Ένας ολόκληρος κόσμος σε χρηματοοικονομική κρίση

Ένας ολόκληρος κόσμος σε χρηματοοικονομική κρίση

Το βιβλίο του GeorgeK. Zestos «Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση – Από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ στο δημόσιο χρέος της Ευρώπης» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Ο Έλληνας Καθηγητής Οικονομικών George K. Zestos παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη μελέτη γύρω από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ μέχρι το δημόσιο χρέος της Ευρώπης, αφιερώνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πρόσφατη μεγάλη οικονομική κρίση της Ελλάδας και τοποθετώντας την στο επίκεντρο της ευρωκρίσης,

Γραμμένη το 2016, με τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης των ΗΠΑ να είναι ακόμη αισθητές και την κρίση βαθιά ριζωμένη στη Νότια Ευρώπη, η μελέτη αυτή μεταφέρεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πεδίο», σε επιστημονική επιμέλεια του Νικόλαου Απέργη, Καθηγητή στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Βαθύς γνώστης των Διεθνών Οικονομικών και των θεμάτων γύρω από την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ο, George K. Zestos, εξετάζει την κρίση του 2007 ως μοναδική τόσο λόγω του εύρους και μεγέθους της (εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο), όσο και γιατί πυροδοτήθηκε και κυρίως επηρέασε ανεπτυγμένες οικονομίες. Αρχίζοντας με την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και την ύφεση του 2007-2009, το πρόβλημα πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Οι επιζήμιες κοινωνικές επιπτώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, μερικές χώρες της οποίας έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας, συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Παρότι έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες για την κρίση στις ΗΠΑ, απουσιάζει μια συγκριτική μελέτη των δύο κρίσεων, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το βιβλίο του George K. Zestos επιδιώκει να καλύψει αυτό το κενό. Ξεκινάει με τις συνθήκες και το ξέσπασμα της κρίσης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και στη συνέχεια εξετάζει τις πολιτικές, τους χρηματοοικονομικούς κανόνες και τις διαχειριστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή της. Παράλληλα, διερευνά τις αιτίες της κρίσης δημοσίου χρέους στην Ευρώπη και τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους λόγους που η τελευταία αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες στην επίλυσή της.

Ο George K. Zestos είναι Καθηγητής Οικονομικών και Κάτοχος της έδρας JeanMonet για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στο ChristopherNewportUniversity στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Γεννήθηκε στην κωμόπολη Δελέρια της Θεσσαλίας, στους πρόποδες του Ολύμπου. Ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε για δύο χρόνια, για να τις ολοκληρώσει στις ΗΠΑ στο SaginawValleyStateUniversity στο Μίσιγκαν (BachelorinEconomics&Business). Έπειτα απέκτησε MA και PhD στα Οικονομικά από το MichiganStateUniversity και το IndianaUniversity (Bloomington), αντίστοιχα. Ο δρZestos δίδαξε στα DePauwUniversity και BallStateUniversity για έξι χρόνια πριν ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα στο ChristopherNewportUniversity στη Βιρτζίνια. Διδάσκει μια σειρά μαθημάτων που περιλαμβάνουν Διεθνή Οικονομικά, Εφαρμοσμένη Οικονομετρία και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα Διεθνή Οικονομικά, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στη διδακτορική του διατριβή.

Info

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση – Από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ στο δημόσιο χρέος της Ευρώπης

GeorgeK. Zestos

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πεδίο

ISBN: 978-960-635-066-5

ΣΕΛ.: 400

ΤΙΜΗ: 29,90

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter