Eurogroup: Επιστροφή στη λιτότητα και προσπάθεια εφησυχασμού στη σκιά της τραπεζικής κατάρρευσης στις ΗΠΑ

Eurogroup: Επιστροφή στη λιτότητα και προσπάθεια εφησυχασμού στη σκιά της τραπεζικής κατάρρευσης στις ΗΠΑ

Στροφή στις περιοριστικές πολιτικές και προσπάθεια εφησυχασμού των ευρωπαίων καταθετών αποτυπώνεται στην κατευθυντήρια οδηγία του Eurogroup προς τις χώρες της Ευρωζώνης που προκύπτει απ’ το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας, στη σκιά της έντονης ανησυχίας που έχει προκαλέσει η κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα» τονίζει στο ανακοινωθέν του το Eurogroup και ξεκαθαρίζει: «Περνάμε σταδιακά από την ευρεία υποστήριξη σε πιο στοχευμένα μέτρα με βελτιωμένο σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα και με προσιτό κόστος» «Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές, θα συνεχίσουμε να καταργούμε σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, τα οποία θα συμβάλουν επίσης στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Δεν είμαστε άμεσα εκτεθειμένοι στην κρίση με την Sillicon Valley Bank»

Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στη Sillicon Valley, τόνισε παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα προκύπτουν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο της SVB, αλλά η εικόνα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι γενικά σε καλή κατάσταση, διότι έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό την στενή επίβλεψη των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών και στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία εφαρμόζονται οι κανόνες σε όλες τις τράπεζες της Ε.Ε.».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται φέτος σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από το αναμενόμενο (πριν από λίγους μήνες), ωστόσο τόνισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ υψηλή.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Τζεντιλόνι, προειδοποιώντας για ύφεση

«Ψαλίδι» στο ελληνικό πακέτο ενεργειακής στήριξης από το Eurogroup

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter