Εμμονή Μητσοτάκη στην «αυτοδυναμία του μπλε» από τη Λαμία

Εμμονή Μητσοτάκη στην «αυτοδυναμία του μπλε» από τη Λαμία

Την εμμονή του στον «στόχο» της αυτοδυναμίας ως μόνη σανίδα σωτηρίας του διαφήμισε στην προεκλογική του περιοδεία στη Λαμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα, καθώς απέναντι στη σωρεία σκανδάλων, τις ζοφερές κυβερνητικές ευθύνες στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την ολοένα εντεινόμενη εσωκομματική αναταραχή, επιχειρεί να βάλει «μπουρλότο» στο πολιτικό σκηνικό, προς ίδιον όφελος.

«Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες» ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη Λαμία και τη Φθιώτιδα, φράση που αρκούσε τόσο για να εκθέσει τα σχέδιά του, όσο και να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Αφενός, φρόντισε ο ίδιος να ακυρώσει το «όχι από ένα χρώμα», αφού στην ίδια συνέντευξη, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως το μόνο χρώμα που βλέπει είναι το μπλε του κόμματός του, αφήνοντας άναυδο ακόμα και τον δημοσιογράφο που τον άκουγε. Όταν ο τελευταίος τον ρώτησε «με ποιο χρώμα ταιριάζει το μπλε, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε αφοπλιστικά «το μπλε ταιριάζει με το μπλε», περιγράφοντας τις… σαράντα αποχρώσεις του μπλε. «Το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα, είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα της θάλασσας. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα» ανέφερε, υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως η Νέα Δημοκρατία «είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη».

Πέρα όμως από την παροιμιώδη αντιφατικότητα, η ουσία της δήλωσής του πρόδωσε και τα σχέδιά του, πυροδοτώντας ακόμα και συζητήσεις περί «αποστασίας». Η πληθώρα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που απαρτίζουν την κυβέρνησή του αποτελούν σημείο κριτικής για τον ίδιο, τόσο από την Χαριλάου Τρικούπη, όσο και από πλήθος γαλάζιων φωνών. Η αναφορά του λοιπόν σε «ενσωμάτωση» στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους ήχησε ως «καμπάνα» για το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια ώρα κοινό μυστικό είναι η συστράτευσή στελεχών της ακροδεξιάς μαζί του, όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στη δε βραδινή κομματική του ομιλία, απέναντι σε πλήθος στελεχών της κυβέρνησής του, επιδόθηκε σε ολική επαναφορά της τοξικότητας κατά της αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας παράλληλα και περίσσια τρομολαγνεία, στοχοποιώντας και πάλι την κάλπη της απλής αναλογικής. «Νέα πολιτική ανωμαλία», «βόμβα ακυβερνησίας» και σειρά αντίστοιχων αναφορών πλαισίωσαν προσωπικές επιθέσεις κατά πλήθους στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, επιτέθηκε εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη αναφορικά με το ζήτημα του προσώπου που θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, κατηγορώντας τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ πως «αυτά που λέει δεν είναι σοβαρά».

Χαρακτηριστική δε της κορύφωσης της επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της «μάχης» για τους αναποφάσιστους, η αναφορά του πως «Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να καταπολεμήσει τον κρατισμό».

«Επειδή ακούω πολλά για το ποιος έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό, με τις συντεχνίες, με τις ΔΕΚΟ, για να θυμηθούμε: Ποιος έκανε ένα παράλυτο ΟΤΕ διεθνή κολοσσό; Ποιος έσωσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς; Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να είναι στα κάγκελα του ΟΛΠ και να μάχεται κατά της ιδιωτικοποίησης. Θα μας μιλήσει το ΠΑΣΟΚ τώρα για κρατισμό; Που δίδαξε τι εστί κρατισμός στην Ελλάδα; Ποιος εξυγίανε την Ολυμπιακή; Η δική μας κυβέρνηση της ΝΔ. Η δική μας κυβέρνηση τα έβαλε με την άρρωστη ΔΕΗ των εργατοπατέρων που κάθε τόσο κατέβαζε διακόπτες. Όλα αυτά ήταν εστίες κρατισμού» ανέφερε κατά την ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας πως το προσεχές διάστημα θα βάλει κατά μέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της δήθεν «μάχης με το βαθύ κράτος».

Δένδιας και Παπαθανάσης τον ωθούν στα άκρα

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που καταγράφουν σημαντική φθορά στη Νέα Δημοκρατία και ο «στόχος» των αναποφάσιστων δεν είναι τα μόνα που εξηγούν την κορύφωση της τοξικότητας του Κυρ. Μητσοτάκη.

Από τη μία, η υπόθεση Παπαθανάση αποτελεί διπλό χτύπημα για τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός αποτελεί «πουλέν» του ίδιου και η υπόθεσή του καταγράφει ένα σημαντικό πλήγμα σε έναν άνθρωπο που ο ίδιος επέβαλε στην κυβέρνηση και στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, εξού και η αγωνιώδης προσπάθεια να «κάνει φασαρία» εντάσσοντας και αυτό το σκάνδαλο στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πάντως, ακόμα και το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης έχει εκπλαγεί από την αφωνία του Μεγάρου Μαξίμου για την υπεράσπισή του.

Από την άλλη, η υπόθεση Δένδια. Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στο Πρώτο Θέμα το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε τις διαστάσεις «πολιτικής πλατφόρμας» για τον ίδιο με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, αφού ο Νίκος Δένδιας διαχώρισε εαυτόν στα πιο κεντρικά ζητήματα που θέτει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην προεκλογική εκστρατεία. Έτσι, λίγες μόλις ημέρες μετά τις δημόσιες εγκλήσεις του Άδωνη Γεωργιάδη προς τον «δελφίνο» και άλλους δημοφιλείς να «βάλουν τα χέρια τους στη φωτιά» για την υπεράσπιση της κυβέρνησης, ο Ν. Δένδιας όχι μόνο δεν πειθάρχησε, αλλά πήρε και ακόμα περισσότερες αποστάσεις.

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνείται επίμονα να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, παρότι ήδη έχει επιδοθεί σε προεκλογικές περιοδείες, συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο. Ο ίδιος και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνεχίζουν να διακινούν τις ημερομηνίες της 21ης και 28ης Μαΐου, ο ίδιος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί στη Λέσβο, στην Ήπειρο και εκκρεμεί η αναβληθείσα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Κομματικές επισκέψεις όλες τους, σε ένα ακόμα ρεσιτάλ παραθεσμικότητας, από έναν πρωθυπουργό που εκμεταλλεύεται τη θέση του για προεκλογική εκστρατεία… προ ανακήρυξης εκλογών. 

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter