Ενόργανη Γυμναστική: Σκάνδαλα εισαγωγής και γονείς που κάνουν τον…Κινέζο

Ενόργανη Γυμναστική: Σκάνδαλα εισαγωγής και γονείς που κάνουν τον…Κινέζο

Oι καταγγελίες 22 αθλητριών και αθλητών της ενόργανης γυμναστικής για μεταχείριση που αγγίζει τα όρια των βασανιστηρίων από προπονητές κλονίζουν συθέμελα για πολλοστή φορά το οικοδόμημα του «αγγελικά πλασμένου» ελληνικού αθλητισμού και σοκάρουν το ανυποψίαστο κοινό.

Η επιστολή των 22 έφτασε στα χέρια της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος ζήτησε ονόματα και άλλες λεπτομέρειες για να προωθήσει το θέμα στον εισαγγελέα.

Το ίδιο έκανε και η νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ομοσπονδίας Γυμναστικής, η οποία καλεί τους καταγγέλλοντες να δώσουν ακριβή στοιχεία, ώστε να μη στιγματιστεί συλλήβδην ο χώρος.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητριών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια», υπόσχεται ο νέος πρόεδρος (και επί σειρά μέλος της απερχόμενης διοίκησης) Γιάννης Σταθόπουλος, τονίζοντας τη συμμετοχή της Ε.Γ.Ο. στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HALT, με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής κακοποίησης στον αθλητισμό.

Όσοι γνωρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο, όμως, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν ξεκινάει από πιθανή παραβατικότητα συγκεκριμένων προσώπων. Και οι ίδιοι οι αθλητές, άλλωστε, δεν στοχοποιούν μεμονωμένους προπονητές, αλλά ένα ολόκληρο «σύστημα» προετοιμασίας και εκγύμνασης, του οποίου οι ίδιοι γίνονται υποχείρια, από παιδική ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση από 22 αθλητές της ενόργανης γυμναστικής

Πολλά κοριτσάκια και αγοράκια ξεκινούν την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική σε τρυφερή ηλικία (ακόμα και 5 ετών), προκειμένου να μπουν από νωρίς στον πρωταθλητισμό και να φτάσουν στο απόγειο της απόδοσής τους στα πρώτα χρόνια της εφηβείας.

Οι προφανείς παθογένειες που προκύπτουν από αυτή την πρακτική οδήγησαν τη ΔΟΕ σε θέσπιση ηλικιακών ορίων μέσω των παγκόσμιων αθλητικών Ομοσπονδιών. Για τη Γυμναστική, η μίνιμουμ ηλικία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020/1 είναι τα 16 έτη.

H Nάντια Κομανέτσι ήταν κοριτσόπουλο 14 ετών όταν κατέκτησε τον πλανήτη, το 1976 στο Μόντρεαλ. Το πρόγραμμα των Ρουμάνων για τους επίδοξους Ολυμπιονίκες της γυμναστικής την εποχ΄Τσαουσέσκου περιλάμβανε όλα όσα καταγγέλλονται σήμερα στην Ελλάδα, σε προχωρημένο «επιστημονικό» στάδιο με κρατική αιγίδα.

Το ίδιο συνέβαινε στη Σοβιετική Ένωση, στην Ανατολική Γερμανία, στην Κίνα, αλλά και σε δυτικούς «παραδείσους» όπως οι ΗΠΑ. Οι ιστορίες τρομοκράτησης, βασανιστηρίων, ψυχολογικής βίας, καθώς και σεξουαλικής παρενόχλησης τρυπούσαν τα στεγανά όποτε βρισκόταν αθλητής αρκετά θαρραλέος για να ανοίξει το στόμα του. Οι περισσότεροι που μίλησαν, στο παρελθόν, ήταν φυγάδες στη Δύση, όπως η ίδια η Κομανέτσι.

To μεγαλύτερο σκάνδαλο των ημερών μας, όμως, ξέσπασε στην Αμερική, με πρωταγωνιστή τον γιατρό Λάρι Νάσαρ, ο οποίος παρενοχλούσε σεξουαλικά ανήλικες αθλήτριες επί δύο δεκαετίες. O Nάσαρ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά από δεκάδες καταγγελίες, ενώ ο Ομοσπονδιακός προπονητής που θεωρήθηκε ένοχος συγκάλυψης, Τζον Γκέντερτ, αυτοκτόνησε πριν από λίγες μέρες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Ελλάδα εισήγαγε «τεχνογνωσία» από διάφορες χώρες, ιδίως ανατολικοευρωπαϊκές. Οι μέθοδοι που ανέδειξαν Ολυμπιονίκες υιοθετήθηκαν κατά γράμμα από τους εδώ προπονητές, συχνά υπό το άγρυπνο βλέμμα …εισαγόμενων γκουρού.

Όσα καταγγέλλονται στην επιστολή αποτελούν ρουτίνα ή και κανόνα όπου υπάρχουν απαιτήσεις πρωταθλητισμού, μακριά βεβαίως από τα αδιάκριτα βλέμματα και σε συνθήκες «ομερτά».

Το χειρότερο είναι, ότι στραβά μάτια κάνουν πρώτοι οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι επενδύουν στους ανήλικους αθλητές τα δικά τους χαμένα όνειρα και επιβάλλουν στα πιτσιρίκια «στρατιωτική» νοοτροπία, με τιμωρίες, ταπεινώσεις, βασανισμούς και άλλα γυμνάσια.

Μικρά παιδιά που προέρχονται από προβληματικές οικογένειες ή από την επαρχία ή και από φτωχές χώρες του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Πρόσφατα, άλλωστε, η Ηπειρώτισσα πρωταθλήτρια του τζούντο Ιουλιέτα Μπουκουβάλα προχώρησε σε παρόμοιες καταγγελίες στον χώρο του δικού της αθλήματος.

«Έτσι κάνουν και οι Κινέζοι και σαρώνουν τα μετάλλια», θα απαντήσει ο αποθρασυμένος προπονητής. «Έτσι κάνουν και οι Αμερικάνοι». «Έτσι κάνουν και οι Ρώσοι». «Έτσι έκαναν και οι Ανατολικογερμανοί».

Έτσι κάνουν όλοι. Γιατί λοιπόν να μη παίξουμε και εμείς το παιχνίδι του πρωταθλητισμού επί ίσοις όροις; Τα ίδια δεν κάναμε το 2004 με το ντόπινγκ;

Μόνο που κάποτε ανοίγουν στόματα και κινητοποιούν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, όπως έγινε στις ΗΠΑ και αλλού. Τα θαρραλέα παιδιά της ενόργανης μπορεί να ενεργοποιήσουν ένα νέο γρανάζι δικαίωσης. Όσο και αν υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας στον τόπο όπου όλα επιτρέπονται και όλα συγχωρούνται, ένας τουλάχιστον Λιγνάδης βρίσκεται στη φυλακή.

Η συνεισφορά της Σοφίας Μπεκατώρου στο ελληνικό #metoo θα πρέπει να θεωρηθεί ανεκτίμητη. Κατά κάποιον τρόπο, η θαρραλέα Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας είναι η πραγματική πρόεδρος της ταλαίπωρης δημοκρατίας μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter