Ερρίκος Ντυνάν: «Να ζητήσει συγγνώμη ο Λοβέρδος – Είπε ψέματα μπροστά σε όλη την Επιτροπή»

Ερρίκος Ντυνάν: «Να ζητήσει συγγνώμη ο Λοβέρδος – Είπε ψέματα μπροστά σε όλη την Επιτροπή»

Στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει σήμερα, Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ), Κωνσταντίνος Κρέτσης. Ο μάρτυρας αποκάλυψε πως ήταν αυτήκοος μάρτυρας σε τηλεφώνημα του τραπεζίτη Σάλλα στον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, με τον τότε κάτοχο της «Πειραιώς» να ζητά την παραίτηση του Δ.Σ. του «Ντυνάν».

Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκαν οι δύο συνεχόμενες επεισοδιακές καταθέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος εν τέλει παραδέχτηκε πως η τροπολογία του αποτέλεσε τον διάδρομο μέσω του οποίου ξεπουλήθηκε το νοσοκομείο. 

Εν συντομία:

  • Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής ο Άγγελος Φιλιππίδης διετέλεσε
    χρέη συμβούλου στο «Ντυνάν» με τη σύμβαση μεταξύ εταιρίας και ΚΙΕΝ να
    προβλέπει μισθό 100.000 ευρώ για τρεις μήνες
  • Εντολοδόχος του Σάλλα φαίνεται πως ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς ο
    μάρτυρας ήταν μποστά σε τηλεφώνημα του τραπεζίτη προς τον τότε υπουργού
    Υγείας που του ζητούσε να παραιτήσει το Δ.Σ. του «Ερρίκος Ντυνάν»
  • Ένταση και αψιμαχίες για τη συνάντηση που είχε ο Κωνσταντίνος Κρέτσης
    με τον πρόεδρο, Αντώνη Μπαλωμενάκη, μία μέρα πριν την κατάθεσή του
  • Ο μάρτυρας αντικρούει τα επιχειρήματα του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, κ.
    Παπαθεοδώρου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την αργομισθία του
    συζύγου της Φώφης Γεννηματά
  • «Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Γεωργαντά – Μπαλωμενάκη στην ΕΡΤ
  • Αποκάλυψη Νικολόπουλου για «φροντιστήριο» βουλευτών της αντιπολίτευσης
    στον ξάδερφο του Μητσοτάκη και μάρτυρα της Επιτροπής, Αλέξανδρο
    Πανεθυμιτάκη
  • Αντιδικίες για τη διαρροή της επιστολής Λοβέρδου
  • Δεν ήταν προφήτης της τροπολογίας Λοβέρδου ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αλλά
    επίδοξος αγοραστής του νοσοκομείου
  • Φωτογραφικές χαρακτήρισε ο μάρτυρας τις τροπολογίες Βορίδη
  • Ψευδομάρτυρας ο Λοβέρδος

Η αρχή της συνεδρίασης

Ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε το Σώμα πως απέστειλε αίτημα στο υπουργείο Υγείας για να διερευνηθεί αν ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε προωθήσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πολυχρήματη έκθεση Λιαρόπουλου.

«Έχω την εντύπωση πως η συγκεκριμένη έκθεση με σκάνδαλα παντός διαμετρήματος δεν διευκρινίστηκε αν στάλθηκε γιατί είναι σημαντικό και το αν έφυγε και το αν δεν έφυγε (από το υπ. Υγείας)» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Έπειτα, αποκάλυψε πως ο Άγγελος Φιλιππίδης -εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πρώην στέλεχος του Παναθηναϊκού και της ΝΔ– φέρεται να αμείφθηκε έναντι 100.000 ευρώ για χρέη εντεταλμένου συμβούλου και «εξυγιαντή» στο «Ερρίκος Ντυνάν». Μάλιστα, ο κ. Μπαλωμενάκης επέκρινε την έκθεση του Φιλιππίδη, αφού όπως είπε ήταν αραιογραμμένη, με αποτέλεσμα κάθε σελίδα να κοστίζει ένα χιλιάρικο!

Αψιμαχίες ακολούθησαν μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφία και του κ. Παπαθεοδώρου, εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την αργομισθία του συζύγου της κ. Γεννηματά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόταν πως τα ένδικα μέσα κατά του Μέσω που αποκάλυψε το θέμα, εκκρεμούν ακόμα, με τον Σπύρο Λάππα να απορεί με το γεγονός πώς δύο και πλέον χρόνια δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Ο Σάλλας ζητούσε στο τηλέφωνο από τον Γεωργιάδη να παραιτήσει το Δ.Σ. του «Ντυνάν»

Πολύκροτη ήταν η αποκάλυψη του πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν», Κωνσταντίνου Κρέτση, ο οποίος κατά την εξέτασή του από τον Σπύρο Λάππα αφηγήθηκε πως ο πρώην διευθυντής του Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, τον είχε καλέσει στο γραφείο του κ. Σάλλα, λίγους μήνες πριν τον περιβόητο πλειστηριασμό. Ο κ. Κρέτσης αποκάλυψε πως ήταν αυτήκοος μάρτυρας σε τηλεφώνημα του πρώην προέδρου της Πειραιώς στον Άδωνη Γεωργιάδη, με τον τραπεζίτη να ζητά από τον τότε υπουργό Υγείας να παραιτήσει σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαρτίνη.

«Μας είχε πάρει ο Κώστας Μπούρας τον Ιανουάριο του 2014 -όταν πήρε το δάνειο η Πειραιώς- εμένα και τον σημερινό πρόεδρο κ. Κυραντζή και πήγαμε στον Μιχάλη Σάλλα» ανέφερε ο κ. Κρέτση και συμπλήρωσε: «Εκεί (ο Σάλλας) μας είπε ότι η τράπεζα Πειραιώς πήρε το δάνειο αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το “Ντυνάν” αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του Δ.Σ. και τις ζήτησε από τον κ. Μπούρα άμεσα». Τότε, αποκάλυψε ότι «μπροστά μας ο Σάλλας πήρε τον Γεωργιάδη τηλέφωνο και του είπε ότι θέλει τις παραιτήσεις του ΔΣ». «Είναι προφανές ότι οι παραιτήσεις είναι εντολή Σάλλα» υπογράμμισε ο μάρτυρας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τα πεπραγμένα του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο αλλά και εν γένει στην υπόθεση «Ντυνάν». Το κυριότερο, όμως, ζήτημα που εγείρεται είναι ποιανού εντολοδόχος ήταν τελικά ο τότε υπουργός Υγείας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ή του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα;

Νωρίτερα, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι υπήρχε οδοντιατρικό τμήμα, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο κ. Παπαθεοδώρου, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον σύζυγο της Φώφης Γεννηματά. «Διευθυντής του οδοντιατρικού τμήματος ήταν ο κ. Κρανιάς» είπε μάρτυρας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι και οδοντιατρικό τμήμα υπήρχε και διευθυντής αυτού, ο οποίος είχε συντάξει το έγγραφο που καταδεικνύει την αργομισθία της συζύγου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, αποκάλεσε τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου ως προσυμφωνημένη συναλλαγή. «Φαινόταν βήμα βήμα ότι ήταν συμφωνημένο» τόνισε χαρακτηριστικά. «Στο μνημόνιο υπάρχει ρήτρα που λέει ότι αν κάποιος επιχειρήσει να ανακόψει τον πλειστηριασμό θα πληρωθούν έως 500.000 για να αποσυρθεί» υποστήριξε ο κ. Κρέτσης και σημείωσε ότι «μάθαμε για τον πλειστηριασμό πέντε μέρες πριν γίνει». Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και έκανε λόγο για νόθευση του ανταγωνισμού της αγοράς.

Άναψαν τα αίματα – Ζήτημα προσυνεννόησης με τον μάρτυρα εγείρει η ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, αφού διευκρίνισε πως ο μάρτυρας έχει σκοπό να παραπλανήσει την Επιτροπή, έκανε ένα ερώτημα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην αίθουσα. «Για ποιο λόγο ήρθατε χτες στο κτίριο στη Βουλή;» ρώτησε τον μάρτυρα ο βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας: «Εγώ αφήνω ευθέως υπονοούμενο προσυνεννόησης». Τότε, τα αίματα άναψαν με τον Γεωργαντά να ωρύεται και βουλευτές της πλειοψηφίας να του απαντούν με το ίδιο ύφος και τόνο.

«Για διαδικαστικά ζητήματα» απάντησε ο μάρτυρας, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να παρεμβαίνει και να ζητάει από τον κ. Κρέτση να απαντήσει ευθέως. «Τι διαδικαστικά ζητήματα; Δηλαδή, τι ρούχα θα βάλετε;» ρώτησε με ύφος ο Γεωργαντάς, με τον μάρτυρα να απαντά αναλόγως: «Έχω γυναίκα να μου πει τι ρούχα θα βάλω…».

Έπειτα, ο πρόεδρος της Επιτροπής πήρε το λόγο για να ξεκαθαρίσει πως η συνάντηση ήταν ολιγόλεπτη και έγινε στο διάδρομο της Βουλής, με τον Γεωργαντά να συνεχίζει να φωνάζει, ζητώντας απαντήσεις αποκλειστικά από τον μάρτυρα. Έπειτα, ο κ. Κρέτσης υποστήριξε πως δεν θα απαντήσει περαιτέρω στον βουλευτή της ΝΔ, επειδή προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Εν τέλει, ο κ. Μπαλωμενάκης μετά το πέρας της εξέτασης του μάρτυρα από τον κ. Γεωργαντά πήρε το λόγο, εξηγώντας πως έπρεπε να γίνει η συγκεκριμένη ολιγόλεπτη συνάντηση για διαδικαστικά ζητήματα, με τον εισηγητή της ΝΔ να επιμένει πως έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως υπήρξε προσυνεννόηση. 

Πόλεμος δηλώσεων

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, μετά την ένταση που προκλήθηκε για τη συνάντηση Μπαλωμενάκη – Κρέτση, παραχώρησε δηλώσεις στην ΕΡΤ έθεσε ζήτημα προ συνεννόησης μεταξύ μάρτυρα και προέδρου της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «έωλη διαδικασία», υποστηρίζοντας πως θίγεται το κύρος και η αξιοπιστία εντός της οποίας υποχρεούται να κινείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γεωργαντά ως αντιπερισπασμό εξαιτίας της ευθυκρισίας του μάρτυρα να αποκαλύψει πως κατόπιν αιτήματος του Σάλλα ο Γεωργιάδης παραίτησε το Δ.Σ. του Μαρτίνη. Εξήγησε δε, ότι συναντήθηκε με τον μάρτυρα σε διάδρομο του δευτέρου ορόφου, με σκοπό να εξηγήσει στον μάρτυρα τα διαδικαστικά. «Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου είναι ακριβώς να διερευνώ αν και εφόσον οι μάρτυρες ή οι υποψήφιοι μάρτυρες έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν και να προσδιορίσω το εύρος και το περιεχόμενο της εξέτασης τους. Δηλαδή, τι γνωρίζει ο κάθε μάρτυρας» είπε.

«Βόμβα» από τον Νικολόπουλο

Ο Νίκος Νικολόπουλος παίρνοντας το λόγο για να εξετάσει τον μάρτυρα αποκάλυψε πως ήταν αυτήκοος μάρτυρας κατά τη διάρκεια του… briefing που έκαναν δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης στον ξάδερφο του Κυριάκο Μητσοτάκη και μάρτυρα της Εξεταστικής Επιτροπής, Αλέξανδρο Πανεθυμιτάκη.

«Δεν του μιλούσαν για τον καιρό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι δύο βουλευτές θύμιζαν ερωτήσεις και απαντήσεις στον μάρτυρα. Εν συνεχεία, τόνισε πως το ζήτημα είναι ο εκάστοτε μάρτυρας που βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο να μην ψευδομαρτυρεί και να καταθέτει την αλήθεια στο Σώμα.

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, πως κανένας βουλευτής από την αντιπολίτευση δεν αντέδρασε στα λεγόμενα του κ. Νικολόπουλου.

«Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα για τον Λοβέρδο»

Την αντίδραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία, προκάλεσε η διαρροή της επιστολής του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος διαμαρτυρόταν στα μέλη της Επιτροπής για τα ερωτήματα και τις υπόνοιες που παρατέθηκαν σχετικά με την τροπολογία του, που αποτέλεσε ουσιαστικά την κερκόπορτα για τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Υγείας διαμαρτύρεται κατά των μελών της πλειοψηφίας λόγω της επισήμανσης τους για τα κοινά σημεία που εντοπίζονται στο εξώδικο του Βγενόπουλου μεταξύ της τροπολογίας που κατέθεσε και ψηφίστηκε λίγο πριν τις εκλογές επί κυβερνήσεως Παπαδήμου. Αυτό που δυσκολεύεται να εξηγήσει ο πρώην υπουργός είναι ότι το εξώδικο στάλθηκε τον Ιούλιο του 2011 κατά του ιδίου, ενώ η τροπολογία του κατατέθηκε περίπου 10 μήνες μετά. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος έκανε αντιπαραβολή των δύο εγγράφων, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ομοιότητες.

«Είναι απορίας άξιο πως τολμήσατε να ισχυρισθείτε πως ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος υποδείκνυε τροπολογίες στο υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο που εγώ ήμουν Υπουργός. Προφανώς σας διαφεύγει επίσης, ότι εάν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα να υπαγορεύει νομοθετικές ρυθμίσεις στον τότε υπουργό Υγείας δεν θα είχε καμία ανάγκη να κάνει χρήση εξωδίκων δηλώσεων» σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ, προκαλώντας την αντίδραση της κ. Καββαδία. Η βουλευτής της πλειοψηφίας επικαλέστηκε την απόφαση που είχε πάρει η Επιτροπή για να συζητηθεί η επιστολή του στο τέλος της συνεδρίασης, σχολιάζοντας δηκτικά πως «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα για τον Λοβέρδο». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπαθεοδώρου, έσπευσε να υποστηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Γκιόλας χαρακτήρισε αυθάδη και ασεβή την πράξη του πρώην υπουργού να διαρρεύσει την επιστολή του.

«Κάποιοι θυμούνται την εποχή του φακελώματος»

Τις πολιτικές του καταβολές του μάρτυρα αποπειράθηκε να στηλιτεύσει ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος. Ο μάρτυρας δεν έκρυψε πως είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο κ. Μπουκώρος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό τόσο του Σπύρου Λάππα, όσο και της Αννέτας Καββαδία, η οποία σχολίασε: «Κάποιοι θυμούνται την εποχή του φακελώματος».

Παρακάτω, ο βουλευτής της ΝΔ ήθελε να παρουσιάσει την εικόνα πως οι εργαζόμενοι μαζί με τον Μαρτίνη φταίνε για την κακοδιαχείριση στο νοσοκομείο, προσάπτοντας στους υπαλλήλους πως δεν κατήγγειλαν όλα αυτά τα κρούσματα διαφθοράς. Ο κ. Μπουκώρος μάλλον θεωρεί πως οι εργαζόμενοι έχουν την ίδια ευθύνη με τα μέλη του Δ.Σ. και τους διορισμένους του υπουργείου Υγείας για τη πολύπλευρη ρεμούλα στο ΚΙΕΝ…

Φωτογραφική η τροπολογία Βορίδη

Κατά την εξέτασή του από την κ. Καββαδία, ο μάρτυρας τόνισε πως η τροπολογία Λοβέρδου άνοιξε το δρόμο για να δοθεί το νοσοκομείο σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιπλέον, χαρακτήρισε φωτογραφική την τροπολογία Βορίδη για την ασυλία νυν και πρώην μελών του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, προσθέτοντας πως κάποιοι εξ αυτών μετά τον πλειστηριασμό μεταπήδησαν στην ΗΜΙΘΕΑ.

Δεν ήταν προφήτης ο Βγενόπουλος, αλλά επίδοξος αγοραστής του νοσοκομείου

«Υπήρχε πληροφόρηση ή ενημέρωση για ενδιαφέρον του Βγενόπουλου για το νοσοκομείο;» ρώτησε ο κ. Τζαμακλής τον μάρτυρα, ο οποίος απάντησε πως υπήρχε πληροφόρηση ότι ήθελε να το αγοράσει. «Ήταν διακαής πόθος του μακαρίτη το Ερρίκος Ντυνάν» πρόσθεσε.

«Είχαμε μία παραδοχή» τονίζει ο κ. Τζαμακλής «ότι η τροπολογία του δημιούργησε την προϋπόθεση να εκπλειστηριαστεί το νοσοκομείο», προσθέτοντας πως από τις 12 Ιουλίου του 2011 ο Ανδρέας Λοβέρδος διέχεε την τροπολογία του, με τον Βγενόπουλο να του στέλνει μία μέρα εξώδικο, δηλαδή περίπου 10 μήνες πριν από την κατάθεση της τροπολογίας. «Βγάλε το κομμάτι μίσθωση και χρηματοδοτική μίσθωση και άσε μόνο το κομμάτι για δυνατότητα περί πωλήσεως» είπε ο κ. Τζαμακλής, εξηγώντας με δυο λόγια το περιεχόμενο του εξώδικου που είχε δεχτεί ο τότε υπουργός Υγείας από τον μεγαλοεπιχειρηματία. Όπως προαναφέρθηκε, το περιεχόμενο του εξώδικου συνάδει κατά πολύ με αυτό της τροπολογίας Λοβέρδου που ψηφίστηκε περίπου 10 μήνες μετά. Την Τρίτη, ο πρώην υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως η τροπολογία του συντάχθηκε λίγες μέρες πριν κατατεθεί στη Βουλή, ενώ -σύμφωνα με λεγόμενα του κ. Τζαμακλή και το εξώδικο Βγενόπουλου- αυτή είχε συνταχθεί αρκετούς μήνες πριν. Γεγονός που σημαίνει –πάντα σύμφωνα με το εξώδικο και τα λεγόμενα του κ. Τζαμακλή- πως ο Λοβέρδος ψευδολογούσε κατά την ένορκη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.

«Το ίδρυμα ήταν ανεξέλεγκτο»

Όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, το ΚΙΕΝ κατά τον ιδρυτικό του νόμο είχε την υποχρέωση να καταθέτει στο υπουργείο Υγείας τους ετήσιους ισολογισμούς των οικονομικών ετών, ενώ αυτό αν δεν συντελούταν τότε το υπουργείο είχε κάθε δικαίωμα να τους ζητήσει. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο μάρτυρας είναι άγνωστο αν έχει σταλεί έστω ένας ισολογισμός στο υπουργείο. «Αν ισχύουν αυτά είναι τρομακτικά» είπε ο κ. Τζαμακλής, συμπληρώνοντας: «Το ίδρυμα ήταν ανεξέλεγκτο».

Επιπλέον, ο μάρτυρας χαρακτήρισε και την έτερη τροπολογία του Μάκη Βορίδη φωτογραφική, υπερπηδώντας τα εμπόδια που υπήρχαν για τη μεταβίβαση της άδειας ιδρύσεως του νοσοκομείο, με το πρόβλημα να είναι πως η άδεια ιδρύσεως είναι ουσιαστικά ο ιδρυτικός νόμος του 1992.

Ψευδομάρτυρας ο Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως γράφεται παραπάνω, διέρρευσε στα μίντια επιστολή του στην Επιτροπή, η οποία ήθελε ουσιαστικά να προκαταλάβει την στηλίτευση της ψευδομαρτυρίας του μπροστά σε όλη το Σώμα της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Υγείας διατράνωνε πως η επίμαχη τροπολογία του που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα του «Ντυνάν» ετοιμάστηκε λίγες μέρες πριν την κατάθεσή της στη Βουλή -δηλαδή στα μέσα Μαρτίου του 2012- και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές. Μάλιστα, ζητούσε on air την αρωγή του συνεργάτη του, κ. Μπαλασόπουλου, ζητώντας του να του στείλει SMS προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα λεγόμενά του. Το SMS δεν άργησε να φτάσει στο κινητό του Λοβέρδου, με τον Μπαλασόπουλο να τον… επιβεβαιώνει.

Αυτό που δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν πώς ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε αυτούσια κομμάτια της τροπολογίας Λοβέρδου στο εξώδικο που έστειλε στον νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ περίπου 10 μήνες πριν. Ειδικότερα, το ημερολόγιο έγραφε 12/7/2011 όταν ο Λοβέρδος έλαβε το εξώδικο του Βγενόπουλου, αλλά η τροπολογία του τότε υπουργού κατατέθηκε το Μάρτιο του 2012. Με μυθεύματα αντιπερισπασμού ο Λοβέρδος προσπάθησε να αποδείξει πως ο Βγενόπουλος ήταν προφήτης, αποδίδοντας τα γραφόμενα στο εξώδικο στις επιχειρηματικές στοχεύσεις του αποθανόντα τραπεζίτη και κλινικάρχη.

Έτσι, σήμερα, γνωρίζοντας πως οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα εντόπιζαν πως ο Λοβέρδος είχε διαμοιράσει προσχέδιο της τροπολογίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων λίγες μέρες το εξώδικο του Βγενόπουλου, γεγονός που θα καταδείκνυε τη ψευδορκία του, εκείνος προέβη στην προαναφερθείσα επιστολή, όπου και γνωστοποιούσε πως ουσιαστικά είπε ψέματα κατά την ένορκη κατάθεσή του.

Ο κ. Τζαμακλής διάβασε στην Επιτροπή την απαντητική δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, πλην του προέδρου για ευνόητους λόγους ισορροπίας. Διαβάζοντας την ανακοίνωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι ο Λοβέρδος «είπε ψέματα συνειδητά μπροστά στην Επιτροπή». Μάλιστα, κάλεσε τον πρώην υπουργό να ζητήσει συγγνώμη για τα συνειδητά ψεύδη που κατέθεσε. Ο κ. Τζαμακλής επέκρινε και τη στάση των μίντια, λέγοντας: «Κάνουν την τρίχα, τριχιά και την τριχιά του Λοβέρδου την καταπίνουν αμάσητα».

Διαβάστε την ανακοίνωση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

Κατά την προχθεσινή (Τρίτη 18-7-2017) δεύτερη εξέταση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. και πρώην Υπουργού Υγείας (7-10-2010 έως 17-5-2012) κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην Εξεταστική Επιτροπή επί 90 περίπου λεπτά παρακολουθήσαμε την αγωνιώδη προσπάθειά του να αποδείξει ότι η τροπολογία του για τη δυνατότητα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν να πωλεί, μισθώνει κ.λ.π. τα περιουσιακά του στοιχεία (ψηφίσθηκε ως άρθρο 29 του Ν. 4058/2012, ΦΕΚ Α΄ 63/22-3-2012) δεν συντάχθηκε την 12-7-2011, όπως ανέφεραν καταγγέλλουσες την επόμενη ημέρα 13-7-2011 με εξώδικη ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ που του απηύθυναν οι μαιευτικές κλινικές «ΜΗΤΕΡΑ» και «ΛΗΤΩ» (συμφερόντων MIG – Βγενόπουλου), αλλά συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2012, όταν δηλαδή ψηφίσθηκε.

Ο κ. Λοβέρδος, αφού αρχικά επιστράτευσε, παραπλανητικά, τα δελτία τύπου του Υπουργείου του, στη συνέχεια επιστράτευσε τους συνεργάτες του και τον τότε νομικό του σύμβουλο προκειμένου να βεβαιωθεί ο ίδιος και να βεβαιώσει και την Επιτροπή ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν είχε συνταχθεί την 12-7-2011, δηλαδή 8,5 περίπου μήνες πριν από την κατάθεση και ψήφισή της. Τελικώς, ο τότε νομικός του σύμβουλος κ. Μπαλασόπουλος με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του «δηλώνει κατηγορηματικά ότι εντολή για τροπολογία έδωσε (ο κ. Λοβέρδος) τον Μάρτιο του 2012 και όλα τα υπόλοιπα είναι άγνωστα σ’ εμάς».

Δεδομένου ότι η αναφερόμενη στην εξώδικη ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ των μαιευτικών κλινικών «ΜΗΤΕΡΑ» και «ΛΗΤΩ» τροπολογία ήταν απολύτως όμοια κατά περιεχόμενο με την κατατεθείσα και ψηφισθείσα τον Μάρτιο του 2012 τροπολογία του κ. Λοβέρδου και δεδομένου ότι δεν άντεχε στη λογική να αποδοθούν μαντικές ικανότητες στους εκπροσώπους των κλινικών, χθες Τετάρτη 19-7-2017 ερευνήσαμε, όπως οφείλαμε, το θέμα.

Μετά τη σημερινή δήλωση του κ. Λοβέρδου, που ουσιαστικά παραδέχεται ότι η τροπολογία του περί πωλήσεως του ΝΤΥΝΑΝ προϋπήρχε, εξακολουθούν να υπάρχουν τα εξής ερωτήματα για τον κ. Λοβέρδο:

1. Γιατί δεν κατέθετε προς ψήφιση την τροπολογία επί 8,5 μήνες, αλλά την κατέθεσε στις τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής πριν τις εκλογές της 6-5-2012; Μήπως επειδή είχε αποστείλει την εξώδικο της 13-7-2011 ο Βγενόπουλος, με την οποία τον καλούσε – προέτρεπε να επαναδιατυπώσει την τροπολογία, ώστε να προβλέπει αποκλειστικά και μόνο την δυνατότητα πώλησης του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» ολοκλήρου και σε καμία περίπτωση τμηματικά ή μερικά;

2. Δεδομένου ότι είχε σφοδρές όσο και βάσιμες αντιρρήσεις από συνεργάτες του διακεκριμένους νομικούς για τη συνταγματικότητα της τροπολογίας και με δεδομένο ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προσφάτως είχε κρίνει μη νόμιμη τη σύμπραξη της «ΓΑΙΑ» με το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», που συνιστούσε ηπιότερη μορφή διαχείρισης σε σχέση με την πώληση γιατί επί 8,5 μήνες δεν απηύθυνε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικώς με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της τροπολογίας;

3.- Γιατί δεν ακολούθησε την επιταγή του ιδρυτικού Νόμου του ΚΙΕΝ που επέβαλλε την έκδοση ΠΔ για κάθε αλλαγή του καταστατικού και της εν γένει νομικής κατάστασής του; Μήπως για να αποφύγει τον προέλεγχο του ΣτΕπου θα ήταν σαφώς απορριπτικός

4.- Αποδεικνύεται ότι ο κ. Λοβέρδος είχε δρομολογήσει συνειδητά τη δυνατότητα πώλησης του κοινωφελούς ιδρύματος και επιμήνες κορόιδευε προσποιούμενος ότι αναζητεί λύσεις, τις οποίες ουδέποτε σχεδίασε στα σοβαρά, ενώ, κινούμενος όπως παραδέχθηκε από προσωπικά κίνητρα αντιπαλότητας με το συντάκτη της, απέρριψε ρεαλιστική πρόταση εξυγίανσης του νοσοκομείου .

Οι ευθύνες του κ. Λοβέρδου στο ξεπούλημα του ΝΤΥΝΑΝ υπήρξαν καταλυτικές και αυτό δεν μπόρεσε να το κρύψει ούτε η απεραντολογία του στις απαντήσεις, ούτε η έκδηλη επιθετικότητα και η προσβλητική στάση του απέναντι στην επιτροπή, που, ο καθένας καταλαβαίνει ότι αφετηρία δεν είχαν μόνο τη γνωστή σε όλο το πανελλήνιο αλαζονεία του , αλλά και την προσπάθεια να αποκρύψει τις δικές του ένοχες συμπεριφορές .

Ο κ. Λοβέρδος εψεύσθη συνειδητά ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. Μπροστά του επί δύο ημέρες είχε απλωμένα τα Πρακτικά των επτά (7) συνεδριάσεων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που είχαν ασχοληθεί κατά τη διάρκεια της εικοσάμηνηςθητείας του στο Υπουργείο Υγείας με το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και θα μπορούσε να τα είχε συμβουλευθεί και να είχε απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις.

Κατόπιν τούτου, όσα περιέχονται στην τελική δήλωσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και ο ίδιος τα απέδωσε ως μομφή στους βουλευτές της πλειοψηφίας (ευτελισμός της διαδικασίας, έσχατο σημείο πολιτικής και ηθικής εξαχρείωσης, βαθύς πολιτικός αμοραλισμός, πώρωση και αδίστακτη θεσιθηρία) θεωρούμε ότι τον αφορούν ως αυτοκριτική. Ακόμη και στην περίπτωση που, όπως ο ίδιος αναφέρει, η Επιτροπή δεν είχε κανένα απολύτως αντικείμενο για τον ίδιο, μετά τα συνειδητά ψεύδη του είναι σαφές ότι πλέον απέκτησε αντικείμενο.

Του προτείνουμε την ίδια οδό: για να διασώσει έστω και ελάχιστα ψήγματα από την πολιτική του αξιοπρέπεια να ζητήσει συγγνώμη για τα συνειδητά του ψεύδη και να αποδεχθεί ότι δεν έπραξε όσα ώφειλε ως μάρτυρας να πράξει ενώπιον της Επιτροπής για την αποκάλυψη της αλήθειας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter