Εξεταστική για την Υγεία: Στη Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών το «μπαλάκι» για τις συνομιλίες του Παπαδημητρίου

Εξεταστική για την Υγεία: Στη Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών το «μπαλάκι»  για τις συνομιλίες του Παπαδημητρίου

Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο υπόδικος πρώην_x000D_
διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο οποίος επί εβδομάδες_x000D_
κορόιδευε την Επιτροπή προφασιζόμενος τη μία νομικά κωλύματα και την άλλη_x000D_
λόγους υγείας. 

Η συνεδρίαση διεκόπη για να συνεχιστεί την Πέμπτη στις 13:00 προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η υγεία του μάρτυρα.

Μετά το τελεσίγραφο της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Παπαδημητρίου δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσέλθει και να καταθέσει όσα γνωρίζει κυρίως για τις 23 ύποπτες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν επί θητείας Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε ο μάρτυρας, δέχτηκε την τελευταία κλήση από την Εξεταστική Επιτροπή με την αυστηρή προειδοποίηση πως αν και πάλι δεν προσέλθει, θα διαταχθεί βίαιη προσαγωγή εναντίον του.

Διαβάστε σχετικά: Εμπαίζει ο Παπαδημητρίου για να μην πάει στην Εξεταστική για την Υγεία

Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών το CD με τις συνομιλίες

Μετά από εισήγηση του Σπύρου Λάππα, το CD με τις συνομιλίες -μεταξύ άλλων- του Θεόδωρου Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδης, τις οποίες είχε αποκαλύψει το Documento στο πρώτο του φύλλο, θα σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να δοθεί ή όχι η σχετική άδεια χρήσης του από τα μέλη της Εξεταστικής.

Επιστολή στον ΟΠΑΠ

Επιστολή στον ΟΠΑΠ έστειλε το προεδρείο της Επιτροπής προκειμένου να λάβει γνώση για τις χορηγίες που είχε δώσει ο Οργανισμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ και με τα χρήματα αυτά ισχυρίζονται υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι πληρώθηκαν οι 23 διορισμένοιτην περίοδο που ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν υπουργός. «Επειδή έγινε χαμός για τις δύο χορηγίες, παρακαλώ το συμβούλιο του ΟΠΑΠ -παρόλο που είναι παλιές υποθέσεις- να στείλει τα πρακτικά, τις συμβάσεις και όλα τα στοιχεία για τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων αυτών» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μπαλωμενάκης.

«Ουδέποτε εξαφανίστηκα»

Σε επίκληση στο συναίσθημα μεταφράζεται η προσπάθεια του μάρτυρα να παρουσιάσει λεπτομερώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ενώ παράλληλα επανέλαβε αρκετές φορές πως σε καμία περίπτωση δεν προσπάθησε να αποφύγει τη «βάσανο της κατάθεσης».

«Ουδέποτε έδειξα ασέβεια στο θεσμικό σας ρόλο, αντιθέτως δηλώνω απερίφραστα το σεβασμό μου στο θεσμικό ρόλο κάθε βουλευτή» είπε και πρόσθεσε πως ουδέποτε ακολουθήθηκε παρελκυστική συμπεριφορά εκ μέρους του γιατί κατά τα λεγόμενά του αποκρίθηκε με ευλάβεια στα αιτήματά της Επιτροπής. «Ουδέποτε εξαφανίστηκα και αρνήθηκα να προσέλθω» τόνισε, ενώ υποστήριξε πως αδυνατεί να καταλάβει τις αναφορές περί βίαιης προσαγωγής του, επικρίνοντας παράλληλα την επίσκεψη δύο περιπολικών κάτω από το γραφείο του.

Ως προς το θέμα υγείας που αντιμετωπίζει, διευκρίνισε πως πάσχει από «καρδιολογικό θέμα» και συγκεκριμένα από «νεφρογενή υπέρταση δηλαδή κακοήθη υπέρταση», επισημαίνοντας πως «οι αυξομειώσεις της οποίας (σ.σ. υπέρτασης) λόγω στρες μπορούν να επιφέρουν βλάβες στην υγεία μου».

«Μονταρισμένο το ηχητικό ντοκουμέντο» αλλά δεν αρνείται ότι συνομιλεί ο ίδιος

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν αρνήθηκε πως η φωνή του ακούγεται στο ηχητικό υλικό που έχει αποκαλύψει από πέρσι το Documento, στο οποίο φέρεται να γίνεται προεκλογικό παζάρι διορισμών. Παρόλα αυτά, το αποκάλεσε μονταρισμένο και παραποιημένο το υλικό των καταγεγραμμένων συνομιλιών, λέγοντας μάλιστα πως σε ορισμένα σημεία του ηχητικού έχει γίνει συρραφή.

Με μπλοκάκι οι διορισμένοι;

Μία άλλη πτυχή παρουσιάζει ο μάρτυρας για το ζήτημα των περιβόητων διορισμών επί Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως οι 23 διορισμένοι απασχολήθηκαν με «σύμβαση έργου»«, δηλαδή με μπλοκάκι και όχι με υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπως ήταν γνωστό έως σήμερα. Για τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Βασίλη Μπεσκένη, ήταν κατηγορηματικός πως η σύμβασή του ήταν πλαστή και πως ουδέποτε απασχολήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. «Μία φορά τον έχω δει στη ζωή μου» είπε χωρίς να διευκρινίζει πότε και πού έγινε αυτή η συνάντηση.

Στις επίμονες ερωτήσεις του Σπύρου Λάππα σχετικά με τη μη δημοσίευση στη «Διαύγεια» των αποφάσεων του Δ.Σ. και όχι μόνο, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε πως «ετηρείτο η νομιμότητα και η διαφάνεια» χωρίς όμως να τεκμηριώνει επαρκώς γιατί γινόντουσαν τα νόμιμα.

Διεκόπη η διαδικασία για να (μην) ακούσουν το ηχητικό

Μετά από κοινή απόφαση των μελών της Επιτροπής, η εξέταση του Θεόδωρου Παπαδημητρίου διεκόπη για να ακούσουν όλα τα μέλη της Επιτροπής το ηχητικό υλικό με τις συνομιλίες του μάρτυρα με το διευθυντή του γραφείου του Άδωνη Γεωργιάδη.

Μετά το πέρας του διαλείμματος κατέστη γνωστό πως τα μέλη της Επιτροπής δεν άκουσαν το ηχητικό λόγω των ενστάσεων των βουλευτών της ΝΔ και της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Ο λόγος ήταν πως η απόφαση για συνακρόαση του υλικού πάρθηκε όταν όλοι τους έλειπαν από την αίθουσα.

Όταν ξανά ξεκίνησε η διαδικασία, μεγάλη συζήτηση προκάλεσε μία αποστροφή του μάρτυρα που αφορούσε την γνωστοποίηση του υλικού του ηχητικού ντοκουμέντου από τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση. Εν συνεχεία, η αναφορά στον εισαγγελέα αποσύρθηκε και δίχως να είναι βέβαιος ο μάρτυρας είπε πως ενδεχομένως τα στοιχεία του γνωστοποιήθηκαν από τον ανακριτή. Επ’ αυτού, εκφράστηκε η νομική άποψη πως αν το περιεχόμενο του γνωστοποιήθηκε από τον εισαγγελέα, τότε ανάγει το ηχητικό υλικό σε νόμιμο. Εξού και ο Σπύρος Λάππας δήλωσε επιφύλαξη για να ξανακληθεί ο μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να καταθέσει μόνο για το περιεχόμενο του ηχητικού υλικού, αν και εφόσον το υλικό αυτό αποτελεί νόμιμο στοιχείο που δύναται να αξιοποιηθεί από τα μέλη της Επιτροπής.

Το χορηγικό ταμείο και οι απευθείας μεταθέσεις στο υπουργείο

Ένα νέο στοιχείο έφερε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη ενός «χορηγικού ταμείου» στο οποίο οδηγούνταν τα χρήματα από τις χορηγίες που δεχόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, όταν αντιλήφθηκε πως το στοιχείο αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γιατί κανένας άλλος μάρτυρας δεν το είχε αναφέρει, τότε άρχισε να μη θυμάται και να δεσμεύεται πως θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον.

Επίσης, παραδέχτηκε πως οι 23 διορισμένοι μετακινήθηκαν απευθείας στο υπουργείο Υγείας, με μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να σχολιάζουν πως δεν υπάρχει ανάλογη παραδοχή από μάρτυρα στο παρελθόν. «Δεν ήταν για το Υπουργείο (σ.σ. οι προσλήψεις). Για το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν» είπε προς τον μάρτυρα ο κ. Λάππας, με τον Παπαδημητρίου να απαντά: «Όχι, πήγαιναν στο Υπουργείο».

Ενδεικτική είναι και η παρακάτω στιχομυθία μεταξύ του Νίκου Νικολόπουλου και του Θεόδωρου Παπαδημητρίου για την κατάσταση που επικρατούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ:

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό. Ενώ θέλει το Υπουργείο να πάρει υπαλλήλους, να το μακρύ χέρι που λέει η Κρεμαστινού. Λέει, «Για πάρτε τους εσείς από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έτσι. Δυστυχώς, αυτό το bypass από πάντα και σήμερα. Τέρμα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter