Ερώτηση στη Βουλή για τη μετακίνηση μαθητών στα ειδικά σχολεία της Ανατολικής Αττικής

Ερώτηση στη Βουλή για τη μετακίνηση μαθητών στα ειδικά σχολεία της Ανατολικής Αττικής

Άλυτο παραμένει το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών στα ειδικά σχολεία της Ανατολικής Αττικής, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ενιαίων, Ειδικών, Επαγγελματικών, Γυμνασίων–Λυκείων της περιοχής αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.

Μόλις λίγο καιρό μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ανωτέρω μαθητές δε μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνηση τους με σχολικά λεωφορεία, εξαιτίας αφενός αιφνίδιας απόσυρσης της συμμετοχής των αναδόχων με την αιτιολογία του χαμηλού μισθίου κατακύρωσης, αφετέρου απόφασης διακοπής δρομολογίων λόγω μη τήρησης των όρων του σχετικού διαγωνισμού.

Σχετικά με την υπόθεση, την ανησυχία και τον προβληματισμό τoυ για την επίμονη αδιαφορία της Πολιτείας να λύσει το θέμα εκφράζει με επίκαιρη ερώτηση του προς την Υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο ίδιος ρωτά το υπουργείο Εσωτερικών: 

  1. Ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει άμεσα, ώστε η Περιφέρεια Αττικής να εφαρμόσει το άρθρο 51 του ν. 5056/2023 και να εξασφαλίσει τη μεταφορά των μαθητών ειδικών σχολείων για το διδακτικό έτος 2023-2024;
  2. Σε περίπτωση που υπάρχουν εκ νέου καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου, σε ποιες πρωτοβουλίες προσανατολίζεται το Υπουργείο ώστε να αποτραπεί η διαιώνιση ενός προσβλητικού για τα Άτομα με Αναπηρία φαινομένου;

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Επίμονη αδιαφορία της Πολιτείας ως προς την μετακίνηση μαθητών στα ειδικά σχολεία της Ανατολικής Αττικής»

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Με το άρθρο 3 της υπ. Αριθμ. 21/3 2.10.2023 τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως ενσωματώθηκε ως άρθρο 51 στο ν. 5056/2023 (ΦΕΚ Α’ 163)προβλέφθηκε ειδικά για το διδακτικό έτος 2023-2024 η δυνατότητα μίσθωσης οχημάτων συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας χρηματοδοτικής μίσθωσης(leasing) από τους ΟΤΑ Β’ Βαθμού σε περίπτωση που οι διαδικασίες διαγωνισμού ή διαπραγμάτευσης δυνάμει του άρθρου 391 του ν. 4957/2022 (Α’141) έχουν καταστεί άγονες.

Παρά την ψήφιση της τροπολογίας, μέχρι και σήμερα τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών στα ειδικά σχολεία της Ραφήνας, της Νέα Μάκρης, του Κορωπίου και του Ωρωπού παραμένουν. Τα εν λόγω προβλήματα έχουν αναδειχθεί επανειλημμένα με σειρά ανακοινώσεων, επιστολών και οχλήσεων προς τους αρμόδιους φορείς από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων της περιοχής, ενώ σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.

Επειδή η προστασία των Ατόμων με Αναπηρία κατοχυρώνεται στην παρ. 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος, καθώς και από την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, όπως κυρώθηκε με το ν. 4074/2012 (ΦΕΚ Α’88).

Επειδή πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης και απροϋπόθετης πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης

Ερωτάστε κυρία Υπουργέ

Ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η Περιφέρεια Αττικής να εφαρμόσει το άρθρο 51 του ν. 5056/2023 και να εξασφαλίσει τη μεταφορά των μαθητών ειδικών σχολείων για το διδακτικό έτος 2023-2024;

Σε περίπτωση που υπάρχουν εκ νέου καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου, σε ποιες πρωτοβουλίες προσανατολίζεται το Υπουργείο ώστε να αποτραπεί η διαιώνιση ενός προσβλητικού για τα Άτομα με Αναπηρία φαινομένου;»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter