Ο Κάτσης απέδειξε το στήσιμο της λίστας Πέτσα: Σε δεινή θέση ο Γκάλγκος για τον αποκλεισμό του Documento

Ο Κάτσης απέδειξε το στήσιμο της λίστας Πέτσα: Σε δεινή θέση ο Γκάλγκος για τον αποκλεισμό του Documento

Τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του Μιχάλη Γκάλγκου και της ΝΔ κατά του Documento κατέρριψε έναν προς έναν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, αποκρυσταλλώνοντας το σκαστό σκάνδαλο με τις λίστες Πέτσα.

Τελευταία γραμμή άμυνας της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την εξαίρεση της μοναδικής εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας από τις σκιώδεις καμπάνιες χειραγώγησης της κοινής γνώμης και επιβράβευσης των φιλοκυβερνητικών Μέσων ήταν ότι το Documento εξέπεμπε μηνύματα που αμφισβητούσαν τον κορονοϊό και την πανδημία.

Διαβάστε επίσης:  Ομολογία Γκάλγκου στην Εξεταστική: Πρόταση Μαξίμου ο αποκλεισμός του Documento-Υπόνοιες για πλαστογραφία από Ραγκούση

Ο Μ. Γκάλγκος αναπαρήγαγε με τεχνικρατικό αμπαλάζ αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς ενώπιον της Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συμμετοχή της εφημερίδας δεν μπορούσε να γίνει γιατί δεν συμβάδιζε με το… brand safety! Μάλιστα, σε ερωτήσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσας Γκαρά, ο μάρτυρας επικαλέστηκε ακριβώς τα ίδια πρωτοσέλιδα που επικαλούνται τα μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή και συγκεκριμένα αυτά που είχαν τίτλο: «Κορονοϊός – Κοροδοϊός» και «Από το ¨Μένουμε Σπίτι¨ στο ¨Μένουμε Ταπί¨», τα οποία αναδείκνυαν τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από μπαράζ απευθείας αναθέσεων, όπως επίσης το οικονομικό φόρτο που προστέθηκε στους πολίτες με κυβερνητικές επιλογές που μείωναν το διαθέσιμο εισόδημα. Τρανό παράδειγμα ότι η ενίσχυση που δόθηκε σε όσους τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ήταν κατώτερη από τον βασικό μισθό.

Διαβάστε επίσης: Ποιος κρύβεται πίσω από την πανδημία

Ο Μ. Κάτσης, λοιπόν, αναφέρθηκε εκτεταμένα στους λόγους που παρέθεσε ο μάρτυρας για τον αποκλεισμό του Documentoδείχνοντας στον Μ. Γκάλγκο τα πρωτοσέλιδα που επικαλέστηκε ως αιτίες εξαίρεσης. Πρώτο ήταν το πρωτοσέλιδο που κυκλοφόρησε στα περίπτερα στις 15/3/2020, ημέρα που ανακοινώθηκε το πρώτο lockdown: «Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουμε. Απαιτείται υπεύθυνη στάση όλων μπροστά στην υγειονομική κρίση με πρώτιστο μέλημα τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας». «Αμφισβητεί το πρωτοσέλιδο τον κορονοϊό;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Μ. Γκάλγκο να απαντά: «Το συγκεκριμένο όχι, αλλά δεν ήταν το μοναδικό…».

Το πρωτοσέλιδο:

Εν συνεχεία, ο κ. Κάτσης θύμισε ότι στις 22 και 26 Μαρτίου το Documento δημοσίευσε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αντίστοιχα ρεπορτάζ που κατέρριπτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας κατά του κορονοϊού που διαδίδονταν με ραγδαίες ταχύτητες. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως στο εν λόγω ρεπορτάζ υπήρχε τοποθέτηση του επικεφαλής του Παστέρ στο Παρίσι, καθώς δηλώσεις που είχε κάνει το 2014 είχαν παρερμηνευθεί προκειμένου να εξυπηρετήσουν συνωμοσιολογικά αφηγήματα.

Παράλληλα, ο συντονιστής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Εξεταστική ανέφερε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Initiative Media τα επίμαχα πρωτοσέλιδα που πιπιλίζουν σαν καραμέλα τα μέλη της ΝΔ στην Εξεταστική. «Πρόκειται για πολιτική κριτική ή με τα αυτά τα πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αμφισβητεί κορονοϊό;» ρώτησε τον μάρτυρα, ζητώντας ευθεία απάντηση.

Τα πρωτοσέλιδα:

Τότε, ο Μ. Γκάλγκος άρχισε να πετά τη μπάλα στην εξέδρα. «Δεν μένουμε σε ένα πρωτοσέλιδο ή σε ένα άρθρο» ισχυρίστηκε και συμπλήρωσε πως το περιεχόμενο της εφημερίδας εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούσε να μην τεθεί υπόψη και να μη συμπεριληφθεί στην αρχή περί safety to brand! «Επειδή άσκησε κριτική δεν είναι safety to brand;» επανήλθε ο Μ. Κάτσης, με τον μάρτυρα να αναμασά τις ίδιες προφάσεις.

«Καταθέτω τα συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα και θέλω να πω ότι εγώ που έχω που έχω ένα βασικό επίπεδο μόρφωσης, κατανοώ ότι η εφημερίδα κάνει κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Μ. Κάτσης,ρωτώντας και πάλι τον μάρτυρα: «Θεωρείτε αυτά τα πρωτοσέλιδα λόγο αποκλεισμού της εφημερίδας;». Εν είδει αδυναμίας απάντησης, ο κ. Γκάλγκος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν πολιτικά κριτήρια επιλογής των Μέσων, καθώς «εκείνο που αξιολογήσαμε ως εταρία είναι το συνολικό περιβάλλον του εντύπου».

«Εγώ, πάντως, δεν βλέπω αμφισβήτηση του ιού» τόνισε ο κ. Κάτσης, με τον μάρτυρα να μην μπορεί να πει τίποτα για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του Documento, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπήρχαν πολιτικά κριτήρια και πως η εταιρία δεν εξέτασε την τοποθέτηση των Μέσων.

Τo highlight της Εξεταστικής

Περνώντας αμέσως μετά στην χρηματοδότηση του «Βεργίνα TV» που μεταδίδει ψεκασμένα μηνύματα κατά του εμβολίου, ο κ. Κάτσης ρώτησε: «Μας λέτε ότι ως αντισυμβαλλόμενος με την Ελληνική Δημοκρατία δώσατε την εντολή να δοθούν χρήματα σε ένα κανάλι που λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι οι Κινέζοι κατασκεύασαν στα εργαστήριά τους έναν ιό που θα πλήξει την ανθρωπότητα, σωστά;». Και ο κ. Γκάλγκος χωρίς αιδώ αποκρίθηκε: «Σωστά!».

Το βίντεο:

Η κυβίστηση του… Πετσόπουλου

Η εξέταση του μάρτυρα από τον Μ. Κάτση δρομολόγησε την αλλαγή γραμμής στη ΝΔ και κυρίως στους βουλευτές που χωρίς πέτσα συκοφάντησαν το Documento. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος αφού αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί πλέον να ψεύδεται περί αμφισβήτησης του κορονοϊού από την εφημερίδα, άρχισε τις… κυβιστήσεις. Ειδικότερα, ρώτησε τον μάρτυρα με βάση τα πρωτοσέλιδα του Documento για «Κορονοϊός – Κοροδοϊός» και «Από το Μένουμε Σπίτι στο Μένουμε Ταπί» αν μπορούν να δημιουργήσουν φόβο στους πολίτες και να θολώσει το μήνυμα της καμπάνιας. Επίσης, απηύθυνε το ερώτημα αν τα δεδομένα αυτά λήφθηκαν υπόψη υπόψη από την Initiative για την εξαίρεση της εφημερίδας, με τον Μ. Γκάλγκο να απαντά: «Σαφώς!». Πρόκειται για τον ίδιο βουλευτή που από κοινού με τον Γιάννη Μελά επικαλέστηκαν αυτά τα δημοσιεύματα για να παρουσιάσουν την ψευδή εικόνα ότι η εφημερίδα είναι αρνητής του ιού!

Διαβάστε επίσης: Τα… Πετσόπουλα της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα

Το έβαλαν στα πόδια!

Αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης του κ. Γκάλγκου, μέλη της ΝΔ στην Επιτροπή με προεξέχουσα την εισηγήτρια της πλειοψηφία, Κατερίνα Παλιούρα – Παπακώστα, ήρθαν στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για ενημέρωση. Η κυρία Παλιούρα – Παπακώστα εξέφρασε την άποψη ότι «η Εξεταστική γίνεται για το Documento», με τον γράφοντα να την ρωτά αν αυτή είναι επίσημη τοποθέτηση. Η κυρία Παλιούρα – Παπακώστα όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά όταν προσπαθήσαμε να της θέσουμε νέα ερώτηση, εκείνη μας γύρισε την πλάτη και αποχώρησε. «Μην το βάζετε στα πόδια…» προλάβαμε να της πούμε, αλλά δυστυχώς δεν έδειξε να συγκινείται!

Διαβάστε ολόκληρο το διάλογο στην Εξεταστική:

Κάτσης: Κύριε μάρτυρα θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Αναφερθήκατε στους λόγους αποκλεισμού του Documento. To lock down ήρθε στις 15 Μαρτίου του 2020 ξέρετε τι πρωτοσέλιδο είχε η εφημερίδα εκείνη τη στιγμή; Σας το διαβάζω «Κορίνθιος τι να κάνουμε, τι απαιτείται να κάνουμε». Από αυτό το πρωτοσέλιδο θεωρείται ότι αμφισβητεί την ύπαρξη του κορονοϊού;

Γκάλγκος: Από το συγκεκριμένο όχι

Κάτσης: 26/023 και στην ηλεκτρονική έκδοση και στην εφημερίδα καταρρίπτει με το άρθρο «ποιος κρύβεται πίσω από την πανδημία»,  φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει και με τον επικεφαλής του  Ινστιτούτου  Παστέρ στο Παρίσι, όλες τις θεωρίες συνομωσίας. Συμφωνείτε με αυτό το άρθρο;

Γκάλγκος: Προσωπικά όχι

Κάτσης: Ούτε αυτό το έχετε υπ’ όψιν σας

Κάνατε αναφορά σε δύο άλλα πρωτοσέλιδα «από τον κορονοϊό  στον κοροϊδοϊό, και το «Μένουμε σπίτι, μένουμε ταπί», διαβάζω το πρωτοσέλιδο αυτολεξεί. Πιστεύετε ότι αυτό το πρωτοσέλιδο ασκεί πολιτική κριτική; Θέλω μια ευθεία απάντηση

Γκάλγκος: Δεν μένουμε σε ένα πρωτοσέλιδο. Το περιεχόμενο αυτού του εντύπου εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούσαμε να μην το θέσουμε υπ΄ όψιν και να μην το συμπεριλάβουμε στην αρχή μας περί safety to brand.

Κάτσης: Δηλαδή θεωρείτε ότι επειδή άσκησε κριτική δεν είναι safe to brand;

Γκάλγκος: Όχι, δεν είναι θέμα κριτικής, αν θεωρείται ότι είναι κοροϊδοϊός κορονοϊός κριτική;

Κάτσης: Κύριε μάρτυρα καταθέτω συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο το οποίο εγώ που έχω ένα επίπεδο μόρφωσης τουλάχιστον βασικό καταλαβαίνω ότι δεν αναφέρεται στον κορονοϊό αλλά στην κυβέρνηση κάνει κριτική στην κυβέρνηση ρωτάω θεωρείτε ότι αυτό το πρωτοσέλιδο είναι λόγος αμφισβήτησης του κορονοϊού  και άρα αποκλεισμού της εφημερίδας;

Γκάλγκος: Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι πως δεν υπήρχαν πολιτικά κριτήρια επιλογής των Μέσων. Εάν κάνει κριτική ή όχι στην κυβέρνηση. Εκείνο που αξιολογήσαμε ως εταιρεία και το θέσαμε στην αναθέτουσα αρχή είναι το συνολικό περιβάλλον που είχε με τις αρθρογραφίες του,  αντιτίθετο σε αυτό που ήθελε να περάσει το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς». Αυτό τέθηκε υπ’ όψιν της αναθέτουσας αρχής και αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθεί στην καμπάνια. Μόνο με αυτά τα κριτήρια

Κάτσης: Κύριε μάρτυρα και το επόμενο πρωτοσέλιδο από αυτά που επικαλείστε κάνει πολιτική κριτική: «Από το Μένουμε σπίτι στο Μένουμε ταπί». Εγώ δεν βλέπω κάποια αμφισβήτηση του κορονοϊού ή να λέει κάποιο δημοσίευμα βγείτε όλοι έξω, μη φοράτε μάσκες κτλ. Εγώ ίσα ίσα αντιλαμβάνομαι ότι η πολιτική κριτική ήταν αυτή που απέκλεισε το Documento.

Γκάλγκος: Διαφωνώ,. Δεν εξετάζουμε την πολιτική τοποθέτηση. Το περιβάλλον και το μήνυμα εξετάζουμε. Το μήνυμα το συγκεκριμένο Μένουμε σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς ήταν το μήνυμα και το θέσαμε στην αναθέτουσα αρχή και αποφασίστηκε

Κάτσης: Από την αναθέτουσα αρχή

Γκάλγκος: Η αναθέτουσα αρχή αποφασίζει

Κάτσης: Σε αυτό το περιβάλλον είπατε νωρίτερα ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Βεργίνα TV εκείνη την περίοδο που διεξαγόταν η καμπάνια Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς δεν εξέπεμπε μηνύματα αμφισβήτησης του ιού απλά τα εξέπεμψε μετά το τέλος της καμπάνιας της κατανομής των ποσών. Είναι έτσι;

Καταθέτω στα πρακτικά, στις 1 Απριλίου του 2020 από το Βεργίνα ΤV:  «Μεγάλη αποκάλυψη ο κορονοιος στα εργαστήρια της Κίνας από το 2015 το κανάλι της αλήθειας για ακόμη μια φορά παρουσιάζει αποκαλυπτικές ειδήσεις που δεν πρόκειται να δείτε πουθενά αλλού. Χιλιάδες τα μηνύματα σας μετά την προβολή στη χθεσινή εκπομπή του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου του βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο Ματέο Σαλβίνι και είχε παρουσιαστεί στην κρατική RAI και δείχνει ότι ο κορονοϊός υπήρχε στα εργαστήρια κτλ κτλ. Πήρε το Βεργίνα ΤV 20.000 ευρώ , θεωρείτε ότι μπορεί αυτό να δικαιολογήσει το περιβάλλον στο οποίο αναφερθήκατε;

Γκάλγκος: Κάνει μια δημοσιογραφική έρευνα, σαν πολίτης απαντώ τώρα

Κάτσης: Όχι σαν πολίτης

Γκάλγκος: Το συγκεκριμένο δεν το ήξερα αλλά έτσι όπως το διαβάσατε αν το άκουσα καλά λέει ότι υπάρχουν στοιχεία και έρευνες ότι υπάρχει ο κορονοϊός στην Κίνα από το 2017

Κάτσης: Δηλαδή συμφωνούμε ας πούμε «(Διαβάζει το δημοσίευμα του Βεργίνα TV) ότι ενώ μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι το κοκαλάκι της νυχτερίδας φέρνει καλοτυχία τώρα ζούμε έναν αληθινό εφιάλτη της κολάσεως έναν ιό που κάποια άγνωστα μυαλά στην Κίνα κατασκεύασαν μπολιάζοντας με πρωτεΐνη νυχτερίδα τον ιό SARS προκαλώντας οξεία πνευμονία στον άνθρωπο με μια άκρως μεταδοτική ασθένεια». Δηλαδή μας λέτε ότι εσείς ως αντισυμβαλλόμενος με την ελληνική Δημοκρατία δώσατε την εντολή να δοθούν χρήματα σε αυτό το κανάλι το οποίο λέει ούτε λίγο ούτε πολύ οι Κινέζοι κατασκεύασαν έναν ιό που θα πλήξει την ανθρωπότητα. Σωστά;

Γκάλγκος: Σωστά.

Κάτσης: Ευχαριστώ. Συνεχίζω τις ερωτήσεις.

(Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο): Νομίζω ότι είναι ο πιο σημαντικός μάρτυρας. Τι να κάνω τώρα;

Πρόεδρος: Πόσες ερωτήσεις έχετε κ. Κάτση;

Κάτσης: Έχω τρεις ερωτήσεις.

Πρόεδρος: Πολύ γρήγορα κ. Κάτση

Κάτσης: Νομίζω έχουμε ξεμπερδέψει αρκετά, δώστε μου λίγο χρόνο.

Πρόεδρος: Δεν είναι θέμα να ξεμπερδέψουμε. Είναι θέμα να μη λέμε τα ίδια πράγματα. Παρακαλώ, τρεις ερωτήσεις ακόμα κ. Κάτση. Πολύ σύντομα.

Κάτσης: Κύριε μάρτυρα, όπως είπατε τα μέσα πληρώθηκαν ΑΠΌ το υπουργείο Οικονομικών και όχι από εσάς. Σωστά;

Γκάλγκος: Σωστά.

Κάτσης: Εσείς όμως σύμφωνα με το έγγραφο και τη σύμβαση εισηγηθήκατε τη λίστα και την κατανομή των ποσών στην κυβέρνηση. Σωστά;

Γκάλγκος: Σωστά.

Κάτσης: Ερώτηση: Είστε σε θέση κ. Γκάλγκο να επιβεβαιώσετε ότι τα ποσά που στείλατε στα μέσα, εσείς, ως εταιρεία, να πληρωθούν, ένα στοιχείο. Δεύτερο στοιχείο: Τα ποσά που εν τέλει πληρώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών –γιατί έχουμε ζητήσει τα εντάλματα και ακόμα δεν τα έχουμε λάβει από την επιτροπή-, και τρίτον: τα ποσά που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όταν έδωσε τη λίστα μετά από έξι μήνες στη δημοσιότητα, αυτά τα ποσά ταυτίζονται μέχρι κεραίας; Είναι τα ίδια ποσά; Γνωρίζετε;

Γκάλγκος: Αυτά ξαναπέστε τα από την αρχή. Ένα, ένα.

Κάτσης: Να τα ξαναπώ. Εσείς είπατε ότι θα κατανεμηθούν τόσα σε αυτά τα μέσα.

Γκάλγκος: Σωστά.

Κάτσης: Το υπουργείο Οικονομικών ήρθε και τα πλήρωσε.

Γκάλγκος: Έφυγαν εντολές με αυτά τα ποσά.

Κάτσης: Εντάλματα πληρωμής, τα πλήρωσε.

Γκάλγκος: Όχι, για να τα πληρώσει, πριν τα πληρώσει, τα τιμολόγια ήρθαν από τη εταιρεία μας. Ελέγχθηκαν ότι συμφωνούν με τα νούμερα…

Κάτσης: Δηλαδή, μας λέτε ότι…

Πρόεδρος: Διακόπτετε τον μάρτυρα αυτή τη στιγμή. Σας παρακαλώ.

Κάτσης: Θα διευκρινίσω μετά.

Γκάλγκος: Ήρθαν οι εγκρίσεις, αποστάλθηκαν οι εντολές, τιμολόγησαν τα μέσα, το τιμολόγιο ήρθε στην Initiative, ελέγχθηκε αν συνάδει με την εντολή που πήραμε.

Κάτσης:  Από το υπουργείο Οικονομικών εννοείτε.

Γκάλγκος: Όχι, ποιο υπουργείο Οικονομικών; Από το μέσο. Το μέσο ήρθε σε εμάς.

Πρόεδρος: Κ. Κάτση αν αφήσετε να απαντήσει ο κ. μάρτυρας.

Κάτσης: Θέλω να καταλάβω κ. πρόεδρε, σας παρακαλώ.

Πρόεδρος: Δεν μπορείτε να τον διακόπτετε, να ολοκληρώνει την απάντησή του.

Κάτσης: Διευκρινιστικά ρωτάω κ. πρόεδρε.

Πρόεδρος: Μα αυτό φαίνεται, ότι δεν καταλαβαίνετε.  Να ολοκληρώνει ο μάρτυρας και μετά κάντε όσες διευκρινιστικές ερωτήσεις θέλετε. Λίγος σεβασμός.

Κάτσης: Πείτε πάλι τη σειρά κ. Γκάλγκο παρακαλώ.

Γκάλγκος: Προτείνεται τεκμηριωμένα, εγκρίνεται το ποσό το μέσο. Αμέσως φεύγει εντολή στο μέσο από την Initiative με τα χαρακτηριστικά της επικοινωνίας. Κόστος, ημέρα, σελίδα αν είναι εφικτό στην εφημερίδα ή τι banner θα μπει, διάφορα μεγέθη τα οποία υπάρχουν. Υπάρχουν όλα αναλυτικά στην εντολή που φεύγει. Το μέσο εκτελεί, τιμολογεί, βγάζει το τιμολόγιο προς το υπουργείο Οικονομικών. Πριν πάει όμως στο υπουργείο Οικονομικών, εμείς έπρεπε να το ελέγξουμε αν το τιμολόγιο ως προς την εντολή την οποία έχει δώσει. Άρα,  έρχεται το τιμολόγιο και το πρώτο πράγμα το οποίο κοιτάμε είναι το ποσό. Το δεύτερο είναι τα αποδεικτικά υλικά: screenshots, ροές, όλα. Όταν συμφωνούν αυτά, πακέτο φεύγουν στο υπουργείο Οικονομικών από τις δικές μας οικονομικές υπηρεσίες προς πληρωμή του μέσου.

Κάτσης: Ωραία. Και σε αυτή τη διαδικασία, σας ρωτάω: Αυτό που επιβεβαιώσατε εσείς, ενέκρινε η Προεδρεία της κυβέρνησης, επιβεβαιώσατε εσείς και αποστείλατε μετά την τιμολόγηση του μέσου προς το υπουργείο Οικονομικών. Το ποσό αυτό, με το ποσό που εν τέλει πλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών και με το ποσό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πέτσας συμπίπτουν ακριβώς μέχρι κεραίας;

Γκάλγκος: Το τι πλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορώ να το ξέρω. Με το τι εντολές δώσαμε, το τι τιμολόγια ήρθαν και τι μεταβιβάσαμε, ναι συμφωνούν στο ακέραιο.

Κάτσης: Αλλά δεν ξέρετε τι πληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Γκάλγκος: Το τι πλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορώ να το ξέρω.

Κάτσης: Ούτε αν αυτά τα ποσά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον κ. Πέτσα μπορείτε να επιβεβαιώσετε αν είναι ίδια.

Γκάλγκος: Αυτά που δόθηκαν ήταν ίδια με τις εντολές.

Κάτσης: Αυτό είναι μια εικασία. Αν δεν δούμε τα εντάλματα λέμε εμείς, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

Πρόεδρος: Ολοκληρώστε κ. Κάτση. Τελευταία ερώτηση κ. Κάτση.

Κάτσης: Κύριε μάρτυρα, μπορείτε να εξηγήσετε γι ποιο λόγο δόθηκε σχεδόν μισό εκατομμύριο, πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ για την καμπάνια από το υπουργείο Οικονομικών; Δηλαδή, το κράτος, πληρώνει στο κράτος κρατική διαφήμιση; Υπάρχουν τιμολόγια για αυτή την περίπτωση. Και αν είναι πάγια πρακτική ήθελα να σας ρωτήσω.

Γκάλγκος: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν τιμολόγια. Ένα το δεδομένο. 100% υπάρχουν τιμολόγια. Νούμερο δύο: τα κρατικά κανάλια είναι τρία. Μήπως στην τιμολόγηση, μήπως στην τιμολόγηση, αλλά το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι ένα κρατικό κανάλι, αθροίζει μια τηλεθέαση πάνω από 10%, ήταν ένα από τα λάθη ίσως που μπορούσαμε να είχαμε εκείνη την εποχή, ότι έπρεπε να πάρουν περισσότερα γιατί λόγω της πανδημίας, του Τσιόδρα κλπ η τηλεθέασή τους είχε εκτιναχθεί και σαφώς δικαιολογούνται.

Κάτσης: Δηλαδή είναι πάγια πρακτική;

Πρόεδρος: Κύριε Κάτση ολοκληρώσατε.

Κάτσης: Κύριε πρόεδρε μη με διακόπτετε. Τι πράγμα είναι αυτό τώρα;

Πρόεδρος: 14 λεπτά μιλάτε, είχα δώσει και στον εισιγητή σας αρκετό χρόνο. Σας παρακαλώ, σεβαστείτε τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Κάτσης: Γιατί κάνετε τη σύγκριση με τον εισηγητή; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το πράγμα. Μπορώ να ολοκληρώσω την εξέταση του μάρτυρα στη βάση των ερωτήσεων;

Πρόεδρος: Ψεύδεστε αυτή τη στιγμή. Είπατε τρεις ερωτήσεις και έχετε κάνει 13.

Κάτσης: Δυο έχω κάνει .

Πρόεδρος: Δεν κάνατε δύο. Πείτε μου εξαρχής εφτά ερωτήσεις, μη μου λέτε τρεις.

Κάτσης: Τρεις σας είπα κ. πρόεδρε και με κόψατε στις δύο.

Πρόεδρος: Κ. Κάτση ολοκληρώστε, σας παρακαλώ λίγο, σεβαστείτε τη διαδικασία.

Κάτσης: Κύριε μάρτυρα, η Εθνική Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων λίγο πριν γίνει ανάθεση στην εταιρεία σας από την Προεδρεία της κυβέρνησης, είχε στείλει ένα έγγραφο κοινοποιημένο στην Προεδρεία της κυβέρνησης από 20/3 όπου έλεγε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του 4412, πριν δηλαδή υπογραφεί η σύμβασή σας και ότι η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση επιτρέπει στις αναθέτουσες αρχές να διαπραγματεύονται απευθείας με τους δυνητικούς αναδόχους και δεν επιτρέπει την απευθείας ανάθεση σε επιλεγμένο οικονομικό φορέα εκτός αν μόνο αν ένας τέτοιος φορέας θα είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση εντός των τεχνικών και χρονικών περιορισμών που επιβάλλονται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Κύριε μάρτυρα, η εταιρεία Media Shop Initiative, που εκπροσωπείτε, έχει κάτι παραπάνω από τις άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες που να δικαιολογεί ότι μόνο η Initiative μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο και στις προθεσμίες που λέει η σύμβαση;  Γι’ αυτό ακολουθήθηκε δηλαδή η διαδικα΄σια της απευθείας ανάθεσης και ΄χοι της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση που ακολουθήθηκε στις υπόλοιες λίστες; Θα ήθελα να μου απαντήσετε αν είανι η μοναδική εταιρεία.

Γκάλγκος:  Κατ’ αρχάς είμαστε media specialist, ¨όχι Media shop. Κατά δεύτερον δεν είμαι ο κατάλληλος να σας απαντήσω γι’ αυτό αλλά η αναθέτουσα αρχή. Σαφώς δεν είμαστε οι μόνοι αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί στον συγκεκριμένο χώρο που μπορούν να εκτελέσουν ένα τέτοιο έργο, με αυτή την ένταση, μ’ αυτό το πλάτιασμα, με τέτοιες συνθήκες.

Κάτσης: Οι εταιρείες δηλαδή που ανέλαβαν τις υπόλοιπες καμπάνιες;

Γκάλγκος: Σαφώς.

Κάτσης: Είναι ικανές δηλαδή.

Γκάλγκος: Σαφέστατα. Αλλά λέω ότι είναι λίγες οι εταιρείες που μπορούν να το κάνουν στην Ελλάδα με τέτοια ένταση.

Κάτσης: Ευχαριστώ κ. πρόεδρε.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter