Επαναπροωθήσεις: Στοιχειοθετημένη αναφορά σε εισαγγελείς από 28 οργανώσεις

Επαναπροωθήσεις: Στοιχειοθετημένη αναφορά σε εισαγγελείς από 28 οργανώσεις

Κοινή αναφορά προς τους Εισαγγελείς του Ναυτοδικείου Πειραιά, Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσαν 28 οργανώσεις ώστε να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που προκύπτουν από δημοσίευμα των New York Times στις 19 Μαΐου 2023 για περιστατικό επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές.

Η αμερικανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ και υλικό βίντεο με λεπτομερή καταγραφή μιας επιχείρησης επαναπροώθησης από τη Λέσβο στις 11 Απριλίου. Οπως φαίνεται στο βίντεο, μια ομάδα προσφύγων φαίνεται να αποβιβάζεται από ένα λευκό βαν, να μεταφέρεται σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και αυτό να εγκαταλείπει σε φουσκωτή σχεδία στην ανοικτή θάλασσα.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη New York Times: Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν πετάει μετανάστες στη θάλασσα αλλά πιάστηκε επ’ αυτοφώρω

Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την αντίδραση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ylva Johansson, η οποία είχε ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές να διεξάγουν πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το αναφερόμενο περιστατικό, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN, είχε δεσμευθεί για τη διερεύνηση του περιστατικού, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως απαράδεκτη πρακτική.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι «μέχρι και σήμερα και παρά τον σημαντικό αριθμό αξιόπιστων και συνεκτικών αναφορών για φερόμενες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ελλάδος, που καταγράφονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε εκθέσεις οργάνων του ΟΗΕ και της ΕΕ, όπως και σε πρόσφατη έκθεση του Μηχανισμού Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών, που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), δεν έχει γίνει γνωστή καμία υπόθεση που να έχει εξεταστεί πέραν του προκαταρκτικού σταδίου από την ελληνική Δικαιοσύνη και να έχει τύχει αποτελεσματικής εξέτασης».

Την αναφορά υπογράφουν 28 οργανώσεις μεταξύ των οποίων το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Η πλήρης αναφορά βρίσκεται εδώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter