Ερωτήματα για πιθανή παραγραφή του σκανδάλου στον «Αθήνα 1997»

Ερωτήματα για πιθανή παραγραφή του σκανδάλου στον «Αθήνα 1997»

Να επιστρέψουν τα εκατομμύρια που φαγώθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου «Αθήνα 1997» ζητάει το Ελεγκτικό Συνέδριο από τους υπόλογους του σκανδάλου. Ανάμεσά τους οι πρώην υφυπουργοί αθλητισμού Γ. Λιάνης και Α. Φούρας καθώς και ο πρώην Γ.Γ. Αθλητισμού Γ. Σγουρός.

Έκθεση- Φωτιά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το “φαγοπότι” εκατομμυρίων στη διοργάνωση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα «Αθήνα 1997», κινδυνεύει να “ακυρωθεί” στην πράξη εξαιτίας διάταξης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη αποστείλει στις αρμόδιες ΔΟΥ την καταλογιστική πράξη με την οποία ζητούνται οι επιστροφές των εκατομμυρίων που κατασπαταλήθηκαν .

Ανάμεσα στους υπόλογους που οφείλουν να επιστρέψουν τη ζημιά του Δημοσίου βρίσκονται οι πρώην υφυπουργοί Αθλητισμού, Γ. Λιάνης και Α. Φούρας, ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού, Γ. Σγουρός, ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ, Λ. Νικολάου, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Β. Σεβαστής, ο Γενικός Διευθυντής του «Αθήνα 1997», Ε. Σαβράμης καθώς και άλλα 37 πρόσωπα.

Επικεφαλής της ειδικής ομάδας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία διενήργησε την έρευνα και κατέληξε στους καταλογισμούς, είναι η Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δέσποινα Καββαδία -Κωνσταντάρα, που είναι η δικαστικός η οποία επόπτευσε και του ελέγχου για τις ρεμούλες του 9,84. Την σχετική έκθεση κατασταλτικού ελέγχου που επίσης καταλογίζει μεγάλα χρηματικά ποσά στους υπεύθυνους του Δημοτικού Ραδιοφώνου , αποκάλυψε το χθεσινό Documento.

Την υπόθεση του «Αθήνα 1997» ανακίνησε σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος καθώς , όπως επισημαίνει, το σκάνδαλο αυτό οδηγείται σε παραγραφή με διάταξη του συζητούμενου στη Βουλή νομοσχεδίου (για τον πτωχευτικό Κώδικα) του Υπουργείου Δικαιοσύνης,

Ο κος Νικολόπουλος ζητά να αποσυρθεί άμεσα η επίμαχη διάταξη που παραγράφει μείζονα οικονομικά εγκλήματα χαρίζοντας στους υπόλογους εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος , είπε μεταξύ άλλων:

«H διάταξη που μπήκε στο συζητούμενο Ν/Σ του υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί γιατί με αυτή παραγράφονται οριστικά, μετά από 10 χρόνια, μείζονα οικονομικά σκάνδαλα και επιτρέπει να καταστρέφονται “και με τον νόμο” όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, των εγκλημάτων εις βάρος του Ελληνικού λαού και του Ελληνικού Δημοσίου.

Με την διάταξη, που «κατεβαίνει» αυτή την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, απαλλάσσονται με παραγραφή «ελλειμματίες» ακόμα και εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου” .

«Δυστυχώς, υποστήριξε ο κος Νικολόπουλος, η αλήθεια είναι ότι η διάταξη αυτή φωτογραφίζει και αμνηστεύει τους υπευθύνους της διασπάθισης δημοσίου χρήματος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας, το 1197, ένα… σκαστό σκάνδαλο της εποχής Σημίτη στο οποίο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» προσθέτοντας ότι “για να έρθουν στο φως όσα έγιναν, μόχθησε και ξεπέρασε πολλά εμπόδια μία ειδική ομάδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με επικεφαλής μία ακάματη και άξια δικαστικό, την κυρία Δέσποινα Καββαδία – Κωνσταντάρα.

«Η υπόθεση αυτή, που τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη, ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου και ευρίσκεται στο τελικό στάδιο καταλογισμού οικονομικών ευθυνών κινδυνεύει να ακυρωθεί με την τροποποίηση της διάταξης του Υπουργού, που αφενός μεν ακυρώνει και περιφρονεί ένα Ανώτατο Δικαστήριο, αφετέρου δείχνει ότι χαρίζεται σε ελλειματίες δημοσίου χρήματος, που σπατάλησαν σαν να ήταν δικά τους, χρήματα του Ελληνικού λαού 5 φορές περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί» είπε ο Νίκος Νικολόπουλος προσθέτοντας πως «εφεξής το Δημόσιο δεν θα μπορεί να εγείρει αξιώσεις κατά όσων αποδεδειγμένα έβαλαν το χέρι στο μέλι εφόσον έχουν περάσει 10 χρόνια από τον χρόνο καταλογισμού της πράξης και όχι 20 όπως ισχύει έως σήμερα. Δηλαδή για το φαγοπότι των 20 δις δραχμών στο «Αθήνα 1997», δεν θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι της διοργανώτριας αρχής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου και όσοι απεδείχθη ότι διέπραξαν διαχειριστικά όργια, άνω των 30 δις ευρώ, στο «Αθήνα 2004» , εάν δια της «ντροπολογίας» την γλυτώσουν θα πίνουν… στην υγειά των κορόιδων!!!!»

Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι ανάμεσα στους υπόλογους βρίσκονται οι πρώην υφυπουργοί Αθλητισμού, Γ. Λιάνης και Α. Φούρας, ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού, Γ. Σγουρός, ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ, Λ. Νικολάου, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Β. Σεβαστής, ο Γενικός Διευθυντής του «Αθήνα 1997», Ε. Σαβράμης, κ.α. Επίσης, αποκάλυψε λίγα από όσα έχουν καταγράψει οι αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές και οι δικαστές στο πόρισμα ελέγχου.

«Ας θυμίσω ενδεικτικά στους φτωχοποιημένους Έλληνες, τόνισε ο κος Νικολόπουλος, οι οποίοι δεν τα “έφαγαν” μαζί με τους συντρόφους του κ. Πάγκαλου πως σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δίνονταν εξωφρενικές αμοιβές:Οι “εθελοντές” κόστισαν 600 εκατ. δραχμές.

»Επίσης χρυσοπληρώθηκαν οι πανάκριβες τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων. Ακούστε μερικά ποσά ενδεικτικά ποσά που πληρώσαμε όλοι οι φορολογούμενοι : Δαπάνη πάνω από 2 δισ. δραχμές για την τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων σε μουσικοσυνθέτη, ο οποίος αποφάσιζε ελεύθερα για το προσωπικό και τα ποσά πληρωμής του.

»Πληρώσαμε χωρίς έγκριση την κατασκευή στούντιο, αλλά και πάμπολλους γνωστούς δημοσιογράφους για τους σκοπούς της διοργάνωσης, χωρίς έγκριση.

»Ακόμη πληρώσαμε τιμολόγια της ρεμούλας, όπως αυτό των 13 εκατ. δραχμών ημερησίως για καθαρισμό τουαλετών, λαμπτήρων και κερκίδων ή το άλλο τιμολόγιο των 70 εκατ.  δραχμών για την πραγματοποίηση 30 εκδηλώσεων προβολής της διοργάνωσης σε μία ημέρα.

»Στο πόρισμα του Ανώτατου Δικαστηρίου καταγράφονται διπλοπληρωμές δαπανών (δωμάτια ξενοδοχείων κτλ.), διπλοπληρωμές υπαλλήλων ΣΕΓΑΣ, ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκού Σταδίου και ιατρικού προσωπικού, υπερτιμολογήσεις παροχών και καταβολές ποσών για παροχή υπηρεσιών χωρίς να αποδεικνύονται.

»Τέλος, σε ένα άλλο πόρισμα της Επιθεώρησης του Υπ. Οικονομικών το οποίο συμπεριλήφθηκε στο διατακτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου , διαπιστώνονται: α) παράνομη προμήθεια ραδιοτηλεοπτικού υλικού στην ΕΡΤ πάνω από 2 δισ. δραχμές β) Παράνομη προμήθεια ίδιου υλικού στην Ελληνική Βουλή 500 εκατ. δραχμών γ) προμήθεια 930 έγχρωμων τηλεοράσεων, από τις οποίες χρησιμοποιήθηκε μόλις το 1/3 στη διοργάνωση των Αγώνων και πολλά άλλα «ων ουκ έστιν αριθμός…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter