Επιμένει ο Ερντογάν στη διχοτόμηση της Κύπρου και μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Επιμένει ο Ερντογάν στη διχοτόμηση της Κύπρου και μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, με φόντο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την επομένη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις προκλητικές του δηλώσεις για το Κυπριακό.

«Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», είπε, δείχνοντας ότι η προσέγγιση με την Ελλάδα και η λύση του Κυπριακού είναι διαφορετικά ζητήματα στην τουρκική ατζέντα.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και τόνισε πως «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το θέμα αυτό», δήλωσε. «Το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε αμοιβαία ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει».

Επισήμανε ότι «πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά η μία στην άλλη όσον αφορά τη βοήθεια».

Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι φόρμουλες ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί. Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Καλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό».

«Κάναμε επίσης μια άλλη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».

Διαβάστε επίσης: Ταχυδακτυλουργικά κόλπα Μαξίμου για την εξαφάνιση του Κυπριακού από τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Με τον «οδικό χάρτη» της υποχωρητικότητας στο χέρι ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter