι στραβό υπάρχει στην αντίληψή της. Πολύ στραβό!

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σαφείς: «Απαιτούμε από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που θεωρούν τον εαυτό τους δημοκρατικό, να καταδικάσουν σθεναρά την επίθεση». Επειδή οι RSF είναι απολύτως ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το μήνυμα απευθύνεται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τους λένε «δεν είστε δημοκράτες». Ετσι απλά.

Διαβάστε επίσης: RSF: Όποιο κόμμα αυτοχαρακτηρίζεται δημοκρατικό να καταδικάσει την επίθεση στον Βαξεβάνη

Το ίδιο μήνυμα με άλλα λόγια έρχεται από το Euractiv που γράφει: «Άλλο ένα περιστατικό που φανερώνει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι».

Δεν είναι τυχαίο γεγονός η επίθεση του τραμπούκου. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, λέει ο λαός. Οταν οι ασύδοτες επιθέσεις στον Τύπο ξεκινούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάθε αλήτης νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει με τη βία σιωπή στους δημοσιογράφους.

Οταν το Documento πριν ένα χρόνο αποκάλυψε τα πρώτα 33 ονόματα παρακολουθούμενων ατόμων, μεταξύ των οποίων υπουργών της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του κατηγόρησε τον Κώστα Βαξεβάνη για ψέματα και… ρωσικά κεφάλαια. Οταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαίωσε πριν δύο μήνες τα ίδια ονόματα και τον τρόπο που έδρασαν οι παρακρατικοί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σιώπησε και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έθαψαν το τεράστιο θέμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter