Ελβετία: Οι μισοί προσκεκλημένοι έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στην Σύνοδο Ειρήνης για την Ουκρανία

Ελβετία: Οι μισοί προσκεκλημένοι έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στην Σύνοδο Ειρήνης για την Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεξιά, σφίγγει τα χέρια με τον Ελβετό πρόεδρο Ινιάτσιο Κασίς στο Κίεβο, Ουκρανία, στις 20 Οκτωβρίου 2022. Η κυβέρνηση της Ελβετίας δήλωσε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 ότι θα φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου τον Ιούνιο για να βοηθήσει στη χάραξη μιας πορείας προς την ειρήνη στην Ουκρανία μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου, με την ελπίδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία μια μέρα. (AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Σχεδόν 90 χώρες και οργανώσεις, οι μισές από την Ευρώπη, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία που θα φιλοξενηθεί από την Ελβετία το Σαββατοκύριακο, παρά την άρνηση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη διάσκεψη, δήλωσε η πρόεδρος της Ελβετίας.

Η Βιόλα Αμχερντ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην ελβετική πρωτεύουσα ότι η σύνοδος κορυφής, το Σάββατο και την Κυριακή, έχει ως στόχο να χαράξει μια πορεία προς μια πιθανή ειρήνη σχεδόν 28 μήνες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τον πόλεμο που συνεχίζεται αμείλικτος.

«Αυτό δεν είναι προπαγάνδα», δήλωσε η Αμχερντ. «Πρόκειται για τη βάση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει η Ελβετία και για την έναρξη ενός διαλόγου».

Η Ελβετή πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες – περίπου οι μισοί από τους οποίους θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης – είναι ηγέτες χωρών, αλλά υπάρχουν και κάποιοι από οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο κορυφής στο θέρετρο Μπούργκενστοκ με θέα τη λίμνη της Λουκέρνης. Έχουν αποσταλεί περίπου 160 προσκλήσεις και η Άμχερντ δήλωσε ότι η ελβετική κυβέρνηση δεν είναι «απογοητευμένη» από το γεγονός ότι λιγότεροι από 100 έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην πρώτη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι ελβετικές αρχές ανέφεραν ότι η τελική λίστα με τους συμμετέχοντες αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι την Παρασκευή, αλλά και ότι αναπτυσσόμενες χώρες- κλειδιά όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχουν. Η Ινδία, όπως είπαν, θα συμμετάσχει, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο επίπεδο.

Η Βραζιλία και η Κίνα δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν εκτός εάν και οι δύο πλευρές -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τους Ελβετούς αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση: Ο αριθμός των συγκρούσεων το 2023 ήταν ο υψηλότερος από το 1946

Ευρωεκλογές 2024 – Γερμανία: Η κυβέρνηση αποκλείει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ευρωεκλογές 2024: Η Φινλανδία έκανε τη διαφορά – Θεαματική επικράτηση των πράσινων και αριστερών κομμάτων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter