Η κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη ανάγκασε την κυβέρνηση να επιτάξει δύο ιδιωτικές κλινικές

Την επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους από σήμερα, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη που δοκιμάζεται λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την άρνηση των κλινικαρχών να παραχωρήσουν εθελοντικά 200 κλίνες, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα του υπουργείου επικαλούμενοι τόσο υγειονομικούς, όσο και οικονομικούς λόγους.

Η κατάσταση έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο ούτως ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να οδηγηθεί στην επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, με την περιοχή να ασφυκτιά τις τελευταίες εβδομάδες και των αριθμό των διαθέσιμων κλινών να μειώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το τέλος του πρώτου κύματος μέχρι την έξαρση του δευτέρου, η «επιτελική κυβέρνηση» αρνούταν να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, επιλέγοντας αντ' αυτού τα... δώρα στους κλινικάρχες, αφήνοντας τον χρόνο να κυλήσει και το ΕΣΥ να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.