Ο κ. Γραμματίδης, οι εταιρείες και το αυτοκίνητο του Ωνάση

Ο κ. Γραμματίδης, οι εταιρείες και το αυτοκίνητο του Ωνάση

Στις γκρίζες και άχαρες μέρες που ζει ο πρωθυπουργός (μέχρι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον εξέθεσε με την ετήσια έκθεση, παρά τη φιλοτιμία του να τρέχει όπου τον καλεί το καθήκον σαν δεκανέας του αμερικανικού στρατού) ήρθε και έλαμψε μια εξαιρετική επιλογή του. Επιλογή που θύμισε την εποχή όπου την ατζέντα δεν την καθόριζαν οι αδυσώπητες αποκαλύψεις για τα Τέμπη αλλά οι αναφορές στην κομψότητα. Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την παλιά του φόρμα. Οχι μόνο βγήκε για να δηλώσει στην ανιψιά Σία Κοσιώνη ότι τα λάθη που έκανε με τα Τέμπη ήταν καθαρά και μόνο επικοινωνιακά, αλλά τοποθέτησε και τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, προφανώς για να αναπληρώσει το επικοινωνιακό κενό. Ετσι όρισε ως μεταβατικό πρόεδρο του ΟΣΕ τον κ. Γιάννη (ο ίδιος προτιμά το Γιάννος) Γραμματίδη. Δεν γνωρίζω τι σημαίνει «μεταβατικός πρόεδρος» και επειδή δεν θέλω να αποδεχτώ τη λαϊκότροπη ερμηνεία «περαστικός», μάλλον θα υιοθετήσω την έννοια του προέδρου «ειδικού σκοπού».

Ο κ. Γιάννης Γραμματίδης-ειδικού σκοπού είναι δικηγόρος το επάγγελμα, πολυσυζητημένος για θέματα που δεν είναι του παρόντος και κυρίως ωσάν να βγήκε από manual κομψότητας της Zeus+Dione, την καλή εποχή που… έκοβε και έραβε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ομολογουμένως οι στιλιστικές επιλογές του κ. Γραμματίδη τον κάνουν να ισορροπεί με μοναδικό τρόπο ανάμεσα στο lifestyle (από φοιτητής ακόμη) και τη νομική τέχνη. Πριν από μερικά χρόνια ο Γιάννης Γραμματίδης επέλεξε να αγοράσει, όπως του αρέσει να λέει, τη Mercedes του Αλέξανδρου Ωνάση, την οποία μάλιστα επέδειξε σε κανάλια και άλλα πλείστα μέσα ενημέρωσης.

Επ’ αυτής της ευγενούς επίδειξης του κ. Γραμματίδη ρώτησα τον εκδότη του Documento, ο οποίος έχει γράψει τη βιογραφία της Χριστίνας Ωνάση. Οπως λοιπόν με διαβεβαίωσε, ο Αλ. Ωνάσης δεν είχε ούτε Mercedes ούτε καμιά αγάπη για τα συγκεκριμένα γερμανικά αυτοκίνητα. Αντιθέτως, είχε δύο Ferrari, τις οποίες, σύμφωνα με τη μαρτυρία της οικονόμου του Ωνάση Ελένης Σύρου (καταγράφεται στο βιβλίο του Κώστα Βαξεβάνη «Το Ω της Χριστίνας Ωνάση», εκδόσεις Καστανιώτη) πάρκαρε στην Avenue Foch 88 στο Παρίσι και αφού έβγαζε υπομονετικά τις ζάντες τους τα βράδια, τις έπλενε στην μπανιέρα του πολυτελούς διαμερίσματος παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του. Η συγκεκριμένη Mercedes την οποία ο κ. Γραμματίδης αποκαλεί «αυτοκίνητο του Αλέξανδρου» είναι μια υπερσύγχρονη την εποχή εκείνη Mercedes Benz 280, την οποία είχε αγοράσει η Ολυμπιακή Αεροπορία με εντολή φυσικά του Αριστοτέλη Ωνάση. Το αυτοκίνητο αυτό, με οδηγό τον Σ. Αβραμίδη, μετέφερε τα μέλη της οικογένειας, καλεσμένους του Ωνάση, στελέχη και φυσικά κάποιες φορές και τον Αλέξανδρο. Το πολυτελές αυτοκίνητο ήρθε στην Ελλάδα περί τα μέσα του 1972. Ο Αλέξανδρος σκοτώθηκε έπειτα από πτώση του Piaggio αεροπλάνου του στις 23 Ιανουαρίου 1973. Αρα η σχέση που πραγματικά έχει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με τον Αλέξανδρο είναι ότι είχε επιβιβαστεί κάποιες φορές σε αυτό τους λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γραμματίδης έχει στην κατοχή του ένα ωραίο αυτοκίνητο εποχής με το οποίο μπορεί να ταξιδεύει, χρησιμοποιώντας ως καύσιμο για τις βόλτες του και τη φαντασία του. Η τοποθέτηση του Γιάννη Γραμματίδη στον ΟΣΕ δημιούργησε έντονο ενδοκυβερνητικό θόρυβο. Οχι ότι θα ήθελε να πάει κάποιος άλλος στην τόσο επιβαρυμένη θέση του προέδρου, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις τα σχόλια είναι αναπόφευκτα. Ο Γραμματίδης είναι άνθρωπος του κύκλου Μητσοτάκη. Τον Μάιο του 2023, την προεκλογική περίοδο δηλαδή, ο Γιάννης Γραμματίδης, συνοδεία τοπικών παραγόντων, πήγε τον Κυρ. Μητσοτάκη στην Αμφισσα και ξεκίνησαν την ανάπλαση «του Ελαιώνα των Δελφών» που είχε καεί επί Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, o κ. Γραμματίδης πρόσφερε περί τα 8.500 δενδρύλλια ελιάς ως ευεργέτης για να γίνουν όλα όπως παλιά. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, τα δενδρύλλια πρόσφεραν και άλλοι ιδιώτες και όχι μόνο ο κ. Γραμματίδης αλλά σημασία (σίγουρα και προεκλογική) είχε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε την τσάπα και φύτεψε το πρώτο δέντρο με τη χορηγία του Γραμματίδη. Οι αγρότες θα αργήσουν να χαρούν τα αποτελέσματα της χορηγίας αλλά ο Μητσοτάκης τα εισέπραξε άμεσα προεκλογικά και αυτό έχει σημασία.

Οσοι περιγράφουν τη συγκεκριμένη ιστορία υπονοούν ότι ο κ. Γραμματίδης εισέπραξε το ευχαριστώ του πρωθυπουργού με μια θέση, αλλά πρόκειται για ανοησία. Οι σχέσεις Μητσοτάκη – Γραμματίδη είναι πιο βαθιές και ουσιαστικές. Σε βαθμό ανησυχίας. Στην Κύπρο, όπου δηλώνει ότι είναι η κατοικία του, το όνομα του Γραμματίδη σχολιάζεται έντονα από την ημέρα που έπεσαν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας του διορισμού του. Ο γνωστός δικηγόρος εμφανίζεται στην Κύπρο να διαχειρίζεται ή να διοικεί (director) γύρω στις 60 εταιρείες. Αλλες είναι γνωστές και άλλες άγνωστες, από εκείνες που χάνονται στον λαβύρινθο των κυπριακών εταιρικών διασυνδέσεων. «Γνωρίζει ο Ελληνας πρωθυπουργός» λένε οι καχύποπτοι της Μεγαλονήσου «ποιες εταιρείες διοικεί ο Γιάννος Γραμματίδης; Γνωρίζει ποιους εκπροσωπεί και με ποιες πραγματικές δραστηριότητες; Ή μήπως επειδή ακριβώς γνωρίζει του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη;». Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ο γρίφος που καταθέτουν στην ταπεινή μου στήλη οι Κυπραίοι, αλλά για να το δηλώνουν κάτι έχουν κατά νου. Και μάλλον δεν είναι δημιούργημα φαντασίας, όπως το αυτοκίνητο του Αλ. Ωνάση.

Διαβάστε επίσης:




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter