Ένα προς ένα τα ψεύδη της ΝΔ κατά Documento στο πόρισμα για την Εξεταστική χωρίς… Πέτσα

Ένα προς ένα τα ψεύδη της ΝΔ κατά Documento στο πόρισμα για την Εξεταστική χωρίς… Πέτσα

Την πεπατημένη της συλλογικής ψευδολογίας ακολουθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στο πόρισμα που συνέταξαν τα μέλη της στην Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εν προκειμένω οι βουλευτές της ΝΔ αναγκάζονται να υποπέσουν σε αντιφάσεις που εκθέτουν ακόμα και φίλα προσκείμενες προς την κυβέρνηση εφημερίδες. Επίσης, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον έκτακτο τηλε-στρατοδίκη με αρμοδιότητες υπουργού Ανάπτυξης. Ενώ ο Άδωνης Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει σε μία «σπάνια» εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ καταδίκες και φυλακίσεις «για την υπόθεση της VoxPop», τα μέλη της συμπολίτευσης δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν έστω ούτε ένα πλημμέλημα κατά τη δημοσκοπικής εταιρίας και του Documento.

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας για το πόρισμα που συνέταξαν για την Εξεταστική, ισχυρίζονται τα εξής για το Documento:

«Ως προς τον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento θέμα το οποίο κατά κόρον απασχόλησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Εξεταστική, προέκυψε ότι το συγκεκριμένο έντυπο αφενός δεν ανακοινώνει την κυκλοφορία του προκειμένου να υπάρχουν ποσοτικά κριτήρια και αφετέρου δεν είναι μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ταυτόχρονα όμως το περιεχόμενό του την επίμαχη περίοδο, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα μηνύματα προστασίας έναντι του κορονοϊού που έστελνε η καμπάνια. Χαρακτηριστικά, είχε δημοσιεύματα με τίτλο «Από το Μένουμε σπίτι, στο Μένουμε ταπί», «κορονοϊός-κοροϊδοϊός», «Μάσκα-φίμωτρο» κ.α., τα οποία υπονόμευαν τη συλλογική προσπάθεια λήψης μέτρων προστασίας».

Επιπλέον, στο πόρισμα σημειώνουν για το ίδιο ζήτημα:

«Μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που δεν επελέγησαν από την Initiative Media ήταν και η εφημερίδα Documento για την οποία ο 87 ΣΥΡΙΖΑ κατά τη ακροαματική διαδικασία επέδειξε ιδιαίτερο, αν όχι αποκλειστικό ενδιαφέρον, δίδοντας την εντύπωση ότι το μοναδικό αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν αυτό. Η συγκεκριμένη εφημερίδα, ενώ θα μπορούσε να συμπεριληφθεί, με βάση ποσοτικά κριτήρια, στην εκστρατεία ενημέρωσης, το περιεχόμενό της, εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα μηνύματα προστασίας έναντι του κορωνοϊού που ήθελε να περάσει η καμπάνια: «Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς». Τα δημοσιεύματα με τίτλο «Από το “Μένουμε Σπίτι”, στο “Μένουμε Ταπί”», «Κορωνοϊός, κοροϊδοϊός», «Μάσκα – Φίμωτρο» κ.α., υπονόμευαν και γελοιοποιούσαν την συλλογική προσπάθεια λήψης μέτρων προστασίας. Ως εκ τούτου, η καμπάνια δεν θα μπορούσε να πάει ενάντια στην γενική αρχή του brand safety, που απαιτεί μια επικοινωνιακή στρατηγική. Επιπλέον, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι η εφημερίδα Documento δεν είναι μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), και δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία κυκλοφορία της, γεγονός που εγείρει σοβαρό ζήτημα αδιαφάνειας».

Ομολογία καθεστωτικού αποκλεισμού

Πρώτον, οι παραπάνω διαπιστώσεις αποτελούν ένα ακόμα τεκμήριο καθεστωτικού αποκλεισμού του Documento από την καμπάνια κατά του κορονοϊού, ασχέτως κι αν οι συντάκτες τους δεν συνεννοήθηκαν και υπέπεσαν σε αντιφάσεις. Γιατί άλλα γράφονται στο Δελτίο Τύπου για τα ποσοτικά κριτήρια και άλλα στο πόρισμα. Χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι -κατά το κοινώς λεγόμενο- «πυροβολούν» τα πόδια τους, οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτηρίζουν αναξιόπιστες όσες εφημερίδες έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας χωρίς να δημοσιεύουν την κυκλοφορία τους. Την περίοδο που πήρε σάρκα και οστά η διαβόητη λίστα Πέτσα, οι εφημερίδες Καθημερινή, Real News, Δημοκρατία (και προφανώς το Documento) δεν ανακοίνωναν την κυκλοφορία τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σκιώδεις πρακτικές του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου, «Άργος». Υπενθυμίζεται ότι το «Άργος» ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος αρνήθηκε να εισπράξει τα κρατικά κονδύλια της λίστας Πέτσα.

Ως εκ τούτου, τα μέλη της συμπολίτευσης ομολογούν τη διακριτή μεταχείριση και επιβεβαιώνουν την πολιτική παρέμβαση που οδήγησε στον αποκλεισμό του Documento, αφού υπό το ίδιο καθεστώς λειτουργούσαν άλλες τρεις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Επίσης, αποκαλώντας αναξιόπιστο το Documento, προσδίδουν τον ίδιο χαρακτηρισμό σε εφημερίδες που εντάσσονται στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, όπως η Καθημερινή και η Real News. Πλέον, πρέπει να αποσαφηνιστεί με ποια κριτήρια οι εφημερίδες Real News και Καθημερινή συμμετείχαν στη συγκεκριμένη καμπάνια, λαμβάνοντας συνολικά: 243.900 ευρώ. Επί τη ευκαιρία, κάποιος θαρραλέος πρέπει να εξηγήσεις στους βουλευτές της ΝΔ πως όταν ένας διαφημιζόμενος επιθυμεί να προβεί σε καταχώριση σε μία εφημερίδα που δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία κυκλοφορίας της, τότε το Μέσο ζητά βεβαίωση από το μοναδικό εν ενεργεία πρακτορείο διανομής. Σε σχέση με τη μη συμμετοχή του Documento στην ΕΙΗΕΑ την επίμαχη περίοδο, η απάντηση είναι απλή. Τότε, μέλη στην Ένωση ήταν μόνο ιδιοκτήτες εφημερίδων ημερήσιας κυκλοφορίας. Για του λόγου το αληθές, ο Νίκος Χατζηνικολάου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν μέλος της Ένωσης με την ιδιότητα του εκπροσώπου της «Εστίας».

Στη συγγραφή του πορίσματος της αυτοενοχοποίησης συνέβαλλε και η κατάθεση του προέδρου της ΕΙΗΕΑ και εκδότη του Ελεύθερου Τύπου, Αλ. Σκαναβής. «Όσον αφορά την εφημερίδα DOCUMENTO, εάν πληροί τα κριτήρια ή όχι, πάλι δεν μπορώ να σας απαντήσω. Το μόνο που μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι η εφημερίδα Documento δεν ανακοινώνει την κυκλοφορία της. Συνεπώς, ένα από τα κριτήρια δεν τα πληροί…» είχε δηλώσει ο κ. Σκαναβής, με το εν λόγω απόσπασμα απροθυμίας απάντησης από τον πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ να αξιολογείται ως… αποδεικτικό στοιχείο στο πόρισμα της ΝΔ.

Η διαφήμιση που τους εκθέτει

Δυστυχώς για τους «γαλάζιους» βουλευτές, υπάρχει και μία απόδειξη των ψεμμάτων που θα φέρουν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Documento συμμετείχε σε καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών για την ανακύκλωση. Δύο τα τινά: είτε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενέταξε την εφημερίδα χωρίς να πληροί τα απαιτούμενα ποσοτικά κριτήρια, είτε η μη δημοσιοποίηση της κυκλοφορίας αποτελεί πρόφαση για τον αποκλεισμό του Documento.

Η διαφήμιση:

Το πρωτοσέλιδο:

Συνεχίζουν τις συκοφαντίες

Από τα αποσπάσματα του Δελτίου Τύπου και του πορίσματος της ΝΔ είναι εμφανές ότι η πλειοψηφία εμμένει στις συκοφαντικές αναφορές κατά του Documento. Μάλιστα, σε άλλο σημείο του πορίσματος, η εφημερίδα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με την Ελεύθερη Ώρα και το Μακελειό. Όλως τυχαίως, οι βουλευτές της κυβέρνησης – αρνητή της πανδημίας παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο πόρισμά τους την εξέταση του ιδιοκτήτη της Initiative Media, Μιχάλη Γκάλγκου, από τον Μάριο Κάτση. Το στιγμιότυπο έγινε viral στα social media, καθώς ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κατέρριψε ένα προς ένα τα ψεύδη του Μ. Γκάλγκου, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- θα κληθεί μαζί με τον Στέλιο Πέτσα από τη Δικαιοσύνη μετά τη μήνυση και την αγωγή του Κώστα Βαξεβάνη.

Διαβάστε αναλυτικά: Ο Κάτσης απέδειξε το στήσιμο της λίστας Πέτσα: Σε δεινή θέση ο Γκάλγκος για τον αποκλεισμό του Documento

Δείτε το βίντεο:

«Άδειασαν» σαν τσουβάλι τον Άδωνη

Αφήνοντας για λίγο τον ρόλο του συμπαρουσιαστή και φορώντας τη στολή του στρατοδίκη, ο Αδ. Γεωργιάδης τον Οκτώβριο του 2021 προέβη σε προγραφές κατά του Documento και της VoxPop. «Βλέπω κόσμο να μπαίνει φυλακή για τη Voxpop. Ακούστε με τι λέω. Μία εταιρεία φτιάχτηκε με κρατικό χρήμα για να δημοσιεύσει μία δημοσκόπηση στο Documento» είπε στον πάντα φιλόξενο ΣΚΑΪ. Για κακή του τύχη, οι βουλευτές της ΝΔ που μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα δρομολογούσαν τις διαδικασίες για να περάσουν χειροπέδες στον εκδότη του Documento και τον Γιάννη Σκλία, δεν εντόπισαν ούτε μισό αδίκημα στο πόρισμά τους. Οπότε, μετά τις διεθνείς «επιτυχίες» του υπουργού της Αναπτύξεως με την κατακραυγή Κυπρίων αξιωματούχων, μπορεί πλέον να ράψει στην επωμίδα του και το παράσημο του εσωκομματικού ευτελισμού.

Διαβάστε σχετικά: Απίστευτες χυδαιότητες από Άδωνη κατά Documento και Βαξεβάνη – «Βλέπω κόσμο να μπαίνει φυλακή για τη Voxpop» (!) (Video)

Διαβάστε επίσης: Καληνύχτα και καλή τύχη, κ. Γεωργιάδη

Δείτε το βίντεο:

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΝΔ:

Το πόρισμα:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter