ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εσωκομματικές τριβές και επικοινωνιακοί φόβοι

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εσωκομματικές τριβές και επικοινωνιακοί φόβοι

Τι προσέχουν και τι επιδιώκουν στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει της δεύτερης κάλπης

Δεν είχαν περάσει καλά καλά ούτε δύο ημέρες από τις εκλογές του Μαΐου 2023 και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος δήλωνε δημοσίως στο Mega ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Ομως η επικοινωνιακή τακτική επαναξιολογήθηκε από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη –που τώρα χρησιμοποιεί περισσότερο τον όρο «κύρια αντιπολίτευση»– τόσο γιατί μεσολάβησαν γεγονότα στην πολιτική σκηνή όσο και γιατί είναι κρίσιμο στοιχείο η αναποφασιστικότητα που υπάρχει σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων, κυρίως των… πανωκαλπάτων (αυτών που αποφασίζουν πάνω από την κάλπη).

Η δυσαρέσκεια του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη αλλά και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για τον τρόπο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης χειρίστηκε την υπόθεση της έδρας της Α΄ Θεσσαλονίκης, χωρίς καν προσυνεννόηση ή έγκαιρη ενημέρωσή του, βγήκαν εκτός Χαριλάου Τρικούπη.

Ταυτόχρονα, όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να κρύψει τη στροφή που έκανε στις τοποθετήσεις του για συνεργασίες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έως την επόμενη μέρα τους.

Ξαφνικά δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης. Χάθηκε στο σύμπαν της κομματικής ευελιξίας η πρότερη θέση του ΠΑΣΟΚ για το εφικτό των συνεργασιών (και με τη ΝΔ) εφόσον υπήρχαν ισχυρό διψήφιο ποσοστό, και προγραμματική συμφωνία υπό την αίρεση της επιλογής προσώπου για την πρωθυπουργία. Επεα πτερόεντα… Οπως και της κυβέρνησης της ΝΔ, που όταν όλα πάνε καλά αυτοδοξάζεται και όταν υπάρχουν αστοχίες δείχνει όλους τους άλλους!

Η μάχη των προγραμμάτων στην οποία ομνύουν εσχάτως τα κόμματα κυβερνητικής διαχείρισης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου γίνεται μετρώντας τις γλίστρες ο ένας του άλλου πάνω στις πολιτικές… μπανανόφλουδες.

Το εικονικό απέναντι στο πραγματικό

Ελλείψει μείζονος εμβέλειας στρατηγικών διαφορών, οι πολιτικοί αντίπαλοι φαίνεται να περιμένουν ο ένας τα στραβοπατήματα του άλλου. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου η Πειραιώς δέχεται δίδυμο σφυροκόπημα από Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη για τη δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις του λυκείου. Στο επίκεντρο των πυρών τους η απόσταση που χωρίζει την εικονική τελειότητα της ψηφιοποίησης που πλασάρει η κυβέρνηση από τη ζώσα πραγματικότητα. «Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος»… Από την άλλη, η ΝΔ βάζει στον ιμάντα της προπαγάνδας της τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να κατηγορήσει ότι με τη φορολογική πολιτική τους βυθίζουν στην ανασφάλεια τον κόσμο και προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Ακης Σκέρτσος τους εγκαλεί για επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα. Ομως με αφορμή τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις των υποψηφίων του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή (ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής στην κάλπη του Μαΐου 2023) και Ελένης Χρονοπούλου για το φορολογικό πρόγραμμα, η ΝΔ έδειξε να κλαίει με… μαύρο δάκρυ εκ μέρους των μεγαλοεπενδυτών για μια ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων επί των κερδών επιχειρήσεων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη βγήκε επιθετικά για να υπερασπιστεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος προέβαλε ότι για να εξασφαλιστούν πόροι για το κοινωνικό κράτος το ΠΑΣΟΚ προτείνει μέτρα όπως η μείωση του υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή σε 400.000 για κάθε γονέα. Επίσης, ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα επί των κερδών των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, το ΠΑΣΟΚ προτείνει κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση (για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%, ενώ το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται –και μόνο αυτό– με συντελεστή 10% και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, και πάλι το επιπλέον μέρος τους φορολογείται με 15%.

Το δίπολο «σοβαρότητα και αξιοπιστία»

Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πορεύεται προς τις κάλπες υψώνοντας τους τόνους αναφορικά με υπόγειες και υπέργειες διεργασίες στήριξης της ΝΔ από χώρους της ακροδεξιάς, ενώ καταλογίζει τυχοδιωκτισμό στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη δήλωση του Φαήλου Κρανιδιώτη για στήριξη της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν αφήνει να ξεχαστούν τα Τέμπη. Μεταξύ άλλων, αναδεικνύει το ζήτημα της παράνομης μετάταξης του σταθμάρχη της Λάρισας για να δείξει «τα ψέματα της ΝΔ» και στελεχών της, ονοματίζοντας μάλιστα τον τότε υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη.

Παρά τις πιρουέτες στον επικοινωνιακό κομματικό χορό, το ΠΑΣΟΚ θέτει στην αιχμή του δόρατος του πολιτικού αφηγήματός του το δίπολο «σοβαρότητα και αξιοπιστία». Και μπαίνει σε προτεραιότητα η επίμονη επανάληψη τριών εμβληματικών σημείων στην εκφορά του δημόσιου λόγου των στελεχών: 1) πραγματικός φόβος δεν είναι αυτός της ακυβερνησίας αλλά η παντοδυναμία του συστήματος εξουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη
2) οι πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΣΟΚ ως την αξιόπιστη προοδευτική δύναμη του κέντρου και της κεντροαριστεράς «που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ευθέως τη συντήρηση με προγραμματικό λόγο», 3) το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter