Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ανεξάρτητα από άλλες υποθέσεις στο Διεθνές Δικαστήριο, όπως οι αξιώσεις της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στη Γάζα.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ενδείξεις από νομικούς αξιωματούχους ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά επί του παρόντος τις ενέργειες του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η υπόθεση του ΔΠΔ είναι ξεχωριστή από άλλες υποθέσεις που έχουν ασκηθεί κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένης μιας που έχει κατατεθεί από τη Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Εκτός από τον Νετανιάχου, η έρευνα του ΔΠΔ θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον υπουργό Άμυνας Γιοβ Γκαλλάντ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ερζί Χαλέβι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τις έρευνες του ΔΠΔ εξωφρενικές, λέγοντας ότι θα δημιουργήσουν επικίνδυνο προηγούμενο.

 

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι αντιπροσωπεία της ομάδας θα συζητήσει μια πρόταση εκεχειρίας που κατέθεσε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο τη Δευτέρα.

Τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται στην πόλη την ίδια ημέρα.

Οι προσπάθειες αναβίωσης των αδιέξοδων συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια απειλούμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, τη νότια πόλη όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας.

«Μόνο ένα μικρό χτύπημα αρκεί για να αναγκαστούν όλοι να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη και θα γίνουμε μάρτυρες της μεγαλύτερης καταστροφής στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Περισσότερη βοήθεια στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ λέει ότι οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα αυξάνονται.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari.

«Τις επόμενες ημέρες, η ποσότητα της βοήθειας που θα πηγαίνει στη Γάζα θα συνεχίσει να κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο. Τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες, καταφύγια, εξοπλισμός και άλλη βοήθεια».

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος λέει ότι τα αυξημένα επίπεδα βοήθειας είναι ένα καλό σημάδι, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν έχει αποτραπεί ο κίνδυνος λιμού.

Μια έκθεση με την υποστήριξη του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι ο λιμός στη Γάζα ήταν επικείμενος και ότι το 70% του πληθυσμού υποφέρει από καταστροφικά επίπεδα πείνας.

Πηγή: EuroNews – International Criminal Court considering issuing arrest warrant for Netanyahu

Διαβάστε επίσης:

Στημένο το παιχνίδι της κάθαρσης

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώα η Ρένα Δούρου

Στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος – Τι συνέβη

Politico: Θα αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Πολεμικό Προϋπολογισμό;

Υπόθεση Καλλιάνου: Επιστολή 145 αγγειοχειρουργών στον Μητσοτάκη – Καταγγέλλουν «ανθρωποφαγία»

Ο κ. Γραμματίδης, οι εταιρείες και το αυτοκίνητο του Ωνάση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter