Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Δεν θέλει να πάει κόντρα στην κυβέρνηση» ο CEO του ΟΣΕ

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Δεν θέλει να πάει κόντρα στην κυβέρνηση» ο CEO του ΟΣΕ

Στον σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό απέδωσε -κατά την κατάθεση του στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών- την ευθύνη για την τραγωδία ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, αποφεύγοντας να δώσει σαφή απάντηση εάν η ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας θα είχε αποσοβήσει το δυστύχημα.

Η επιμονή του μάρτυρα να βγάλει εκτός κάδρου τη συμπολίτευση για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας, όπως τηλεδιοίκηση, σηματοδότησης και ETCS, οδήγησε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, στο συμπέρασμα πως «δεν θέλει να πάει κόντρα στην κυβέρνηση», όντας «λαλίστατος» μόνο για τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης είπε στον μάρτυρα: «Έφταιξε μόνο ο σταθμάρχης; Ή έφταιξε και ότι δεν υπήρχαν τα συστήματά ασφαλείας; Στον όρκο που δώσατε…». «Δεν έχω να πω κάτι επ΄ αυτού. Μπορώ να γίνω δικαστής εγώ;», ήταν η προσπάθεια του κ. Τερεζάκη να μη δώσει σαφή απάντηση.

Αντιλαμβανόμενος την προσπάθεια του μάρτυρα να ξεφύγει, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε αν η τοποθέτηση του στη συγκεκριμένη θέση ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικού διορισμού. Τότε, ο κ. Τερεζάκης αφηγήθηκε ότι μετά το δυστύχημα και την παραίτηση του προκατόχου του, έλαβε τηλεφώνημα από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να αναλάβει μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος.

«Υπήρχε περίπτωση να πείτε κάτι ενάντια στην κυβέρνηση;», ήταν το ευθύ ερώτημα του κ. Κόκκαλη, με τον μάρτυρα να αντιτείνει: «­Θέλετε να πείτε ότι παραβαίνω τον όρκο μου;».

Όλα αυτά, τη στιγμή που και τα τρία μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν το «πόρισμα Γεραπετρίτη» ξεκαθάρισαν πως από μόνη της η ύπαρξη του συστήματος ETCS (σύστημα αυτόματης πέδησης) θα αρκούσε για να αποφευχθεί το πολύνεκρο δυστύχημα

«Δεν σχολιάζω»

Κατά την εξέταση του από τη Μιλένα Αποστολάκη, ο μάρτυρας απέφυγε να απαντήσει και για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν σχολιάζω κάτι για εργασίες που γίνανε και γνωρίζει η ανακριτική και εισαγγελική αρχή».

Ως προς τη διαγραφή βιντεοληπτικού υλικού του ΟΣΕ που είχε προκαλέσει σάλο, αρχικά προσπάθησε να αποδώσει ευθύνες στις εισαγγελικές αρχές που δεν το ζήτησαν και στη συνέχεια περιέγραψε το συγκεκριμένο υλικό ως μειωμένης σημασίας και βαρύτητας διότι αφορούσαν λήψεις από αποβάθρες.

«Ζητώ συγγνώμη»

Ο κ. Τερεζάκης ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ΟΣΕ για την απώλεια 57 ανθρώπων, προσθέτοντας πως «δεν θα αρνηθούμε την ευθύνη μας από το δυστύχημα που σημάδεψε την ελληνική κοινωνία».

Υποστήριξε δε πως είχε εισιτήριο για τη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία και πως τελευταία στιγμή αποφάσισε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων να μην επιβιβαστεί, ενώ διηγήθηκε πως ασχολήθηκε με τον σιδηρόδρομο γιατί σε μικρή ηλικία σώθηκε από τύχη και εκείνος και η οικογένεια του στο πολύνεκρο δυστύχημα που είχε γίνει στο Δερβένι.

Ζήτησε και τα ρέστα

Πριν την έναρξη της εξέτασης του μάρτυρα, την Επιτροπή απασχόλησε το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ Μιλένας Αποστολάκη και Μακάριου Λαζαρίδη. Ο βουλευτής της ΝΔ, τον οποίο κατηγόρησε για τραμπουκισμό η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε και τα ρέστα, καλώντας την κ. Αποστολάκη να ζητήσει συγγνώμη που τον προέτρεψε να κάνει απαξιωτικές χειρονομίες στη γυναίκα και την κόρη του.

Απαντώντας η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αποκάλεσε θρασεία την τοποθέτηση του κ. Λαζαρίδη, ζητώντας από το προεδρείο να προστατεύσει τα μέλη της αντιπολίτευσης. Ως προς τον ισχυρισμό του βουλευτή της ΝΔ πως δεν προέβη σε μειωτική χειρονομία εναντίον της, επισήμανε πως αδιάψευστος μάρτυρας είναι η ίδια η εικόνα που μεταδόθηκε από τις εργασίες της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική για Τέμπη: «Προδήλως παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη» λέει ο πρόεδρος των εμπειρογνωμόνων

«Γαλάζιοι» τραμπουκισμοί στην Εξεταστική: «Το χέρι αυτό στη γυναίκα και την κόρη σας» – Αθλιότητες κατά Γενιδούνια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter