Ταχυδακτυλουργικά κόλπα Μαξίμου για την εξαφάνιση του Κυπριακού από τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Ταχυδακτυλουργικά κόλπα Μαξίμου για την εξαφάνιση του Κυπριακού από τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέναντι στα ερωτήματα του documentonews.gr για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην απαντήσει δημόσια στις αιτιάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναγνώριση των κατεχομένων από το βήμα του ΟΗΕ, αλλά και για την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού σε «εδαφικά θέματα», πασχίζοντας να καλύψει με ακόμα πιο σκοτεινό πέπλο τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη.

Προφάσεις εν αμαρτίαις αναζήτησε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να καλύψει τον πρωθυπουργό για τα όσα δήλωσε δημόσια, και κυρίως για τα όσα δεν δήλωσε και δεν απάντησε.

Συγκεκριμένα, το documentonews.gr ρώτησε τον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου «Ποιο το κόστος για τη χώρας για να επιτευχθεί αυτό το περιγραφόμενο θετικό κλίμα», αναφορικά με την «εξαφάνιση» του Κυπριακού από τις δηλώσεις Μητσοτάκη και τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και «ποια είναι τα εδαφικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο CNN».

«Καταρχάς να επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση, ούτε καν συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Δεν τίθενται στο τραπέζι, είναι δεδομένες και γνωστές οι κόκκινες γραμμές που διαχρονικά υποστηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις» ανέφερε αρχικά ο Π. Μαρινάκης, γενικόλογα και χωρίς ουσιαστικές αναφορές στις λεγόμενες κόκκινες γραμμές, γεγονός που προκαλεί επιπλέον απορία δεδομένων των πρωθυπουργικών αναφορών σε «εδαφικά θέματα».

Ακολούθως δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακολούθησε τις κυβερνητικές διαρροές της Τετάρτης που παρέπεμψαν στην αποψινή ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για την «απάντησή» του στον Ερντογάν για το Κυπριακό, επικαλούμενος και τις καλές σχέσεις με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

«Το τι συζητείται σε αυτόν τον κύκλο συζητήσεων και διμερών επαφών έχει γίνει σαφές και ποια είναι η ατζέντα είναι ξεκάθαρο. Ως προς το ζήτημα της Κύπρου, το έθεσε ο πρωθυπουργός και στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο. Επανέλαβε την εθνική θέση. Δεν δέχεται η χώρα μας καμία λύση δύο κρατών. Υπερασπιζόμαστε ως ένα με την Κύπρο τη θέση της κυπριακής Δημοκρατίας για μία λύση ενός κράτους, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το έθεσε λοιπόν αυτό ο πρωθυπουργός και στη συνάντησή του. Προφανώς στη συνέχεια ήταν πολύ σημαντική η συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κύπριο πρόεδρο, τον κ. Χριστοδουλίδη, και εικάζω ότι θα αναφερθεί εκτενώς και στη σημερινή του ομιλία στον ΟΗΕ» ανέφερε συγκεκριμένα, με τις απαντήσεις του ωστόσο να μην επαρκούν και να προκαλούν νέα, επίμονα ερωτήματα στην αίθουσα συντακτών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα, επιχείρησε να… κρύψει τον Κυρ. Μητσοτάκη πίσω από τη δικαιολογία πως «η συνέντευξη στο CNN προηγήθηκε της συνάντησης, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, για κάποια θέματα, σε συνέντευξη που προηγήθηκε της συνάντησης, άρα δεν μετέφερε, γιατί ακολούθησαν δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση, άρα σε μία συνέντευξη λοιπόν που προηγήθηκε της συνάντησης είπε σε τι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».

«Επίσης έχει πει πάρα πολλές φορές και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, και μάλιστα πολύ πρόσφατα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ότι κυριαρχικά δικαιώματα και όλα τα αντίστοιχα ζητήματα που συνιστούν διαχρονικά κόκκινες γραμμές για τη χώρα δεν μπαίνουν στο τραπέζι, δεν συζητούνται. Αυτό έχει τεθεί επανειλημμένως με κάθε επισημότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε αμφισβήτησης από εμάς» πρόσθεσε στη συνέχεια, για να ακολουθήσουν οι αναφορές του στα λεγόμενα από την κυβέρνηση «ήρεμα νερά» των τελευταίων μηνών στις σχέσεις με την Τουρκία, παρά το γεγονός πως και τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται προκλητική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Κοιτάξτε, για τις παραβιάσεις, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε στη συνεννόηση, καλόπιστα. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε αφελής, ούτε σημαίνει πως δεν αξιολογούμε κάθε ενέργεια και κάθε κίνηση. Η πραγματικότητα όμως δείχνει, και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, ότι τους τελευταίους μήνες οι ίδιοι οι αριθμοί μιλούν, ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο ήρεμη. Πορευόμαστε σε πολύ πιο ήσυχα νερά, εάν μου επιτρέπεται η έκφραση, σε σχέση με την προηγούμενη χρονική περίοδο. Όλα αυτά αξιολογούνται διαρκώς, καθημερινώς» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση πασχίζει σε κάθε ευκαιρία να συντηρήσει το «θετικό κλίμα», ανεξαρτήτως άλλων γεγονότων.

«Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, στην υλοποίηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί και στο Βίλνιους, και επικαιροποιήθηκαν στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση, και όλο αυτό θα αξιολογείται μέρα με τη μέρα, συνάντηση με τη συνάντηση, με τον άξονα τον οποίον έχουμε προαναγγείλει με την άλλη πλευρά» κατέληξε ο Π. Μαρινάκης, παραπέμποντας ουσιαστικά -και μονότονα- στον «οδικό χάρτη» που συμφωνήθηκε και προχωρά μεταξύ των δύο χωρών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως και σε νέο ερώτημα που δέχθηκε για το εάν «έχετε βάλει στο ράφι το Κυπριακό», η απάντηση του εκπροσώπου προκάλεσε επιπλέον προβληματισμό, αφού απάντησε πως «όταν υπάρχει κάτι που πρέπει να απαντηθεί το απαντάμε», επικαλούμενος πως «εγώ δεν μπορώ να μεταφέρω αυτά που ειπώθηκαν από την άλλη πλευρά, σε μία διμερή συνάντηση».

«Η ελληνική πλευρά διά των αρμοδίων εκπροσώπων της κάθε φορά όταν πρέπει να απαντήσει απαντάει, και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όταν θεωρεί ότι θίγονται οι θέσεις της» πρόσθεσε, παραπέμποντας εμμέσως και πάλι στην αποψινή ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχεδόν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε ένα και με την κυπριακή Δημοκρατία και με τον κυπριακό λαό στις αυτονόητες  διεκδικήσεις του. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αναγνώριση της λύσης των δύο κρατών ή οποιαδήποτε τέτοια διεκδίκηση. Έχει ειπωθεί καθαρά, είναι μία διαχρονική ελληνική θέση, που και η παρούσα ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός την εκπροσωπούν και την εκφράζουν με απόλυτη σαφήνεια. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, και δεν υπάρχει και καμία διάθεση ούτε να παγώσουμε τις διεκδικήσεις μας, ούτε να κάνουμε πίσω διεκδικήσεις μας, ούτε να θεωρήσουμε οτιδήποτε από αυτά τα οποία μπορεί να μας κατηγορούν. Είναι ξεκάθαρο και προκύπτει και από τις συνεχείς συναντήσεις και επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο, όπως έγινε και χττες. Από εκεί και πέρα χρονικές προβλέψεις επίλυσης νομίζω ότι δεν έχει κάποια αξία να κάνω από αυτό το βήμα» αποκρίθηκε ακόμα σχετικά με τις… τύχες του Κυπριακού, ενδεχομένως πιο αποκαλυπτικά από ότι ο ίδιος και το Μαξίμου επιθυμούσαν.

Διαβάστε σχετικά: Με τον «οδικό χάρτη» της υποχωρητικότητας στο χέρι ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν

Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε το Κυπριακό μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι απαράδεκτο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Η αλήθεια, όπως και η Κύπρος, «κείται μακράν»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter