Εξελίξεις στην Ουκρανία: O Ποροσένκο κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα

Εξελίξεις στην Ουκρανία: O Ποροσένκο κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία μετά την κατάληψη τριών σκαφών του πολεμικού ναυτικού της χώρας από ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή.

Ο στρατιωτικός νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 26 Ιανουαρίου ωστόσο, θα πρέπει να πάρει και την τελική έγκριση από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας πριν επιβληθεί. 

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα των ΜΜΕ το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είχε ήδη ζητήσει την μερική κινητοποίηση στρατευμάτων και ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό πριν από την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναμένεται να ψηφίσει την πρόταση πιο αργά σήμερα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το Russia Today, η επίκληση του στρατιωτικού νόμου θεωρείται ως μια κίνηση που είναι επωφελής για τον Πόροσενκο. Η δημοτικότητα του προέδρου πέφτει καθώς αγωνίζεται για την επανεκλογή του τον ερχόμενο Μάρτιο. Το μέτρο θα μπορούσε τώρα ενδεχομένως να του επιτρέψει να διακόψει τις προγραμματισμένες εκλογές και να παραμείνει στην εξουσία μιας και οι εκλογές θα πρέπει να ακυρωθούν εάν ο στρατιωτικός νόμος εξακολουθεί να είναι σε ισχύει μέχρι τότε.

Το διάταγμα, το οποίο εισήγαγε στο κοινοβούλιο ο Πόροσενκο, δηλώνει συγκεκριμένα ότι το δικαίωμα του λαού «να εκλέγει και να εκλέγεται» μπορεί να ανασταλεί με τον στρατιωτικό νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει τις εκλογές για όσο διάστημα το μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ.

 Η Ρωσία συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξεκίνησε όταν χθες, Κυριακή το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας ένα πλοίο και τραυματίζοντας ένα μέλος του πληρώματος.

Η Ρωσία προχώρησε σήμερα στη σύλληψη 24 Ουκρανών ναυτών που βρίσκονταν χθες πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Στις φλόγες τμήμα του Ρωσικού Προξενείου στο Χάρκοβο

Νωρίτερα σήμερα τυλίχθηκε στις φλόγες τμήμα του Ρωσικού Προξενείου στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όταν ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε στο κτίριο με φωτοβολίδες. Η εμπρηστική επίθεση εντάσσεται στη διαρκώς κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, 

Σύμφωνα με το Russia Today, οι «αντι-Ρώσοι» διαδηλωτές, κάποιοι εξ αυτών φορώντας κουκούλες και κράνη, πέταξαν φωτοβολίδες προς το κτίριο και έκαψαν λάστιχα. Από την επίθεση σημειώθηκαν περιορισμένες φθορές στις υποδομές του Προξενείου.

Πηγή: Αγριεύει η κατάσταση στην Ουκρανία -Στις φλόγες τυλίχτηκε τμήμα του Ρωσικού Προξενείου στο Χάρκοβο | iefimerida.gr 

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18:00 ώρα Ελλάδας για να συζητηθεί η κατάσταση στη Θάλασσα του Αζόφ.

«Εξαιτίας της επικίνδυνης εξέλιξης της κατάστασης στη Θάλασσα του Αζόφ και των γεγονότων που την ακολούθησαν, η Ρωσία ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση μιας ανοικτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το πρωί της 26ης Νοεμβρίου με θέμα στην ατζέντα τη “Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”», ανέφερε ο Πολιάνσκι.

Η έκτακτη συνεδρίαση προτάθηκε να γίνει στις 11:00, διευκρίνισε.

Σε πολεμική ετοιμότητα η Ουκρανία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (…) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία-Ουκρανία: «Κεραυνοί» από Μόσχα – Αντιδράσεις από Βερολίνο, Άγκυρα, Βαρσοβία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter