Ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βαλτική απειλεί η Μόσχα

Για το τέλος μιας ελεύθερης από πυρηνικά όπλα Βαλτικής σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έκανε λόγο μεταξύ άλλων την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

«Σε περίπτωση που Σουηδία και Φινλανδία μπούν στο ΝΑΤΟ η πυρηνική ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί, κάτι που σημαίνει το τέλος μιας Βαλτικής ελεύθερης από πυρηνικά όπλα», είπε συγκεκριμένα ο Μενβέντεφ και πρόσθεσε πως «σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Ρωσίας στον Κόλπο της Φινλανδίας».

«Υπάρχει περίπτωση ακόμη και διπλασιασμού των στρατιωτικών μας δυνάμεων στα σύνορά μας με τις δύο χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Φινλανδία και Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Εν τω μεταξύ στη δήλωση Μεντβέντεφ απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας, Αρβίντας Ανουσάουσκας, ο οποίος είπε πως η Ρωσία ήδη διαθέτει πυρηνικά όπλα στην Βαλτική.

«Τα πυρηνικά όπλα διατηρούνταν πάντα στο Καλίνινγκραντ. Η διεθνής κοινότητα, οι χώρες της περιοχής, το γνωρίζουν πολύ καλά. Το χρησιμοποιούν ως απειλή», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ανουσάουσκας στο κανάλι του στο Telegram.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες