Ενεργειακή κρίση: «Ναι μεν, αλλά…» από την Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: «Ναι μεν, αλλά…» από την Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Κομισιόν «άναψε» το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι διεργασίες για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπό σαφείς προϋποθέσεις. Για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το μέτρο του πλαφόν για το οποίο πίεσαν το προηγούμενο διάστημα 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε δεν είναι παρά ένα «προσωρινό και έκτακτο μέτρο», όπως ανέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας.

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί ένας «οδικός χάρτης» με συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή όσον αφορά το μείζον θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, θέτοντας ως προϋπόθεση να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές – για παράδειγμα με τη Νορβηγία – ώστε να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: «Παίζουν» τα «ρέστα» τους τα κράτη – μέλη της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Παράλληλα, έκανε λόγο περί κοινού συστήματος προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα προς το συλλογικό συμφέρον. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη».

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, υπό την πίεση της Γερμανίας που τις προηγούμενες ημέρες είχε τεθεί κατά του πλαφόν, σημείωσε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη απόσταση Σόλτς – κρατιδίων και… no deal στη Γερμανία για την ενεργειακή κρίση

Τόνισε επίσης ότι το πλαφόν θα είναι μια «προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς»,

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η φον ντερ Λάιεν απηύθυνε εκκλήσεις για ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη ενόψει του δύσκολου ενεργειακού χειμώνα.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας. Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter