Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης: Η σύζυγος, ο στενός συνεργάτης Μητσοτάκη και το… ξεχασμένο επώνυμο

Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης: Η σύζυγος, ο στενός συνεργάτης Μητσοτάκη και το… ξεχασμένο επώνυμο

Σήμερα, Πέμπτη, ανακοινώθηκε με πρωθυπουργική απόφαση η συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοσημοσύνη, η οποία -κατά γενική ομολογία- αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες με επικεφαλής τον Καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.

Η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη, λειτουργώντας αμισθί.

Ψάχνοντας, όμως, τα πρόσωπα μπορεί κανείς να εντοπίσει στενή συγγενή υψηλά ιστάμενου κυβερνητικού στελέχους, η οποία -όπως προαναφέρθηκε- τοποθετήθηκε με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή εντοπίζεται το όνομα της Επίκουρης Καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Φενερίκης Παναγοπούλου.

Πρόκειται για τη σύζυγο του πρώην γγ του πρωθυπουργικού γραφείου και νυν γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιου Κουτνατζή. Εντύπωση προκαλεί δε ότι η κ. Παναγοπούλου αρέσκεται να χρησιμοποιεί το επώνυμο του συζύγου της, κάτι που παρατηρείται στην επαγγελματική της δραστηριότητα, στην επιστημονική της αρθρογραφία, αλλά και στα εξώφυλλα των βιβλίων που έχει γράψει.

Για παράδειγμα, η κ. Παναγοπούλου – Κουτνατζή χρησιμοποιεί τα δύο επώνυμα στο site της δικηγορικής εταιρίας, MK Legal, με την οποία συνεργάζεται.

Επίσης, το ίδιο παρατηρείται σε αρθρογραφία της στο ethemis.gr για την «εξέλιξη του δικαιώματος της λήθης» στις 19 Απριλίου του 2017.

Παράλληλα, στα βιβλία που έχει συγγράψει, υπογράφει χρησιμοποιώντας και τα δύο επώνυμα. Λόγου χάρη, στο εξώφυλλο του βιβλίου «Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων 679/2016/ΕΕ» ή στο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο δρόμος προς έναν ψηφιακό συνταγματισμό», το οποίο μάλιστα εκδόθηκε το 2023.

Μπορεί, λοιπόν, η κ. Παναγοπούλου – Κουτνατζή να καταπιάνεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά σίγουρα δεν απευθύνεται σε πολίτες χωρίς νοημοσύνη. Γι΄ αυτό και το «τρικ» με τη μη χρήση του επωνύμου του συζύγου της αποδεικνύεται πολιτικάντικη κουτοπονηριά.

Τα προσόντα δεν κρύβονται

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, το Documento είχε αποκαλύψει πως ο γγ της κυβέρνησης εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, εγείροντας ζήτημα ηθικής τάξεως και προκαλώντας επώνυμες καταγγελίες που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2022 στο εκλεκτορικό σώμα, αφού από τον Ιούλιο του 2019 ο κ. Κουτνατζής είχε τεθεί σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του ως ακαδημαϊκού με απόφαση της τότε υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκτός από το ηθικό σκέλος, προέκυπτε και νομικό ζήτημα διότι η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει την ακαδημαϊκή εξέλιξη όσων βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.

Δείτε επίσης: Κουτνατζής: Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής ενώ ήταν γγ της κυβέρνησης

Ακόμα κι αν παραλείψουμε τη νομική και ηθική διάσταση του θέματος, προκύπτουν πρακτικά ζητήματα. Είχε τόσο χρόνο ο γγ της κυβέρνησης να ασχοληθεί παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα; Πώς προλάβαινε να συνδυάσει αυτές τις δύο χρονοβόρες υποχρεώσεις;

Με δεδομένο ότι ο χρόνος δεν είναι ευμετάβλητη έννοια και πως η μέρα ορίζεται επί τη βάσει χρονικής ανελαστικότητας, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «φαινόμενο» τον κ. Κουτνατζή και να τον προτρέψουμε να ανοίξει τα φτερά του και να ξεφύγει από τα στενά περιθώρια εξέλιξης που προσφέρει η χώρα.

Με το καλό και στη NASA, λοιπόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter