Ελεύθερος ο Κώστας Βαξεβάνης - Απορρίφθηκε το αίτημα για αυτόφωρο μετά τη μήνυση της Λίνας Στουρνάρα (Photos)

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος, μετά την κατάθεσή τους στον εισαγγελέα, Δημήτριο Γκύζη. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα της μηνύτριας, Λίνας Νικολοπούλου, για ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου.

Οι δημοσιογράφοι, Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος,παραδόθηκαν μετά τη μήνυση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, για το δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Οικογένεια Στουρνάρα: Ο μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες».

«Του εύχομαι καλή τύχη» δήλωσε -απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα- ο εκδότης της εφημερίδας Documento κατά την έξοδό του από το Α.Τ. Καλλιθέας, κατευθυνόμενος στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις ανάλογες φωτογραφίες.

Αν και στη μήνυσή της η κ. Στουρνάρα δεν αμφισβητεί την ύπαρξη των γεγονότων που δημοσιεύονται στην έρευνα των δύο δημοσιογράφων, ωστόσο σπεύδει να χαρακτηρίσει όσα αναγράφονται στο Documento ψευδή δίχως να τοποθετείται ως προς τα επίδικα.

Η Λίνα Νικολοπούλου μπορεί να μην δίνει επίσημη απάντηση για τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο δημοσίευμα, κύκλοι όμως από το περιβάλλον της -πάγια πρακτική για να μην αναλάβει κανείς ποτέ τις ευθύνες για τα λεγόμενά του- παραχωρούν συκοφαντικές δηλώσεις σε site κατά των δύο δημοσιογράφων.

«Αυτή τη φορά ο "δημοσιογράφος", όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται, δεν μπόρεσε να αποφύγει το δικαστήριο όπως έκανε στην προηγούμενη μήνυση Στουρνάρα, όπου ούτε καν εμφανίστηκε, και τώρα θα πρέπει σήμερα το μεσημέρι να αποδείξει τα ψέματα και τις συκοφαντίες που εμπεριέχονται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Documento» είπαν κύκλοι της οικογενείας Στουρνάρα στο iefimerida.gr, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο ρεπορτάζ εξαιτίας της επιχειρηματικής σχέσης της κ. Νικολοπούλου με τον υπόδικο για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πρώην μέτοχο του site, Κυριάκο Γριβέα.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αναγκαιότητα να τροποποιηθούν οι αναχρονιστικές προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου. Κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος καλείται να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να δημοσιεύσει τα πεπραγμένα ανθρώπων που έχουν εντάξει τον εαυτό τους αυτοβούλως στη δημόσια σφαίρα, λειτουργεί υπό τη «Δαμόκλειο Σπάθη» των νομικίστικων οδών που θα ακολουθήσει ο εκάστοτε μεγαλόσχημος επιχειρηματίας, πολιτικός ή εκπρόσωπος κάποιου θεσμικού φορέα.

Ως εκ τούτου, η δημοσιογραφία μεταβάλλεται σε υποχείριο των ποινικών ορέξεων, με απώτερο σκοπό τη φίμωση και την αποσιώπηση. Ασχέτως με το τι ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το δημοσιογραφικό λειτούργημα στο άρθρο 10, παρέχοντας το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να κρίνουν ακόμα και αυστηρά τα δημόσια πρόσωπα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στην Ελλάδα ο εκάστοτε θιγόμενος μπορεί να σύρει στο αυτόφωρο τον δημοσιογράφο, προκαλώντας το ανάλογο μιντιακό γεγονός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ΣΚΑΪ βρισκόταν με κάμερα έξω από το Τμήμα που παραδόθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον για τον τρόπο που θα καλυφθεί από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως και να έχει, το εν λόγω περιστατικό αποτελεί μία ακόμα σαφή απόδειξη πως πρέπει να επέλθει η απαιτούμενη πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να προασπιστεί εν γένει το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η κοινωνική αποστολή των δημοσιογράφων. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει η ηγεσία του υπουργείου να ταυτίζεται με την άποψη που θέλει τη δημοσιογραφία ανεξάρτητη και κυρίως ως την «Τέταρτη Εξουσία» εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για ακόμη μία φορά, επιλέγεται από ένα δημόσιο πρόσωπο η μήνυση αντί μιας ουσιαστικής απάντησης, σε όσα δημοσιεύονται σε μία εφημερίδα για τα πεπραγμένα του.

Δείτε τις φωτογραφίες:

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.