Νέες ταινίες: Ένα ανάλαφρο «Match point» είναι το νέο φιλμ του Γούντι Άλεν

Νέες ταινίες: Ένα ανάλαφρο «Match point» είναι το νέο φιλμ του Γούντι Άλεν

Τα «Γυρίσματα της τύχης», η 50η ταινία του Γούντι Άλεν, αποτελούν μια απλώς παιχνιδιάρικη ματιά πάνω στη γοητεία του Παρισιού και την παντοδυναμία της θεάς τύχης.

Γυρίσματα της τύχης (Coup de Chance) (**1/2)

Κοινωνική γαλλοβρετανικής συμπαραγωγής 2023 (93)

Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν Πρωταγωνιστούν: Λου ντε Λαάζ, Βαλερί Λεμερσιέ, Μελβίλ Πουπό, Νιλς Σνάιντερ

H σχέση της Φανί και του Ζαν θα δοκιμαστεί εντονότατα όταν η πρώτη συναντήσει τυχαία στους δρόμους του Παρισιού τον Αλέν, έναν πρώην συμμαθητή της ο οποίος θα της αποκαλύψει πως ήταν κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Η παντρεμένη γυναίκα θα βιώσει καταστάσεις δίπλα στον Αλέν που δεν τις έχει ξαναζήσει και θα τον ερωτευτεί με πάθος.

Η πεντηκοστή ταινία του Γούντι Άλεν δεν είναι μόνο γυρισμένη στο Παρίσι αλλά είναι και η πρώτη γαλλόφωνη του. Με τους ήχους τζαζ μουσικής και τη γεμάτη αντιθέσεις φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο, το έργο είναι δοσμένο με απλότητα που ρέει με άνεση αλλά και με πλοκή που θυμίζει τα παλιά φιλμ του σκηνοθέτη «Match point» και «Το όνειρο της Κασσάνδρας». Πάνω από όλα όμως, η ταινία είναι όπως δηλώνει κι ο τίτλος της ένα σχόλιο για την παντοδυναμία της τύχης. Η διαφορά με εκείνα τα φιλμ που ήταν κλειστά δράματα χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας, είναι πως αυτή τη φορά ο 88χρονος Άλεν, προσθέτει ανάλαφρο χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάσταση στην ιστορία του ιψενικού τριγώνου. Λείπει όμως η καυστική ματιά και το ψαγμένο σενάριο που μαζί με τους αναγνωρίσιμους χαρακτήρες του κλασικού γουντιαλενικού σύμπαντος (διανοούμενοι αστοί, μποέμ καλλιτέχνες, σνομπ πλούσιοι κ.α.) θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα ακόμη βιτριολικό, πραγματιστικό σχήμα για την ερωτική εμμονή και την καθοριστική επίδραση της τύχης. Τα «Γυρίσματα της τύχης» έχουν στιγμές ατόφιας διασκέδασης που ενισχύονται από κάποια στιγμιότυπα που διαθέτουν σπιρτάδα στους διαλόγους και απολαυστικούς χαρακτήρες (σαν τη μητέρα της Φανί που έχει αδυναμία στα αστυνομικά μυθιστορήματα και υποδύεται υποδειγματικά η Βαλερί Λεμερσιέ), ενώ ο σκηνοθέτης είναι… τυχερός που στον ρόλο του σκιώδη Ζαν διαθέτει ένα ηθοποιό της κλάσης του Μελβίλ Πουπό. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι το ίδιο ισχύει για το ζευγάρι των Λου ντε Λαάζ και Νιλς Σνάιντερ, που δείχνουν αταίριαστοι και λίγοι για το ερωτικό πάθος που υποτίθεται ότι τους κυριεύει.

Saw X (**)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2023 (118)

Σκηνοθεσία: Κέβιν Γκρόιτερτ Πρωταγωνιστούν: Τόμπιν Μπελ, Σόνι Σμιθ, Σινόβε Μακόντι Λουντ, Στίβεν Μπραν

Ένας ηλικιωμένος καρκινοπαθής που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αποφασίζει να ρισκάρει και να πάρει μέρος σε ένα επαναστατικό ιατρικό πρόγραμμα που έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Αν και το σπλάτερ στοιχείο χτυπά και πάλι κόκκινο με κάποιες απίστευτες σκηνές ωμής βίας, είναι το θαυμάσιο πρώτο μέρος του φιλμ που ξεχωρίζει και μας παρουσιάζει αναλυτικά – και για πρώτη φορά ίσως- τις βασικές δυνάμεις το γέννησαν το αιματοβαμμένο franchise. Ο Κέβιν Γκρόιτερτ που έχει σκηνοθετήσει άλλα δύο φιλμ («Saw 3D», «Saw VI») της σειράς γνωρίζει καλά τα μονοπάτια τρόμου που πρώτος έθεσε ο Τζέιμς Γουάν με την… σαδιστική φαντασία του το 2004.

Ο δημιουργός (The Creator) (**)

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (133)

Σκηνοθεσία: Γκάρεθ Εντουαρντς Πρωταγωνιστούν: Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, Τζέμα Τσαν, Κεν Γουτανάμπι, Στέρτζιλ Σίμπσον, Αλισον Τζένεϊ

Στο κοντινό μέλλον ο πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και ρομπών τεχνητής νοημοσύνης μαίνεται για δέκα χρόνια ύστερα από την πυροδότηση μιας πυρηνικής κεφαλής που κατέστρεψε το Λος Άντζελες. Ένας πρώην πράκτορας των ειδικών δυνάμεων αναλαμβάνει να βρει τον ηγέτη των μηχανών.
Παρά τον επίκαιρο χαρακτήρα (η ολοένα και πιο συχνή χρήση του AI σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία) και τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ του, το νέο sci-fi του Έντουαρντς δεν γίνεται ούτε για μια στιγμή πειστικό. Ο σκηνοθέτης των «Rogue One» και «Godzilla» αρκείται σε μια απλή συρραφή θεαματικών σκηνών δράσης, τις οποίες ενισχύει με ένα προβλέψιμο μελοδραματισμό και μια αχρείαστη διδακτική διάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ OFFICIAL TRAILER:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter