Εξελίξεις στη Λιβύη: Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χάφταρ – Στρατό στέλνει η Τουρκία

Εξελίξεις στη Λιβύη: Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χάφταρ – Στρατό στέλνει η Τουρκία

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.

Δείτε επίσης: Κρεμλίνο: Ρωσία και Αίγυπτος αποφάσισαν να συντονιστούν για τη Λιβύη

Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Ζητάει βοήθεια από την Τουρκία

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, ανέφερε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Κρεμλίνο: Ρωσία και Αίγυπτος αποφάσισαν να συντονιστούν για τη Λιβύη

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου Βλαντίμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φάταχ αλΣίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Λιβύη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με σκοπό την σταθεροποίηση της κατάστασης στο κράτος αυτό (Λιβύη)» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «επισημάνθηκε η σημασία των μεσολαβητικών προσπαθειών της Γερμανίας και του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας με την συμμετοχή όλων των βασικών μερών της Λιβύης».

Ο Πούτιν έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προήδρευσε επιχειρησιακής σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη και άλλα επίκαιρα θέματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στην Λιβύη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Καλοκόλτσεφ, ο διοικητής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Αιγύπτος: Τηλεφωνική επικοινωνία Σίσι – Τραμπ

Την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» στα θέματα της Λιβύης, επεσήμανε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι συζήτησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου για την ενδυνάμωση του Λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς επίσης επεσήμανε τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει η «Αλ Αχράμ».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Γκιουζέπε Κόντε, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Λιβύη, τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου», επισημαίνοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και συμφωνώντας στο να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες οι δύο χώρες για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και να επικρατήσει η σταθερότητα στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter