Έβρος: Εντοπίστηκαν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες εν μέσω διεθνούς κατακραυγής

Έβρος: Εντοπίστηκαν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες εν μέσω διεθνούς κατακραυγής

Εντοπίστηκαν τελικά έπειτα από αρκετές ημέρες αγωνίας και κατόπιν απανωτών πιέσεων από πολίτες και συλλογικότητες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς οι 39 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες του Έβρου.

Η είδηση του εντοπισμού των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές ήρθε αφότου προηγήθηκαν αντιφατικές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. τις προηγούμενες μέρες που διέψευδαν πως βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.

Η είδηση εξάλλου του εντοπισμού των προσφύγων έρχεται στο φόντο του τραγικού θανάτου της 5χρονης προσφυγοπούλας λίγες ημέρες πριν και ενώ είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από πλευράς του Spiegel ότι η ομάδα των προσφύγων έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα.

Διαβάστε επίσης: Spiegel: Σε ελληνικά εδάφη οι πρόσφυγες του Έβρου

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών. Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε αντίθεση με πληροφορίες διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και ξένων ΜΜΕ όπως το Spiegel, που καταδείκνυαν μεταξύ άλλων την παρουσία των προσφύγων στην νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεωγραφικό στίγμα που έχουν στείλει μέσω του live location του WhatsApp αλλά και από μεταδεδομένα φωτογραφιών που έχουν στείλει και δείχνουν τη χρονική στιγμή και το γεωγραφικό στίγμα όπου τραβήχτηκαν.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, «η ομάδα των 39 Σύρων στη νησίδα βρίσκεται πλέον 100% σε ελληνικό έδαφος. Πέρασαν σήμερα στην ελληνική όχθη του ποταμού. Τώρα βρίσκονται σε αυτήν την τοποθεσία σύμφωνα με τα μεταδεδομένα από τις φωτογραφίες τους. Γνώριζαν όλα τα fake news που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα και μοιράστηκαν περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες χθες το βράδυ και σήμερα. Αυτή η έγκυος λέει: “Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί αιμορραγώ”».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – HumanRights360: Σώστε τους ανθρώπους στον Έβρο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter