Euractiv: Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – Ακυρώνεται συνεδρίαση στη Βαρσοβία

Euractiv: Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – Ακυρώνεται συνεδρίαση στη Βαρσοβία

Συμβόλαια αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και μιας εταιρείας που φέρεται να σχετίζεται με τον Μάριο Βόιτ, τον υπεύθυνο ψηφιακής προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του 2019, βρίσκονται στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Ακυρώνεται συνεδρίαση στη Βαρσοβία στον απόηχο της εφόδου της βελγικής αστυνομίας

Αν και πολλές πηγές του ΕΛΚ επιβεβαίωσαν ότι ο επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ δεν εμπλέκεται «διοικητικά», στο πολιτικό επίπεδο η ζημιά είναι μεγάλη.

Υπενθυμίζεται ότι η βελγική και η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ την Τρίτη (4 Απριλίου), στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για διαφθορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές 2019.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μάριο Βόιτ, υπεύθυνος της ψηφιακής προεκλογικής του ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι έρευνες επικεντρώνονται στην ανάθεση συμβάσεων για την ψηφιακή εκστρατεία σε εταιρεία στη Θουριγγία της Γερμανίας.

Ο Μάριο Βόιτ ισχυρίζεται συνεχώς ότι είναι αθώος.

Την Τετάρτη (5 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε ανάκριση από δύο Γερμανούς ερευνητές και έναν Βέλγο, ο οποίος ηγούνταν της διαδικασίας, δεδομένου ότι αυτή έγινε στα γαλλικά. To Euractiv ενημερώθηκε ότι έρχονται νέοι γύροι ανάκρισης με το προσωπικό του ΕΛΚ.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου, η αστυνομία έλεγξε υπολογιστές και έβγαλε φωτογραφίες τιμολογίων και χειρόγραφων εγγράφων.

Μια πηγή που παρευρέθηκε στην έφοδο δήλωσε στο Euractiv ότι οι συμβάσεις -μέσω διαφόρων διαγωνισμών- που υπογράφηκαν μεταξύ του ΕΛΚ και της εταιρείας που φέρεται να σχετίζεται με τον Βόιτ ήταν αξίας «τουλάχιστον 300.000 ευρώ».

Κληθείσα να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πηγή του ΕΛΚ σχολίασε ότι το ποσό είναι χαμηλότερο από 200.000 ευρώ.

To Euractiv έμαθε επίσης ότι οι γερμανικές αρχές, οι οποίες ηγούνται της έρευνας, εξετάζουν εάν ο Βόιτ είχε κάποια «σκοτεινή» συμφωνία με την εταιρεία στην οποία ανατέθηκαν οι εν λόγω συμβάσεις και όχι αν οι συμβάσεις αυτές με το ΕΛΚ ήταν νόμιμες.

Ο Βέμπερ «δεν εμπλέκεται»

Αρκετές πηγές του ΕΛΚ ξεκαθάρισαν ότι πριν από την προεκλογική εκστρατεία του 2019, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είχε καμία προσωπική σχέση με τον Βόιτ και ήταν ο Ούντο Ζολάις, ο σημερινός επικεφαλής της μονάδας στρατηγικής του ΕΛΚ και δεξί χέρι του Βέμπερ, που πρότεινε να συνεργαστεί μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, ο Ντάρα Μέρφι, ο τότε διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας, υπέγραφε κυρίως τις συμβάσεις εξωτερικής ανάθεσης «μέχρι ενός ποσού».

Αλλά το πολιτικό πράσινο φως δόθηκε από τον Μάριο Βόιτ.

«Ο Βέμπερ δεν εμπλέκεται διοικητικά, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει την πολιτική ευθύνη […] έχει γίνει ζημιά, όλο το κόμμα υποφέρει», δήλωσε πηγή που συμμετείχε στις εκστρατείες τόσο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το 2014 όσο και του Μάνφρεντ Βέμπερ το 2019.

Η ίδια πηγή πηγαίνοντας λίγο παραπέρα το ζήτημα, εξήγησε ότι μετά την προεκλογική εκστρατεία, οι συμβάσεις πολλών υπαλλήλων καταγγέλθηκαν «εν μία νυκτί» και έκτοτε «η εξωτερική ανάθεση ευδοκιμεί».

Αρχικός πολιτικός αντίκτυπος

Το πρώτο σημάδι αναταραχής στο ΕΛΚ μετά την αστυνομική έφοδο ήταν η ακύρωση της συνεδρίασης της ομάδας του που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία.

Το Euractiv πληροφορήθηκε ότι η πολωνική αντιπροσωπεία του ΕΛΚ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις και την πολιτική ζημιά στην κεντροδεξιά οικογένεια μετά την επιδρομή.

Το πολωνικό κεντροδεξιό κόμμα Civic Platform (PO) φέρεται να ζήτησε από την ηγεσία του ΕΛΚ να ακυρώσει τη συνάντηση μετά από έντονες επικρίσεις φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία, τα οποία προσπάθησαν να συνδέσουν το PO με το σκάνδαλο ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Ακυρώνεται συνεδρίαση στη Βαρσοβία στον απόηχο της εφόδου της βελγικής αστυνομίας

Το κυβερνών κόμμα PiS ανήκει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), πρόεδρος του οποίου είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia‎).

Ο ηγέτης του PO Ντόναλντ Τουσκ είχε ήδη ακυρώσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση της Τετάρτης, καθώς «από την έφοδο και μετά, τα μέσα ενημέρωσης φιλικά προς το PiS προσπαθούν να εμπλέξουν τον Ντόναλντ Τουσκ στο σκάνδαλο», με αποτέλεσμα να θέλει ακόμη και να την ακυρώσει εντελώς ώστε να «αποφύγει την πολιτική ζημιά που υφίσταται σήμερα ο ηγέτης του Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε πηγή του ΕΛΚ.

Μια δεύτερη πηγή δήλωσε στο Euractiv ότι ο Βέμπερ ήθελε αρχικά να μην ακυρώσει τη συνάντηση, αλλά έκτοτε άλλαξε στάση.

Η γερμανική Δεξιά «υπ’ ατμόν»

Το Euractiv ανέφερε τον Ιανουάριο ότι τα γερμανικά κεντροδεξιά κόμματα (CDU, CSU) εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με τον Βέμπερ, αφού ο ίδιος χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, αποφάσισε να χτίσει γέφυρες με την Μελόνι.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, σε συνάντηση στο Μόναχο, ο ηγέτης του CSU Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι είχε μια «μακρά» ανταλλαγή απόψεων με τον Βέμπερ για το συγκεκριμένο θέμα.

«Το ότι τα κράτη πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους ή ότι κάποιος βρίσκεται σε συνομιλία είναι ένα πράγμα. Αλλά οι επίσημοι δεσμοί δεν έχουν κανένα νόημα στην δικιά μου αντίληση αλλά και την κοινή μας αντίληψη», ανέφερε ο Σέντερ σε δήλωσή του, μετά την οποία δεν ξανασυζητήθηκε ποτέ η συνεργασία με την Μελόνι.

Από την πλευρά του, το CDU φαίνεται να παραπονιέται για τη στάση του Βέμπερ απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή του CDU δήλωσε στo Euractiv ότι η «passive-aggressive» στάση του Βέμπερ απέναντί στην επικεφαλής της Κομισιόν δεν αντιμετωπίζεται θετικά στο Βερολίνο.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία συνασπισμού, οι Πράσινοι θα έχουν το δικαίωμα να υποδείξουν τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της Γερμανίας […] εφόσον ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν είναι από τη Γερμανία», δήλωσε η πηγή του CDU, προσθέτοντας ότι μια τέτοια στάση θέτει σε δοκιμασία μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν.

Η πηγή του CDU εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την έλλειψη μιας στρατηγικής του ΕΛΚ με προσανατολισμό στην πολιτική υπό τον Βέμπερ.

«Δεν υπάρχουν πλέον ομάδες εργασίας, αλλά μόνο πολιτικές συνελεύσεις […] το ΕΛΚ ως σημαντική πολιτική δύναμη θα πρέπει να εστιάζει πρωτίστως στις πολιτικές και μετά στην πολιτική», σημείωσε η πηγή του CDU.

Πηγή: Euractiv.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter