Επιμένουν οι λοιμωξιολόγοι – «Όχι» στο άνοιγμα της αγοράς

Επιμένουν οι λοιμωξιολόγοι – «Όχι» στο άνοιγμα της αγοράς

Μπορεί τα εποχιακά καταστήματα να έκαναν χθες Δευτέρα πρεμιέρα και να σήκωσαν ρολά έπειτα από ένα μήνα, μπορεί η κυβέρνηση να σχεδιάζει την επόμενη ημέρα με το άνοιγμα κι άλλων καταστημάτων λόγω της εορταστικής περιόδου, όμως οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν πως το λιανικό εμπόριο δεν πρέπει να ανοίξει.

Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης έχει επισημάνει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν κι άλλα καταστήματα όπως κομμωτήρια, παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία κλπ. οι ειδικοί φωνάζουν συνεχώς πως κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλους κινδύνους να ξεφύγει και πάλι η κατάσταση με τα κρούσματα.

Εξαδάκτυλος: «Καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τάσσεται κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου χαρακτηρίζοντάς την καθόλου καλή ιδέα.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:

«Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και πως «μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται».

«Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού» σημείωσε.

 Σαρηγιάννης: Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε

Ανήσυχος για το άνοιγμα της αγοράς είναι και ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε την αγορά. Πρέπει να “αγοράσουμε” χρόνο και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους πολίτες» ανέφερε μιλώντας στο Open.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική γιατί τις τελευταίες μέρες δεν μειώνονται τα κρούσματα.

Πλέον, το βάρος των επιστημόνων πέφτει στην Αττική, καθώς «ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική. Εδώ και 4 με 5 μέρες είμαστε σε σταθερότητα στην Αττική και η πανδημία παρουσιάζει απειροελάχιστη τάση μείωσης, που σημαίνει ότι ή υπήρξαν φαινόμενα διασποράς πριν από 15 μέρες που δεν τα είχαμε λάβει υπόψιν ή υπάρχει κάτι άλλο. Ισως μια χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες, που οδηγεί σε πιο αργή αποκλιμάκωση. Αν κάτι πάει στραβά στη μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας, τότε υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει ανησυχία, καθώς και στην Αττική το σύστημα Υγείας είναι πιεσμένο κι έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην βιώσουμε και στο Λεκανοπέδιο όσα βίωσε το προηγούμενο διάστημα και βιώνει ακόμη η Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα γίνει κάτι αντίστοιχο.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ξάνθη, που μένει σταθερά ψηλά σε κρούσματα, καθώς η Λάρισα, η Ημαθία, η Πέλλα, η Αιτωλοακαρνανία, που δείχνουν μία τάση σταθεροποίησης κι όχι πτώσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα τις ίδιες ανησυχίες εξέφρασαν τόσο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επιμένοντας πως το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα όσο και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter