Επιδόσεις, οικονομία, λιγότεροι ρύποι από τη Volvo (Video)

Επιδόσεις, οικονομία, λιγότεροι ρύποι από τη Volvo (Video)

Νέα φορτηγά Volvo με καύσιμο LNG προσφέρουν επιδόσεις εφάμιλλες των diesel, αλλά 20-100% χαμηλότερες εκπομπές CO₂ 

Η Volvo Trucks παρουσιάζει τώρα τα φορτηγά βαρέως τύπου, προδιαγραφών Euro 6, που λειτουργούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ή βιοαέριο. Τα νέα φορτηγά προσφέρουν παρόμοια επίπεδα επιδόσεων, οδικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης με τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της Volvo. Επιπλέον, οι εκπομπές CO₂ είναι 20–100% χαμηλότερες σε σχέση με των μοντέλων diesel, ανάλογα με την επιλογή καυσίμου. Τα νέα Volvo FH LNG και Volvo FM LNG διατίθεται με 420 ή 460 ίππων για μεταφορές βαρέως τύπου σε περιφερειακές και μεγάλων αποστάσεων διαδρομές.

«Με τα νέα μας φορτηγά που λειτουργούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ή βιοαέριο, προσφέρουμε μία εναλλακτική πρόταση με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που παράλληλα πληρούν υψηλά πρότυπα επιδόσεων, απόδοσης καυσίμου και λειτουργικής αυτονομίας. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που χρειάζονται οι επιχειρηματίες του τομέα μεταφορών περιφερειακών και μεγάλων αποστάσεων» σχολιάζει ο Λάρς Μάρτενσον, Διευθυντής Περιβάλλοντος & Καινοτομίας στη Volvo Trucks.

Αντί ενός κινητήρα κύκλου Otto, που είναι η συμβατική λύση για οχήματα που κινούνται με αέριο, τα Volvo FH LNG και Volvo FM LNG χρησιμοποιούν κινητήρες αερίου που βασίζονται σε τεχνολογία κύκλου Diesel. Αυτό σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας που επιλέγει αεριοκίνηση δεν χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς στην οδική συμπεριφορά, την απόδοση καυσίμου ή την αξιοπιστία. Ο κινητήρας αερίου 460 ίππων της Volvo αποδίδει μέγιστη ροπή 2300 Nm, ενώ η έκδοση 420 ίππων παράγει 2100 Nm. Οι τιμές είναι ίδιες με τον αντίστοιχων κινητήρων diesel της Volvo. Επιπλέον, η κατανάλωση είναι ίδια με των κινητήρων diesel της Volvo, αλλά 15 – 25% χαμηλότερη από των συμβατικών κινητήρων αερίου.

Το καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι φυσικό αέριο σε μορφή LNG (Liquefied Natural Gas) ή βιοαέριο, γνωστό και ως bio-LNG. Και τα δύο καύσιμα αποτελούνται από μεθάνιο. Με τη χρήση βιοαερίου, το κλιματικό αποτύπωμα μπορεί να συρρικνωθεί μέχρι 100% ενώ στην περίπτωση του φυσικού αέριου, η μείωση είναι 20%. Αυτό σχετίζεται με τα καυσαέρια που εκπέμπει το όχημα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, γνωστό και ως ‘tank-to-wheel’.

Για μεγιστοποίηση της λειτουργικής αυτονομίας, η πλήρωση των ρεζερβουάρ γίνεται με LNG, που αποθηκεύεται με πίεση 4-10 bar σε θερμοκρασία -140 έως -125 °C. Η μεγαλύτερη έκδοση ρεζερβουάρ περιέχει αρκετό LNG για αυτονομία έως 1000 χιλιόμετρα. Ο ανεφοδιασμός διαρκεί όσο ο αντίστοιχος με diesel. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, το καύσιμο θερμαίνεται, συμπιέζεται και μετατρέπεται σε αέριο πριν ψεκαστεί στον κινητήρα. Για την αυτανάφλεξη του αερίου προστίθεται μια μικρή ποσότητα πετρελαίου τη στιγμή του ψεκασμού. Για 100% μείωση των εκπομπών CO2 απαιτείται η αντικατάσταση του ορυκτού diesel με HVO (Hydrogenated Vegetable Oils) και ο συνδυασμός με bio-LNG.

Η Volvo Trucks συνεργάζεται τώρα με προμηθευτές φυσικού αερίου και πελάτες με σκοπό την επέκταση της υποδομής LNG στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις πολλών χωρών και από την ίδια την Ε.Ε. Μία στρατηγική για επέκταση της υποδομής LNG περιλαμβάνεται στα πακέτα δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης παροχής ενέργειας στην Ευρώπη.

«Το φυσικό αέριο προσφέρει σαφή περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, έχει ανταγωνιστική τιμή σε πολλές χώρες, ενώ λόγω επάρκειας αποθεμάτων, δικαιολογείται μία χρήση ευρείας κλίμακας. Εκείνο που προσπαθούμε με τα οχήματα LNG είναι να δημιουργούμε νέες προοπτικές για πιο αποδοτικές δραστηριότητες των πελατών μας μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες και το κόστος καυσίμου. Ταυτόχρονα, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το κλιματικό αποτύπωμα από μεταφορές οχημάτων βαρέως τύπου» συνεχίζει ο Μάρτενσον .

Οι πωλήσεις των Volvo FM LNG και Volvo FH LNG θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2018.

Τα χαρακτηριστικά των Volvo FH LNG και Volvo FM LNG

Διαθέσιμες εκδόσεις: Τράκτορες (4×2, 6×2, 6×4) και σασί (4×2, 6×2, 6×4) με μικτά βάρη (GVW) έως 64 τόνων για περιφερειακές και μεγάλων αποστάσεων μεταφορές.

Κινητήρας: Volvo G13C Euro 6. Εν σειρά 6-κύλινδρος 13-λίτων, ψεκασμός common rail, μπεκ για αέριο και diesel. Διαθέσιμος σε εκδόσεις 420 hp/2100 Nm και 460 hp/2300 Nm.

Κιβώτιο: Volvo I-Shift.

Ρεζερβουάρ καυσίμων: Διατίθεται με 115 kg (275 l), 155 kg (375 l) ή 205 kg (495 l) LNG για λειτουργική αυτονομία έως 1000 km. Επίσης υπάρχει ένα μικρό ρεζερβουάρ diesel.

Μετεπεξεργασία καυσαερίων: SCR και φίλτρο σωματιδίων.

Τα Volvo FH LNG και Volvo FM LNG έχουν Ευρωπαϊκή έγκριση Τύπου και είναι πιστοποιημένα κατά με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ECE R110.

Δείτε τα νέα φορτηγά της Volvo:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter