Επανεμφάνιση Τσιόδρα – Τι είπε για self tests και το εμβόλιο της AstraZeneca

Επανεμφάνιση Τσιόδρα – Τι είπε για self tests και το εμβόλιο της AstraZeneca

Η διαδικτυακή διάλεξη της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» τελέστηκε υπό την παρουσία του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων στα δύο σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας: τα self tests και την πιθανότητα θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσον αφορά τη διαδικασία των self tests, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν δίστασε να επισημάνει ότι το self test δεν εξασφαλίζει κάποιον πολίτη, σε περίπτωση που αυτός παρουσιάσει συμπτώματα κορονοϊού, τονίζοντας πως θα πρέπει να διεξαχθεί επαναληπτικός έλεγχος.

«Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δε με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας έκκληση στους πολίτες για προσεκτική ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία.

Συνολικά, η εκτίμηση του καθηγητή για τα self tests είναι θετική. «Φαίνεται από μελέτες του εξωτερικού ότι ακόμα και αν το 75% των ανθρώπων τα χρησιμοποιήσει λανθασμένα και μόνο ένα 25% απομονωθούν στο σπίτι θα εξακολουθήσει να υπάρχει όφελος. Περιμένουμε όφελος από την εφαρμογή της δοκιμασίας στον γενικό πληθυσμό», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρεται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε σχετική μελέτη που αναφέρει ότι «στο χειρότερο σενάριο, τα περιστατικά θρομβώσεων αφορούν 1 άτομο ανά 100.000».

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν περιέχουν «ζωντανό ιό», αλλά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει», ενώ «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter