Ελλείψεις σε φάρμακα: Το υπουργείο Υγείας διαψεύδει τον υπουργό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ελλείψεις σε φάρμακα: Το υπουργείο Υγείας διαψεύδει τον υπουργό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το μπάχαλο στη δημόσια Υγεία συνεχίζεται με νέο επεισόδιο. Πριν δύο μέρες ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραδέχτηκε ότι από την ελληνική αγορά, λείπουν περίπου 150 φάρμακα, σήμερα αυτοδιαψεύδεται με ανακοίνωση του υπουργείου που λέει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δήλωνε ότι «γεγονός είναι το εξής: Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά».

Ωστόσο, σήμερα, μόλις δύο 24ωρα μετά τις παραπάνω δηλώσεις, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία».

Ακόμη στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι και οι φορείς που εμπλέκονται στο φάρμακο συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. «Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)», γράφει.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην ΕΡΤ η γραμματέας Φαρμακαποθηκάριων Ελλάδος, κ. Ειρήνη Μαρκάκη είπε ότι «οι ελλείψεις στα φάρμακα έχουν ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό» αλλά συμπλήρωσε ότι «σύμφωνα με την τελευταία λίστα που έβγαλε ο ΕΟΦ, περίπου 130 – 140 φάρμακα δηλώθηκαν σε έλλειψη».

«Οι βασικές ελλείψεις, αυτή τη στιγμή είναι σε αντιβιοτικά. (…) Είναι κάποια αντιβιοτικά των οποίων η δραστική ουσία παράγεται στις χώρες της Ασίας. Αυτό το κατάλαβε η Ευρώπη και προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή στα ευρωπαϊκά κράτη. Μέχρις ότου γίνει αυτό όμως, θα έχουμε ελλείψεις» εξήγησε η κ. Μαρκάκη.

Διαβάστε επίσης: Σε τριτοκοσμική αθλιότητα στέλνει ο Μητσοτάκης το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».

Διαβάστε επίσης: Δεν αναγνωρίζει την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ ο Χρυσοχοΐδης: «Έληξε η θητεία του»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter