Αποκάλυψη New York Times: Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν πετάει μετανάστες στη θάλασσα αλλά πιάστηκε επ’ αυτοφώρω

Αποκάλυψη New York Times: Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν πετάει μετανάστες στη θάλασσα αλλά πιάστηκε επ’ αυτοφώρω

Αποκαλυπτικό βίντεο των New York Times «δείχνει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή». Το βίντεο αυτό που έπιασε το λιμενικό στα πράσα αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, οδηγώντας τους αιτούντες άσυλο σε σχεδόν βέβαιο θάνατο.

«Οι αιτούντες άσυλο είχαν ήδη γυρίσει από χώρα σε χώρα για χρόνια για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στο Κέρας της Αφρικής. Μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, όταν μασκοφόροι τους μάζεψαν και τους αφαίρεσαν τα υπάρχοντά τους.Τώρα ήταν στριμωγμένοι στη λέμβο, κουνιόντουσαν στα ανοιχτά νερά και προσπαθούσαν να προστατευτούν από τον λαμπερό ήλιο, καθώς η Naima Hassan Aden κρατούσε το 6 μηνών μωρό της και έκλαιγε» γράφεται στο ρεπορτάζ των New York Times.

«Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα», δήλωσε η κ. Aden, μια 27χρονη από τη Σομαλία στους δημοσιογράφους του αμερικανικού μέσου. «Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος» προσέθεσε.

Το επίμαχο βίντεο τραβήχτηκε από έναν ακτιβιστή από την Αυστρία ονόματι Fayad Mulla, ο οποίος εργάζεται σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Η έρευνα των δημοσιογράφων των Times «επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το οπτικό υλικό» ενώ ελήφθησαν συνεντεύξεις από 11 αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.

«Πολλοί φορούσαν ακόμα τα ίδια ρούχα που φορούσαν και στο βίντεο. Έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι τους συνέβη, οι οποίες ταυτίζονταν με τα γεγονότα στο βίντεο – πριν οι δημοσιογράφοι των Times τους δείξουν το υλικό. Το κατά προσέγγιση ύψος και το μέγεθος των ενηλίκων και των παιδιών ταίριαζαν επίσης» σημειώνεται στην έρευνα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε στις εκκλήσεις των δημοσιογράφων για σχόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη μεριά της, σχολιάζοντας την έρευνα των New York Times ανέφερε πως είναι «ανήσυχη για το υλικό» και ότι, «μολονότι δεν είχε επαληθεύσει το υλικό για τον εαυτό της, θα εξέταζε το θέμα με τις ελληνικές αρχές» γράφεται από τους Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της Ε.Ε. για το άσυλο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου», δήλωσε η Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter