Ερασιτεχνισμοί του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου πριν και μετά την τραγωδία στη Λιβύη (Photos & Video)

Ερασιτεχνισμοί του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου πριν και μετά την τραγωδία στη Λιβύη (Photos & Video)

Πλησιάζουν 24 ώρες από το τραγικό συμβάν στη Λιβύη, την Κυριακή, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Ελληνες, τρεις ένστολους και δύο πολίτες, και ακόμη δεν έχει ξακαθαρίσει αν πρόκειται για τροχαίο δυστύχημα, όπως έλεγαν οι αρχικές πληροφορίες ή κάτι σοβαρότερο που είχε στόχο την ελληνική αποστολή.

Αυτό που είναι όμως καθαρό είναι τραγικά σφάλματα, που χρεώνονται προσωπικά στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και το επιτελείο, που σχεδίασε και όφειλε να παρακολουθεί την αποστολή.

Στην πληγωμένη από την κακοκαιρία Daniel Λιβύη, η Τουρκία έστειλε με πολεμικά πλοία τρία νοσοκομεία εκστρατείας, 122 οχήματα μεταξύ των οποίων πολλά ασθενοφόρα και 360 προσωπικό. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κρίθηκε -ορθώς- ότι παρόλο που και η Ελλάδα ήταν πληγωμένη με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία έπρεπε να δείξει αλληλεγγύη στη Λιβύη. Ακόμη και συμβολικά με ένα C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια. Μετά αρχίζουν τα λάθη.

Πρώτο σφάλμα

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, περήφανα ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από την έναρξη της αποστολής. Ανάμεσα στις φωτογραφίες υπάρχουν κάποιες όπου τα πρόσωπα είναι καλυμένα. Αυτό το κάνει ο στρατός για τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, για να μην αναγνωρίζονται. Ομως εδώ είναι ανθρωπιστική αποστολή και μάλιστα σε ξένη χώρα. Επρεπε να ποζάρουν περήφανοι.

Οτι είναι μέλη ειδικών δυνάμεων επιβεβαιώνεται από τα διακριτικά του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) που είναι φανερά.

Ο στρατηγός έκανε διπλό φάουλ εδώ. «Κάρφωσε» ότι στην αποστολή στη Λιβύη υπήρχαν μέλη ειδικών δυνάμεων χωρίς να υπάρχει λόγος. Δεν σκέφτηκε καν ότι κι αυτός να τους κρύβει, δήθεν, στο αεροδρόμιο της Λιβύης, που δέχεται συνεχώς ανθρωπιστική βοήθεια από διάφορες χώρες υπάρχουν πολλές κάμερες διεθνών ΜΜΕ.

Δεν σκέφτηκε καν να αφαιρέσουν τα διακριτικά της μονάδας και να πάνε σαν απλοί φαντάροι.

Ενα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει Ελληνες στρατιωτιωτικούς, προφανώς μέλη ειδικών δυνάμεων να ξεφορτώνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Δεύτερο σφάλμα

Η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει συνοδεία ασφαλείας για την αποστολή από τις λιβυκές αρχές. Αντί για αυτό βλέπουμε ένα λεωφορείο μόνο του και αλαλούμ με τις πληροφορίες για τη τύχη του για ώρες.

Τρίτο σφάλμα

Σε αποστολή, σε χώρα που κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι, η ομάδα ένστολων που την προστατεύει δεν μπορεί να είναι στο ίδιο λεωφόρειο. Οι ένστολοι του ΕΤΑ που τη συνόδευαν έπρεπε να βρίσκονται σε διαφορετικό όχημα.

Τέταρτο σφάλμα

Η τραγωδία έγινε περίπου στις 16:00  της Κυριακής και το ΓΕΕΘΑ είχε ενημέρωση σε μία ώρα περίπου, αφού πριν από τις 18.00 ειδοποίησε στελέχη να ετοιμαστούν να πάνε στη Λιβύη να μεταφέρουν τραυματίες.

Ομως η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ βγαίνει στις 19:43 και κάνει λόγο για «ελαφρούς τραυματισμούς». Αν το ΓΕΕΘΑ γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί και το έκρυψε είναι απαράδεκτο. Αν δεν το ήξερε, περισσότερο από 3,5 ώρες μετά, είναι επίσης απαράδεκτο. Δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο, το ψέμα ή η ανικανότητα.

Πέμπτο σφάλμα

Το ΓΕΕΘΑ δικαιολογήθηκε, την επόμενη μέρα, γράφοντας «δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».

Οτι δεν λειτουργούσαν τα κινητά απορρίπτεται αυτόματα από τα βίντεο που δείχνουν ντόπιους να μιλούν στα κινητά!

Οτι καταστράφηκαν τα δορυφορικά δείχνει επίσης γιατί η ομάδα ασφαλείας έπρεπε να βρίσκεται σε διαφορετικό όχημα.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ακόμη σε αυτή την τραγωδία. Οι ερασιτεχνισμοί, όμως, του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, είναι φανεροί από την αρχή και απαράδεκτοι. Θυμίζουμε ότι ο κ. Φλώρος ήταν ο στόχος 519c της ΕΥΠ και δεν παραιτήθηκε από ευθιξία. Επίσης στις πλημμύρες η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο πλημμύρισε και αντί να παραδεχτούν λάθη έβγαζαν ανακοινώσεις με ψέματα.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στη Λιβύη – Κυβερνητικό αλαλούμ: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι συνέβη» (Video)

Τραγωδία στη Λιβύη: Εξετάζεται η περίπτωση επίθεσης αυτοκτονίας κατά της ελληνικής αποστολής (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter