Ένα βιβλίο για τον Κόκκινο Πλανήτη από το Ίδρυμα Ευγενίδου – online

Ένα βιβλίο για τον Κόκκινο Πλανήτη από το Ίδρυμα Ευγενίδου – online

Μεταξύ των εκπαιδευτικών βιβλίων που προσφέρει ελεύθερα το Ίδρυμα Ευγενίδου/Νέο Πλανητάριο συγκαταλέγεται ο «Κόκκινος πλανήτης» του αστρονόμου Αλέξη Α. Δεληβοριά, με θέμα τον Άρη ο οποίος αν και σήμερα μοιάζει πιο κρύος από την Ανταρκτική και πιο άνυδρος από τη Σαχάρα όλα πλέον δείχνουν ότι δισεκατομμύρια χρόνια πριν είχε τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει ζωή.

Σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον Κόκκινο Πλανήτη που στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρξε αντικείμενο μελέτης για τον αστρονόμο Πέρσιβαλ Λόουελ στο αστεροσκοπείο Flagstaff της Αριζόνας το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό το 1894. Ο Άρης υπήρξε μεταξύ άλλων πηγή έμπνευσης για δεκάδες συγγραφείς, με πρώτο τον Χ.Τζ. Γουέλς, ο οποίος με τον «Πόλεμο των κόσμων» (1897), άνοιξε νέο δρόμο στη λογοτεχνία του φανταστικού εμπνέοντας με τη σειρά του γενιές συγγραφέων, σκηνοθετών και εικαστικών. Μέχρι τις πρώτες εικόνες που έλαβε η NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από το Mariner 9, ο Άρης παρέμενε μυστήριο για την ανθρωπότητα γιατί τα επίγεια τηλεσκόπια δεν επέτρεπαν στους επιστήμονες να διακρίνουν τις λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.

Στο ευσύνοπτο βιβλίο περιγράφονται τα βασικότερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του (το όρος Όλυμπος, η κοιλάδα Mariner, το υψίπεδο Θαρσίς), οι προσπάθειες των επιστημόνων να εντοπίσουν ίχνη ζωής στην επιφάνειά του, ενώ δίνονται πληροφορίες για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή που σχεδιάζεται από τη NASA αλλά και από ιδιωτικές εταιρίες όπως η Space X του Ίλον Μασκ – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται αλλά και τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύψουν για την υγεία των αστροναυτών.

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο σε μορφή PDF πατώντας εδώ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter