Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη: Τι να προσέξετε – Νέες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη: Τι να προσέξετε – Νέες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται από την Πέμπτη στη χώρα. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη αναμένονται βροχές, πτώση της θερμοκρασίας, ενώ θα ευνοηθεί η μεταφορά σκόνης, όχι όμως στα επίπεδα των περασμένων εβδομάδων.

Για το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας, όπου παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού.

Οι συστάσεις αφορούν κυρίως άτομα με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, ηλικιωμένους και παιδιά.

Αφρικανική σκόνη: Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

Συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
  • Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως αυτή αποσταλεί από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα εκδώσει άμεσα συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού , οι οποίες θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη – Αποκάλυψη documentonews.gr: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (Audio)

Έφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου

Θερμή υποδοχή Κασσελάκη στην Άρτα: «Στις 9 Ιουνίου ο λαός θα δώσει απάντηση στην αδικία» (Photos – Video)

Ανατροπή για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης – Επιστρέφουν όλοι στο εδώλιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter