Έλλειψη φαρμάκων: Δικαιολογίες Πλεύρη, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει αυξήσεις στις τιμές

Έλλειψη φαρμάκων: Δικαιολογίες Πλεύρη, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει αυξήσεις στις τιμές

Ουδείς έγινε σοφότερος από την παρουσία του Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο υπουργός Υγείας συνέχισε στο… ίδιο τροπάρι με τη χρήση δικαιολογιών και χρησιμοποιώντας την τακτική μετακύλισης ευθυνών, για το τεράστιο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων από την αγορά.

Διαβάστε επίσης: «Ρεσιτάλ» δικαιολογιών και θράσους από Πλεύρη για τα άδεια ράφια στα φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως «διαχρονικό πρόβλημα» αυτό των παράλληλων εξαγωγών, ενώ μίλησε ξανά για την παγκόσμια έλλειψη που παρατηρείται εξαιτίας «φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία». Κατά τον Θάνο Πλεύρη, «επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς», παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Μάλιστα δεν δίστασε να υπενθυμίσει ότι στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ «δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία», τα οποία ωστόσο, όπως είναι γνωστό, εξυπηρετούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όσον αφορά τις άμεσες ανάγκες σε φάρμακα.

«Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία», σημείωσε σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις και να φορτώσει μεγάλο μέρος των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ιδίου στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: Περισσότερα από 200 τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά – Η λίστα του ΕΟΦ

Όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στα ιδιωτικά φαρμακεία, τονίζοντας πως «όπου υπάρχουν υποκατάστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες. Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε εκεί που δεν υπάρχει υποκατάστατο «προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια στην αγορά με εισαγωγές που γίνονται».

Φυσικά, από τη διαδικασία… απόδοσης ευθυνών με την υπογραφή του Θάνου Πλεύρη δεν έλειψε και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο υπουργός Υγείας έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων το 2018.

Σχέδιο αύξησης τιμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κι ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα άδεια ράφια των φαρμακείων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να σχεδιάζει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών.

Στη σύσκεψη που είχε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Δευτέρας με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, απ’ όπου εξήγγειλε μέτρα-ασπιρίνες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Υγείας αποφάσισε «εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας», σύμφωνα με την «Αυγή», που επισημαίνει ότι πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν πως η κυβέρνηση ουσιαστικά ανακοίνωσε με… ευγενικό τρόπο τις αυξήσεις στις τιμές.

«Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα σε τιμή κάτω από το κόστος», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις αυξήσεις.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter