Επίκαιρη Ερώτηση Κόκκαλη σε Κεραμέως για το ψήφισμα των Τεμπών: «Θα σεβαστεί η κυβέρνηση 1 εκατ. πολίτες;»

Επίκαιρη Ερώτηση Κόκκαλη σε Κεραμέως για το ψήφισμα των Τεμπών: «Θα σεβαστεί η κυβέρνηση 1 εκατ. πολίτες;»

Επίκαιρη Ερώτηση στην υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για το σκάνδαλο των Τεμπών, Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας από τη Νίκη Κεραμέως να ξεκαθαρίσει αν «θα σεβαστεί η κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία τους 1 εκατ. πολίτες που στηρίζουν το ψήφισμα για τα Τέμπη».

«Με την συμπλήρωση ενός έτους από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, το ψήφισμα για την συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών, που έχει ήδη ξεπεράσει τις 836.000 υπογραφές, μέσω του οποίου οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, επανέφερε στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, που αφορά στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2019, και ειδικότερα στο άρθρο 73 παρ. 6, δυνάμει του οποίου εισήχθη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή η δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή» σημειώνει ο κ. Κόκκαλης και προσθέτει:

«Στο διάστημα των πέντε (5) ετών που μεσολάβησαν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, εστάλησαν προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και την Κυβέρνηση, επιστολές 44 Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με αίτημα να συνταχθεί και να ψηφιστεί το Σχέδιο Νόμου σχετικά με τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών και την ψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος Νόμο για το αναθεωρημένο Άρθρο 73».

Θύμιζε δε ότι στις 3 Δεκεμβρίου 2022, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε σχετική ερώτηση και στις 30 Δεκεμβρίου 2022, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απήντησε ότι η ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση».

«Επειδή, παρά την ανωτέρω απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, έως και σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει εισαγάγει νομοθετική πρωτοβουλία για την δυνατότητα εφαρμογής της  πρόβλεψης του Συντάγματος, που εν τοις πράγμασι ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και επειδή στην παρούσα συγκυρία το ψήφισμα που αφορά την διερεύνηση ποινικής ευθύνης υπουργών, καθιστά επιτακτική την νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση του αναγκαίου εφαρμοστικού νόμου» αιτιολογεί και ρωτά την υπουργό:

«Εάν το Ψήφισμα που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκ. υπογραφές και συνιστά αναμφισβήτητα έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και βούλησης του Ελληνικού λαού, έχει κινητοποιήσει την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εισαγωγή στη Βουλή και την ψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμο για το αναθεωρημένο άρθρο 73, ώστε να εφαρμοστεί στην περίπτωση των Τεμπών».

Διαβάστε επίσης:

Απολογούμενη στη Βουλή για την Ασημακοπούλου η Κεραμέως – Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο – Στόχος η ανασύνταξη δυνάμεων

ΣΥΡΙΖΑ: Ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας – Οι στόχοι της επόμενης ημέρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter