EJF: Εξι κυβερνήσεις της ΕΕ και ο Μητσοτάκης προωθούν νόμο που απειλεί την ελευθερία του Τύπου

EJF: Εξι κυβερνήσεις της ΕΕ και ο Μητσοτάκης προωθούν νόμο που απειλεί την ελευθερία του Τύπου

Πολλές φωνές υψώνονται στην Ευρώπη εναντίον της ύπουλης προσπάθειας νομοθέτησης νόμιμης παρακολούθησης δημοσιογράφων και μάλιστα σε ευρωπαϊκό νόμο που σκοπό έχει την… Ελευθερία του Τύπου.

Υπάρχουν επτά χώρες που προωθούν μια εξαίρεση στον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) που συζητείται στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Πρόκειται για το άρθρο Άρθρο 4 που επιτρέπει σε κυβερνήσεις να παρακολουθούν δημιοσιογράφους επικαλούμενες θέματα εθνικής ασφάλειας. Αναιρείται έτσι όλο το πλέγμα προστασίας των δημοσιογράφων καθώς κάθε αυταρχική κυβέρνηση απλώς θα επικαλείται την ασφάλεια.

Ανάμεσα στις επτά χώρες που προωθούν την εξαίρεση είναι βέβαια η Ελλάδα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όχι μόνο παρακολουθούσε δημοσιογράφους και πολιτικούς στο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά έχει καταφέρει να βυθίσει τη χώρα στη θέση 107 στον δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, τελευταία θέση της Ευρώπης και κάτω από πολλές τριτοκοσμικές χώρες.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα και Κύπρος στις χώρες της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της παρακολούθησης δημοσιογράφων

«Η εισαγωγή μιας τέτοιας εξαίρεσης σε ένα κείμενο που ισχυρίζεται ότι προωθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη είναι καθαρή πρόκληση. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψουν σθεναρά αυτήν την ανελεύθερη διάταξη, η οποία απειλεί όχι μόνο την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, αλλά και τη Δημοκρατία», δήλωσε η Μάγια Σέβερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ).

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει σθεναρά το αίτημα επτά κυβερνήσεων να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση δημοσιογράφων μέσω του νόμου της ΕΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της EFJ:

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) καταδικάζει σθεναρά το αίτημα επτά κυβερνήσεων να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση δημοσιογράφων μέσω του νόμου της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Το EFJ καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψουν αυτό το ανελεύθερο και κατασταλτικό αίτημα.

Οι διαπραγματεύσεις για τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) ολοκληρώνονται. Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ο τελευταίος τριμερής διάλογος θα ασχοληθεί μόνο με το Άρθρο 4 του EMFA και την ανάπτυξη spyware κατά δημοσιογράφων. Στο μεταξύ, το Investigate Europe, Disclose and Follow The Money αποκάλυψε έγγραφα, που δείχνουν ότι ορισμένες κυβερνήσεις (Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος, Σουηδία και Φινλανδία) θέλουν να νομιμοποιήσουν την κατασκοπεία σε δημοσιογράφους σε περίπτωση απειλής για την εθνική ασφάλεια .

Όπως φαίνεται από ορισμένες σημειώσεις από το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ που συνήλθε τον Νοέμβριο του 2023, που δημοσιεύθηκαν από την κοινοπραξία Investigate Europe, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα η Κύπρος, η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να νομιμοποιήσουν την κατασκοπεία σε δημοσιογράφους. Και το κάνουν χρησιμοποιώντας έναν νόμο που προστατεύει τη δημοσιογραφία, τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Η ιστορία χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2023, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισήγαγε μια νέα εξαίρεση από τη γενική απαγόρευση ανάπτυξης λογισμικού κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων. Αναφέρει ότι οι διατάξεις για την αποτελεσματική προστασία των δημοσιογραφικών πηγών «δεν θίγουν την ευθύνη των κρατών μελών για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας». Μια τέτοια εξαίρεση, που θα μετέτρεπε τα αρχικά συμφωνηθέντα μέτρα προστασίας σε άδεια κελύφη, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως αναφέρει το κείμενο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο από τους ευρωβουλευτές, η ανάπτυξη spyware θα μπορούσε να αποφασιστεί μόνο από ανεξάρτητο δικαστή κατά περίπτωση.

Τουλάχιστον επτά κράτη μέλη της ΕΕ πιέζουν τώρα ξανά για την εξαίρεση της «εθνικής ασφάλειας», που στην πραγματικότητα θα τους νομιμοποιούσε να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους. Όπως γράφτηκε, για την Ιταλία η εξαίρεση αντιπροσωπεύει μια «κόκκινη γραμμή». Αν δεν επιτρεπόταν να κατασκοπεύει δημοσιογράφους, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζωρτζία Μελόνι πιθανότατα θα απαγόρευε το EMFA.

Όπως αναφέρει το Investigate Europe, η Γερμανία ξεκίνησε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να σώσει τον νόμο, αποφεύγοντας τη ρητή αναφορά της «εθνικής ασφάλειας». Ωστόσο, την Παρασκευή θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες τριών σεναρίων: εάν αυτές οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο νόμος μπορεί να καταρρεύσει, αφήνοντας ευάλωτες τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη. Εάν επιτευχθεί μια μέση λύση, ο νόμος θα μπορούσε να θεσπίσει κρίσιμα βασικά μέτρα για την ελευθερία του Τύπου. Αλλά αν περάσει η «εξαίρεση για την εθνική ασφάλεια», ο νόμος θα κρύβει ένα επικίνδυνο κενό.

«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από τα αιτήματα αυτών των επτά κυβερνήσεων, οι οποίες αψηφούν τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα ελευθερίας του Τύπου, όπως ορίζονται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε η Μάγια Σέβερ, Πρόεδρος της EFJ. «Η εισαγωγή μιας τέτοιας εξαίρεσης σε ένα κείμενο που ισχυρίζεται ότι προωθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη είναι καθαρή πρόκληση. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψουν σθεναρά αυτήν την ανελεύθερη διάταξη, η οποία απειλεί όχι μόνο την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, αλλά και τη δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Παγίδα για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ευρώπη βλέπουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter