Έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

Έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

Ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι τόσο για το ξεκίνημα όσο και για το πώς θα κυλήσει η ιδιόμορφη φετινή σχολική χρονιά είναι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ του documentonews.gr για το πρώτο κουδούνι σε διάφορα σχολεία της Αττικής.

Αν και αρκετοί θίγουν το καίριο ζήτημα της καθαριότητας μιλώντας για σοβαρότατη έλλειψη στον αριθμό προσωπικού καθώς φαίνεται να αναλογεί σε αρκετά σχολεία 1 με 2 μόλις καθαρίστριες, το πρώτο θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, έξω από τα σχολεία ήταν αυτό της μάσκας.

«Τι θα γίνει αν τρέχει και πέσει και του φύγει η μάσκα; Θα τον δει κάποιος να του πει να αλλάξει; Θα μείνει με την ίδια;», αναρωτιέται μητέρα ενός αγοριού έξω από το 4ο δημοτικό σχολείο στην περιοχή του Ταύρου. «Θα αντέξουν τα παιδιά μας να φορούν τις μάσκες τόσες ώρες; Πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;», ρωτάει άλλη μητέρα τα παιδιά της οποίας πηγαίνουν σε δημοτικό σχολείο στην περιοχή της Αργυρούπολης.

Διαβάστε επίσης: Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με… μάσκες, παγούρια πολυμελή τμήματα και αγωνία για τον κορονοϊό

Οι ανησυχίες όμως δεν σταματούν στην ορθή χρήση μάσκας από τους μαθητές. Ορισμένοι γονείς που μίλησαν στο documentonews.gr κρατώντας την ανωνυμία τους, εξέφρασαν προβληματισμένοι για το ότι τελικώς δεν πάρθηκαν μέτρα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

«Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται τόσες ώρες μαζί περισσότερα από 25 παιδιά», αναφέρει πατέρας μαθητή γυμνασίου. Τον ίδιο ακριβώς προβληματισμό έθεσαν και άλλοι γονείς λέγοντας ότι κάπως θα έπρεπε να «σπάσουν» τα τμήματα και να μοιραστούν οι μαθητές. Αν αυτό ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθούν τάξεις που παραμένουν κενές σε σχολικά κτίρια ή αλλιώς να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο ωράριο (πρωί – απόγευμα) ώστε να λειτουργούν τα τμήματα με την απαραίτητη ασφάλεια και τις απαραίτητες αποστάσεις ανά μαθητή.

Διαβάστε επίσης: Άρχισαν τα παρατράγουδα από τους αρνητές της μάσκας – Μάνα τσακώνεται με το γιο της on camera (Photos -Video)

Το εν λόγω θέμα απασχολεί εντονότατα, όπως πληροφορείται το documentonews.gr, σχεδόν όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στα σχολεία της χώρας. Καίριο ζήτημα όμως που «καίει» είναι και η μη πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών παρά τον χρόνο που υπήρξε.

Σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα παρά τα μέτρα που είχαν παρθεί ως προς τις ώρες προσέλευσης μαθητών και γονέων παρατηρήθηκε συγχρωτισμός. Η πλειονότητα των γονέων που περίμεναν τα παιδιά τους έξω από σχολεία, φορούσαν μάσκα. Οι αποστάσεις τηρούνταν και εκτός σχολείου από γονείς σε ορισμένα από τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που επισκέφτηκε σήμερα το documentonews.gr στις περιοχές της Αργυρούπολης, Ταύρου και Καλλιθέας.

Αν και στο 1ο δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης υπήρξε προς στιγμή συγχρωτισμός γονέων και μαθητών όλα κύλησαν ομαλά. Στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ταύρου τα παιδιά είχαν μοιραστεί ανά γκρουπ ενώ εκπαιδευτικοί – φορώντας πάντα μάσκες – μοίρασαν στους μαθητές κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις τόσο βιβλία όσο και μάσκες. Το ίδιο συνέβη και σε Λύκεια των περιοχών στα οποία ήδη είχαν δοθεί εντολές, οι οποίες και ακολουθήθηκαν, για συγκεκριμένες ώρες προσέλευσης των μαθητών.

Έτσι, αν και στο προαύλιο βρίσκονταν πολλοί μαθητές (χωρίς πάντα να τηρούνται οι αποστάσεις) εντός των κτιρίων περνούσαν ολιγομελή γκρουπ μαθητών για να περάσουν στις τάξεις τους και να παραλάβουν τα βιβλία της νέας σχολικής χρονιάς.

Το αντιφατικό βέβαια της άνω διαδικασίας είναι πως από την επομένη, με την έναρξη δηλαδή των μαθημάτων, τα παιδιά θα στοιβάζονται ανά 25 και πλέον σε τάξεις.

Μιλώντας σε γονείς και μαθητές, διευθυντές και δάσκαλοι στα σχολεία που βρέθηκε το documentonews.gr τόνιζαν ότι όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς χάρη στην προσπάθεια που κατέβαλαν ατομικά εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στις σχολικές μονάδες (π.χ καθαρίστριες) κατακρίνοντας έτσι έμμεσα το Υπουργείο Παιδείας για μη εμφανή βοήθεια και έλλειψη φανερής στήριξης.

Πηγαδάκια σχηματίστηκαν από ανήσυχους γονείς και σε κοντινές στα σχολικά κτίρια καφετέριες όπου και εκεί το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση ήταν τί θα γίνει στη συνέχεια της σχολικής χρονιάς. Περισσότεροι ανήσυχοι και φοβισμένοι εμφανίζονται γονείς παιδιών τα οποία πηγαίνουν σε δημοτικά σχολεία, χωρίς όμως το συγκεκριμένο να “μειώνει” αυτές που νιώθουν οι γονείς μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών.

Σύγχυση επικράτησε όμως και με τον αγιασμό. Αυτό διότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κάθε σχολείο ακολούθησε τη “δική του” διαδικασία. Σε ορισμένα σχολεία ο αγιασμός έγινε εκτός σχολικών αιθουσών στο προαύλιο με την παρουσία του συνόλου των μαθητών. Εκεί, εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές. Σε άλλα σχολεία, ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο αλλά σε γκρουπ μαθητών και με τη χρήση μασκών.

Σε άλλες σχολικές μονάδες ο αγιασμός έγινε μέσα στην τάξη με τον ιερέα να έρχεται για λίγο και να φεύγει. Τα παιδιά, όπως λέει μαθητής στο documentonews.gr, φορούσαν κατά τον αγιασμό μάσκες μέσα στην τάξη. Σε μαθητές δημοτικού μοιράστηκαν και τα… πολυδιαφημισμένα παγουρίνο, στα οποία όπως φαίνεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχει “επενδύσει” σαν να είναι πανάκεια για τον κορονοϊό.

2 τουαλέτες για 300 μαθητές!

Απίστευτο είναι αυτό που συμβαίνει στο 1ο Λύκειο Ταύρου καθώς το πρώτο κουδούνι βρίσκει σήμερα σε λειτουργία μόνο 2 τουαλέτες για 300 μαθητές.

Εκπρόσωπος του συλλόγου και κηδεμόνων του σχολείου μιλώντας στο documentonews.gr έθιξε το ζήτημα, λέγοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που τους δίνουν εδώ και καιρό, οι εργασίες στις τουαλέτες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. «Τί θα γίνει αν δεν έχουν φτιαχτεί μέχρι το τέλος του μήνα; Και πάλι είναι πάρα πολλές μέρες. Δεν γίνεται 300 μαθητές να μοιράζονται 2 τουαλέτες!».

Στα κάγκελα της εισόδου στο σχολείο υπάρχει αναρτημένο και πανό για το τεράστιο αυτό πρόβλημα υγιεινής που προβληματίζει ακόμα περισσότερο εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές εν μέσω κορονοϊού.

Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία, στο πανό υπάρχει το εξής μήνυμα: «300 μαθητές / δυο τουαλέτες = Covid-19! Μαζί με το παγουρίνο +1 babylino!».

Στο ζήτημα αυτό είχε αναφερθεί με «καυστική» ανακοίνωσή της και η Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου-Ταύρου. «Από τις 14 του μήνα που ξεκινά η σχολική χρονιά για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές και φέτος, εν μέσω πανδημίας θα στριμώχνονται ανά 25 σε κάθε τάξη.. Δεν εξασφαλίζεται- με το προσωπικό που αυτή τη στιγμή υπάρχει- η καθαριότητα και η υγιεινή, όταν για κάθε σχολείο αναλογεί 1ή 2 καθαρίστριες και όχι καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.. Στο 1ο Λύκειο Ταύρου μάλιστα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις τουαλέτες με αποτέλεσμα το σχολείο να ανοίξει με 2 τουαλέτες για 300 !!! μαθητές εν μέσω πανδημίας», τόνιζε η παράταξη.

Απάντηση για το πρόβλημα είχε δώσει μέσω social media ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου. «Οι χώροι υγιεινής στο 1ο Λύκειο Ταύρου είναι κατά το ήμισυ πλήρως ανακατασκευασμένες και με συνεργασία των εκπαιδευτικών μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σχολείου Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε πολύ σύντομα να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες. Ζητάμε την κατανόησης σας και την συνεργασίας σας». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter